Mogen jeugdspelers fouten maken

 

Fouten maken, mag dat?

In dit artikel wil ik ingaan op de vraag of jeugdspelers fouten mogen maken.

Je hoort enthousiaste, gemotiveerde en gedreven trainers en coaches geregeld uitspraken doen als ‘’niet voor het goal langs spelen.’’Als je naar de reden vraagt waarom de spelers dat niet mogen doen is het antwoord: ‘’dat kunnen ze nog niet en dan krijgen we een goal tegen’’, ‘en “het is te gevaarlijk’’.

mogen jeugdspelers fouten maken

Lees verder

Vaardigheden coach: wat vinden de spelers?

 

Vaardigheden coach: wat vinden de spelers? Om erachter te komen wat belangrijke voorwaarden voor goed leidinggeven zijn kunnen we kijken naar wat spelers belangrijk vinden.

In de VS is door Lagrand en Percival een onderzoek gedaan onder 304 sporters in het voetbal, basketbal, worstelen en tennis. Hoewel dit onderzoek in 1973 plaatsvond is het nog steeds interessant en van grote waarde. Lees verder

Matchfixing

 

Je hebt vast wel eens van matchfixing of wedstrijdvervalsing gehoord. Spelers die omgekocht worden om niet al te goed te presteren zodat de tegenstander overwint. Of twee teams die beide een gelijkspel nodig hebben om hun doelen te bereiken en bij een gelijkspel de wedstrijd uitspelen zonder de intentie te hebben om nog te scoren, ten koste van een derde team dat er belang bij heeft dat één van de twee ploegen verliest.

matchfixing

Lees verder

Tactiek aanleren

 

Tactiek aanleren: concentreer je eerst op de grote zaken.

Vooral tijdens het aanleren van tactiek ben ik er voorstander van om eerst aandacht aan het grote geheel te besteden. Als het grote geheel beheerst wordt, schenk dan pas aandacht aan details. Lees verder

5 fouten bij het leidinggeven

 

Vijf grote fouten bij leidinggeven die je gemakkelijk kunt maken. Onderschat het effect van deze fouten niet.

  1. Vraag je niet af wat er zich binnen het team afspeelt
  2. Communiceer vooral niet met je medewerkers
  3. Laat voortdurend weten wat er niet goed gaat en fout is
  4. Niet eerlijk zijn, maar allerlei leugentjes om eigen bestwil verzinnen
  5. Leer er niets bij

Lees verder

Presentatie geven en opdracht krijgen

 

Presentatie geven en opdracht krijgen: ook als je niet de ambitie hebt om voor volle zalen te presenteren is het belangrijk dat je weet hoe je een goede presentatie kunt geven.

Als je tegenwoordig als zzp’er een grote opdracht wilt binnenhalen, moet je meestal eerst een presentatie geven. En die presentatie gaat bepalen of je de opdracht krijgt. Of niet.

Het geven van die presentatie moet je dus niet te licht inschatten. Doe niet zoals een vriend van ons laatst deed.

presentatie geven en de opdracht krijgen

Lees verder

Investeer in je ontwikkeling

 

Om als trainer/coach de successen te krijgen die je wilt, en deze successen ook te houden, zul je moeten investeren in o.a.:

  • Kennis van techniek, tactiek, fysieke en mentale eigenschappen, communicatie, omgangsvormen, didactiek en methodiek.
  • Vaardigheden zoals communicatie, techniek, training geven, coachen en omgaan met spelers.

Over het algemeen krijg je als trainer/coach alleen voortdurend succes als je jezelf continu ontwikkelt en verbetert en hier veel tijd en energie in investeert.

Investeer: certificaat looptrainer

Lees verder

Verantwoordelijkheid nemen of macht weggeven?

 

Verantwoordelijkheid nemen of macht weggeven:

Geef jij als leidinggevende, trainer, coach of speler weleens de macht weg?

Geregeld hoor ik trainers en coaches en spelers zeggen “we hebben verloren door de scheidsrechter” en “door het slechte veld konden we niet goed spelen“.

In het bedrijfsleven hebben we geen scheidsrechter of slecht veld, maar de macht weggeven lukt evengoed: dan ligt het aan de economie. Lees verder

Presenteren met PowerPoint

 

 

In deze video wil ik je iets vertellen over presenteren met PowerPoint. PowerPoint is bij veel mensen “uit”. En ik denk dat het helemaal niet uit hoeft te zijn. Lees verder

Coachbijeenkomst bij een sportclub

 

In deze video zie je een aantal fragmenten van een coachbijeenkomst bij een sportclub. Kan leuk zijn om even mee te kijken en te zien wat er bij deze coachbijeenkomst zoals besproken is.  Lees verder

Page 1 of 13
1 2 3 13