Home » Blog » Voetbal mental coach » Zelfvertrouwen van spelers voeden
zelfvertrouwen van spelers voeden

Zelfvertrouwen van spelers voeden

Geschatte leestijd: 3 minuten

Zelfvertrouwen van spelers voeden

Als coach kom je er bijvoorbeeld tijdens wedstrijden achter dat de tactiek niet werkt en dat je het moet veranderen. Tijdens een overleg geef je de spelers aan dat je anders wilt spelen. Sommige spelers vinden dit interessant en luisteren aandachtig en staan te popelen om het te oefenen en tijdens een wedstrijd toe te passen.

Als een speler niet wil veranderen

Maar er zijn ook een aantal spelers die er anders over denken. Ze geven misschien aan: ’’het gaat toch goed zo’!’’ 

De oorzaak dat een speler niet wil veranderen kan een gebrek aan zelfvertrouwen zijn. Zo’n speler heeft namelijk houvast aan de huidige afspraken. En als deze afspraken veranderen heeft hij geen houvast meer en voelt hij zich onzeker. En dat is wat een gebrek aan zelfvertrouwen kan doen! Zo’n situatie wil je als trainer en coach niet! 

Ben jij een sporter die niet van verandering houdt? Ik heb een e-book voor je met tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

Mijn ervaring is dat een speler met zelfvertrouwen sneller leert omdat hij onbevangen en meer ontspannen is. Een speler met zelfvertrouwen zal iets nieuws ook sneller in de praktijk toepassen omdat hij vertrouwt op een goede afloop. 

Daarom is het zo belangrijk dat spelers zelfvertrouwen hebben!

Praktische manieren om het zelfvertrouwen van spelers te voeden

Tijdens het webinar Faalangst bij voetballers vertel ik je een heleboel manieren om het het zelfvertrouwen van de spelers te voeden en vergroten! Het zijn allemaal eenvoudige en praktische manieren. 

Een speler met weinig zelfvertrouwen is gefocust op dat wat hij niet kan en waar hij niet goed in is. Door hem te vragen naar zijn drie grootste successen focus je de speler op dat wat hij wel kan en op wat hij gepresteerd heeft. En hierdoor zal hij zich ook direct zelfverzekerder voelen.

Laat ‘m zien waar hij sterk in is

Je kunt het zelfvertrouwen van de speler ook voeden door hem tijdens de wedstrijd taken en opdrachten te geven waar hij sterk in is. Dus dingen te laten doen die hij kan en beheerst! Je geeft de speler dus succesbeleving!

Als je het zelfvertrouwen van een speler vergroot kan een speler zich optimaal ontwikkelen en presteren. En wat is mooier dan dat je spelers enorm veel zelfvertrouwen hebben en daardoor overtuigend de tactiek uitvoeren en de afspraken nakomen?  


Ik ben een sportieve sport spreker en ik organiseer regelmatig interactieve voetbal meetings voor voetbaltrainers en -coaches. Als je dit aanspreekt is dit webinar wat voor jou! Zet je naam op de interesselijst. En ik heb een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 11-1-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 7-11-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *