Home » Teambuilding » Waarom teambuilding
Waarom teambuilding

Bijgewerkt op 19 september 2023

Waarom teambuilding?

Waarom moeten we aan teambuilding doen is een vraag die me weleens gesteld wordt. Er zijn vier redenen om aan teambuilding te doen.

  • Een team moet onafgebroken bijgestuurd worden.
  • Elk team kan constant blijven groeien.
  • Een team is voortdurend in beweging.
  • Teams hebben zo af en toe een motivatie boost nodig.

Teams bijsturen

Een team moet onafgebroken bijgestuurd worden. Als voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam, maar ook als mental coach in de topsport, ben ik voortdurend bezig geweest om het team bij te sturen!

Je moet gewoon voortdurend bijsturen omdat spelers zich in de loop van de tijd anders gaan gedragen en terugvallen in oude gewoonten. En zich nieuwe gewoonten aanleren. Als die gewoonten schadelijk zijn moet je hierop als leidinggevende op inspringen.

Daarom is het belangrijk dat je als leidinggevende doorlopend een oogje in het zeil houdt en reageert wanneer dat nodig is.

Waarom teambuilding: constante groei

Een team kan constant blijven groeien. Geen mens en geen team is volledig ontwikkeld. We kunnen als mens en als team altijd beter worden. En zo is het ook met samenwerking. We kunnen als teamleden altijd beter samenwerken. We kunnen dingen nog beter doen. En als team kunnen we ons ook voortdurend ontwikkelen.

Een team dat qua ontwikkeling m.b.t. samenwerking stilstaat, staat als team stil! Zorg dat je team zich blijft ontwikkelen op het gebied van samenwerking

Een team is voortdurend in beweging

Een team is voortdurend in beweging. Een team is altijd dynamisch en bevindt zich afwisselend in een aantal fasen. Elke fase heeft kenmerken en heeft zijn eigen uitdagingen. En je taak als leidinggevende is het team effectief en efficiënt in deze fasen te begeleiden. 

Je snijdt je als leidinggevende dus in je eigen vingers als je vijf weken of langer niet aan teambuilding doet. In die periode kan je team namelijk in een totaal andere fase terecht zijn gekomen. 

Teams hebben af en toe een motivatieboost nodig

Vooral als het team geen of slechts kleine successen behaalt. En als een team onder druk staat en meerdere tegenslagen heeft gekregen heeft een team af en toe behoefte aan een motivatie boost. 

Tijdens zo’n motivatie boost moeten ze weer het “wij”-gevoel, geloof en vertrouwen in elkaar en het team krijgen! De teamleden moet je weer motiveren, inspireren, kracht en energie geven! 

Voor een leidinggevende is het belangrijk dat je dit goed in de gaten houdt. En dat je een motivatie boost geeft als daar behoefte aan is.

8 redenen om aan teambuilding te doen

Om je nog meer inzicht te geven, geef ik je nu nog acht  redenen waarom je aan teambuilding moet doen.

Mindset van het teamlid

De belangrijkste voorwaarde van goed samenwerken is dat alle teamleden een echte teamplayer mindset hebben. Dat is de basis van teambuilding! De teamleden moeten bereid zijn om een echte teamplayer te zijn. 

Beter communiceren

Goed communiceren heeft een grote invloed op de kwaliteit van de samenwerking en het resultaat wat behaald wordt. Het gaat erom dat elk teamlid leert hoe hij iets moet zeggen en hoe hij het moet presenteren. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke communicatieprincipes zoals o.a. rekening houden met de persoon waarmee je communiceert.  

Helpen en ondersteunen

 Het kenmerk van succesvolle teams is dat de teamleden elkaar helpen en ondersteunen. Maar een teamlid kan alleen maar helpen en ondersteunen als hij weet hoe hij dat kan doen. Alle teamleden moeten elkaar dus goed leren kennen. En dat doe je overigens niet door te gaan bowlen of lekker uit eten te gaan. 

Onderling vertrouwen

Teamleden kunnen alleen overtuigend handelen en optreden als ze vertrouwen in hun team hebben. Teamleden moeten elkaar blindelings vertrouwen. Alleen dan kunnen ze optimaal met elkaar samenwerken

Verbondenheid en saamhorigheidsgevoel

De teamleden hoeven geen vriendschappen met elkaar te hebben, maar er moet wel een: ‘’wij gevoel’’ zijn. Dat is een heel sterk gevoel dat ze bij elkaar horen en elkaar nodig hebben! Alle teamleden moeten het gevoel hebben dat het één krachtig team is waarbij alle teamleden goed samenwerken om het teamdoel te bereiken. Ze moeten het gevoel hebben dat elk teamlid trouw aan het team is! 

Respect en waardering

De teamleden hoeven geen vrienden van elkaar te zijn! Ze hoeven elkaar niet eens leuk en aardig te vinden. Maar ze moeten wel respect en waardering voor elkaar hebben. Dat bepaalt namelijk hoe ze met de overige teamleden omgaan! 

Betrokkenheid

Teamleden zullen alleen alles kunnen geven als ze zich betrokken voelen. Teamleden moet je dus bewust betrekken. En daar is een training teamontwikkeling zeer geschikt voor.

Sfeer om optimaal te kunnen presteren

Een team kan alleen presteren als er een goede en constructieve sfeer heerst. De sfeer wordt bepaald door de teamleden, maar ook door de leidinggevende. De leidinggevende moet deze sfeer voortdurend bewaken. De sfeer wordt onder andere bepaald door de focus op groei en ontwikkeling. 

Waarom teambuilding?

De conclusie is: teambuilding is nooit klaar! Het is dus niet zo dat je een weekje teambuilding doet en vervolgens doorgaat met de waan van de dag. En na een half jaar weer eens aan teambuilding gaat doen.

Misschien denk je nu wel “wauw, dat is intensief!” Geen zorgen, dat valt wel mee. Met subtiele technieken kun je de ontwikkeling van je team automatiseren. Nogmaals: Het is belangrijk dat je gedurende het gehele jaar een accent op teambuilding legt. Dus op het beter samenwerken binnen de teams, maar ook beter samenwerken met andere teams. 

teambuilding

Creëer je droomteam

Ontdek wat er gebeuren moet om van jouw team een team te maken waar iedere leidinggevende van droomt.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team. Gastspreker, spreekt over teambuilding, leiderschap en winnaarsmentaliteit.