Home » Blog » Zakelijk speechen » Zenuwachtig en wakker voor je presentatie
zenuwachtig en wakker

Zenuwachtig en wakker voor je presentatie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Zenuwachtig en wakker

Als directielid ontkom je er niet aan dat je af en toe een presentatie moet geven. Het blijkt dat veel directieleden er enorm tegenop zien om een presentatie te houden. Herken je dit: een nacht wakker liggen en een vervelend en zenuwachtig gevoel krijgen als je er alleen maar aan denkt dat je over een week een presentatie moet geven.

Zenuwachtig en wakker: het kan ook anders

Je mindset bepaalt voor een groot deel op welke manier je naar de presentatie toeleeft, of je er zenuwachtig door bent of dat je er zin in hebt. Door anders te denken verander je je gedachten en uiteindelijk je gevoel en gemoedstoestand.

Stel je nu eens voor dat je het volgende denkt: het is eigenlijk een eer dat ik mag presenteren. Dat ik een presentatie mag geven betekent eigenlijk dat er vertrouwen in me is en dat ik iets te vertellen heb.

Op het moment dat je dit realiseert zul je het presenteren anders gaan zien en zul je anders naar de komende presentatie toeleven.

Video: overwin je angst om te presenteren

Zenuwachtig en wakker of vol vertrouwen?

Je zult direct vertrouwen krijgen omdat je weet dat er vertrouwen in je is, jij bent immers directielid!

  • Mensen verwachten als vanzelfsprekend dat jij iets te vertellen hebt. En dat is een groot compliment!
  • Anderen twijfelen er helemaal niet aan of je wel een presentatie kunt geven en of je wel iets te vertellen hebt. Dit is immers vanzelfsprekend!

Zenuwachtig en wakker

Nerveus en slapeloos: er zijn nog een groot aantal andere manieren om anders tegen het presenteren aan te kijken. Het is mogelijk om zelf je gedachten te veranderen waardoor je er zin in krijgt om die presentatie te geven.

Dit geeft een totaal ander gevoel dan zenuwachtig en wakkeren zorgt ervoor dat je plezierig en ontspannen naar de presentatie toeleeft!

Plezierig en ontspannen

Wil jij ontspannen naar de presentatie toeleven?  Lijkt het je een fijn idee om er zin in te hebben om over een week een presentatie te geven?

Overweeg dan eens de aanschaf van onze CD Winnend Presenteren zodat je beter voorbereid voor het voetlicht komt.

En we hebben ook een goede presentatietraining om te leren overtuigend te presenteren. En je kunt hier onze checklist voor presentaties ophalen.

En als je nou toch zenuwachtig wakker ligt, lees dan ook verder in het artikel over denkpatronen van ondernemers. Want dan begrijp dat je eigenlijk niet wakker ligt door die presentatie, maar door je gedachten over die presentatie.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *