Home » Blog » Zakelijk speechen » Zelfspot in je presentatie
zelfspot in je presentatie

Zelfspot in je presentatie

Geschatte leestijd: 4 minuten

Zelfspot in je presentatie

Als presentator hoef je jezelf niet als doel te stellen dat het publiek schatert van het lachen als jij iets leuks verteld hebt. Een glimlach op het gezicht van het publiek toveren is al voldoende.

Publiek aan het lachen maken is niet voor iedereen makkelijk

Sommige sprekers hebben van nature humor. Deze sprekers vertellen iets en het publiek ligt dubbel. Echter is dit lang niet voor iedereen weggelegd. Verreweg de sprekers geven me aan dat ze moeite hebben om bewust humor toe te passen.

Zelfspot in je presentatie: heb je lef?

Een heel eenvoudige manier is het gebruik van zelfspot. In veel gevallen moet je lef hebben om het toe te passen. Je moet even een weerstand overwinnen! Met zelfspot tover je tijdens je speech vrij makkelijk een glimlach op het gezicht van de toehoorders.

Zelfspot is iets vertellen over iets wat je fout, verkeerd en niet goed gedaan hebt. Een blunder die je gemaakt hebt of iets wat niet gelukt is of iets dat je vreselijk onhandig hebt aangepakt.

Voorbeeld van zelfspot

Ik was trainer/coach van een heren hockeyteam. Ik wilde iets vertellen over een tactiek die ik zelf het “kozijnenspel” genoemd had. In al mijn enthousiasme zei ik ‘’konijnenspel’’. Je begrijpt wat er gebeurde. De spelers maakte allerlei opmerkingen, bewegingen en gingen erom lachen.

Dit verhaal vertel ik wel eens als ik het tijdens de presentatietraining over communicatie heb. Het publiek vindt dit leuk en moet lachen en als het publiek niet lacht komt er in ieder geval een glimlach tevoorschijn.

Video: zelfspot in je presentatie

Kwetsbaar en menselijk opstellen

Het laat zien dat ik als spreker ook gewoon maar een mens ben en fouten maak, net als ieder ander mens. Een spreker wordt tijdens de presentatie vaak door het publiek op een voetstuk gezet. Of de spreker zelf zet zichzelf op een voetstuk. Daarnaast zet degene die de spreker introduceert de spreker op een voetstuk.

Dit kan in sommige gevallen gunstig werken, maar kan in andere situaties ook zeker tegen je werken. Mijn ervaring is dat als jij je als spreker wat kwetsbaarder en menselijker opstelt de presentatie beter verloopt. Door te vertellen over je fouten laat je doorschemeren dat je ook maar een mens bent.

Zelfspot werkt voor het publiek en ook voor jou als spreker heel relativerend. Als je zelfspot gebruikt zet je jezelf als spreker met beide benen op de grond neer.

Als zelfspot te ver voor je gaat, lees dan in ieder geval verder over humor in je presentatie. 

Ninja tip voor zelfspot in je presentatie

Ik wil je nog een ninja tip geven over de inhoud van je speech. Vertel iets waarbij jij zelf een glimlach op je gezicht krijgt en dat je leuk vindt om te vertellen. Hierdoor straal je plezier uit en hierdoor krijgt het publiek ook plezier.

Maar het begint met zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen kun je opbouwen en meer weten over presenteren kan hier enorm bij helpen. Ik kan je training overtuigend presenteren bieden.

En je kunt ook verder lezen bij onze CD Winnend Presenteren.

Ik ben een motivatiespreker en ik zou het leuk vinden met je te linken op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 4-6-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 23-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *