Home » Leiderschap bij teams » Teamdoelen » Focus op het teambelang
focus op het teambelang

Focus op het teambelang

Bijgewerkt op 21 juni 2024

Focus op het teambelang

Focus op het teambelang. Dat betekent dat je de teamdoelen centraal stelt. En dat kan ook betekenen dat je niet toegeeft aan pleziertjes en verleidingen. Hoe streng je hierin voor jezelf moet zijn, hangt natuurlijk af van hoe hoog jullie de teamdoelen gesteld hebben. Wij wilden derde van Europa worden. Dat is een hoge doelstelling waardoor wij er helemaal voor het team moesten zijn.

Teambelang eerst

Het was onze droom om met het Zwitserse nationale heren hockeyteam derde van Europa te worden. Na een intensieve trainingsperiode werden we derde van Europa. Dat is niet vanzelf gegaan. Daar hebben we veel voor moeten doen en ook veel voor moeten laten.

Niet toegeven aan pleziertjes

De kunst is dat het team en alle teamleden zich niet laten verleiden tot de pleziertjes op de korte termijn! Maar juist focussen op de successen van de lange termijn. We wilden derde van Europa worden. Dat was het doel. En we focusten ons op dat doel.

Maar er zijn veel verleidingen …….

Laten we heel eerlijk zijn, er is meer dan hockey. De teamleden namen al hun vakantiedagen op voor alle trainingsstages. Terwijl ze deze dagen ook met vakantie hadden kunnen gaan! Er was een speler die tijdens de voorbereiding op de Europa Cup zei dat hij koos voor een weekje te skiën met zijn vriendin in plaats van mee te gaan naar een trainingskamp. En zo waren er meerdere verleidingen. 

Elk teamlid in welk team dan ook zal af en toe moeten ‘’vechten’’ tegen de verleidingen. Verleidingen zijn activiteiten die leuk om te doen zijn en waar je veel plezier aan beleeft, maar die niets toevoegen aan het bereiken van de doelstelling. Natuurlijk kun je hier best wel eens als teamlid en team aan overgeven, maar het gevaar is dat je dit te vaak gaat doen!

Focus op het teambelang of op gezelligheid?

Ik zal je een voorbeeld geven van een verleiding. De teammeeting is super goed verlopen! Er zijn goede afspraken gemaakt en als team zijn we naar elkaar toegegroeid. Alles is gezegd wat er gezegd moest worden. Dus we kunnen allemaal weer aan de gang! Maar ….. het is zo gezellig. En de teamleden blijven lekker over koetjes en kalfjes praten terwijl er eigenlijk gewerkt moet worden. En waarom doen ze dat? Heel eenvoudig omdat het leuk is! De verleiding! 

Natuurlijk is het wel eens oké om samen over koetjes en kalfjes te praten, maar het gevaar is dat dit de gewoonte wordt. En er niet bewust aan de doelstelling gewerkt wordt.  

Focus op het teambelang en focus op het doel

Voordat we verder gaan wil ik je nog iets vertellen over focus in het algemeen en over focus op het doel. Focus kun je verdelen in drie factoren. 

  1. Je kunt je focussen op het bereiken van de teamdoelstelling of op de pleziertjes. Ga je met je taken aan de gang? Of ga je uitgebreid praten over elkaars vakanties?
  2. Waarop  focus jij het meeste als teamlid wanneer je aan het teamdoel werkt.
  3. De kwaliteit van focus.

Pleziertjes of doelen?

Vraag je af of je je als teamlid focust op de pleziertjes of op het doel. Ik geef je een aantal voorbeelden van pleziertjes.  Je wilt bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin bellen. Het kan ook zijn dat je over je hobby wilt googelen. Misschien wil je wel een leuk boek online bestellen. En deze leuke dingen en pleziertjes zijn allemaal verleidingen. Als je aan alle verleidingen toegeeft kom je niet aan het  Mijn tip is: focus op de teamdoelstelling. En laat je niet verleiden door allerlei pleziertjes.

Zet je doelen centraal

Ik sprak een teamlid die vertelde dat hij de afgelopen drie weken besteed had aan het ordenen van de inhoud van zijn computer. Natuurlijk is dit ook belangrijk. Een goede structuur en organisatie zorgen ervoor dat je veel tijd bespaart op zoeken naar je documenten. Maar ik denk dat je je beter kunt focussen op de belangrijkste zaken. Dus focussen op die dingen die er echt toe doen en die ervoor zorgen dat je de teamdoelstelling behaalt.

Kwaliteit van je focus

Goede resultaten bereik je alleen maar als je echt ergens voor honderd procent op gefocust bent. Je kent vast wel het verhaal van de koorddanser. Hij was gefocust om over de draad te lopen. Volop geconcentreerd liep hij over de draad. Hij was volledig in balans en stapje voor stapje liep hij naar de overkant. Plotseling hoorde hij een enorm gelach en keek hij naar beneden om te kijken wat er aan de hand was. En dat had hij beter niet kunnen doen. Hij viel naar beneden!

Bel  jij als teamlid ook wel eens iets anders aan het doen terwijl je bijvoorbeeld een telefoongesprek voert? Denk je echt dat je dan volop gefocust bent op het telefoongesprek Focus je volledig op dat wat je doet! Hierdoor zal de kwaliteit van waar je mee bezig bent toenemen.

Focus op het teambelang

Focus je als teamlid op het behalen van je doelstelling en laat je niet verleiden door pleziertjes.  Focus je als je werkt op de activiteiten waardoor je de teamdoelen bereikt. En houd je niet bezig met relatief onbelangrijke zaken. Focus je op de kwaliteit. Concentreer je volledig op dat waar je mee bezig bent!

,
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.