Home » Blog » Zakelijk speechen » Wat doe je met je handen?
wat doe je met je handen

Wat doe je met je handen?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat doe je met je handen?

Dit is een probleem waar veel sprekers mee worstelen. De handen van de spreker zitten in de weg. En wat doe je er je dan mee? In deze video reik ik je een aantal mogelijkheden aan. Als je liever leest, lees dan onder de video verder.

Hoe gebruik je ze?

Hoe gebruik je je handen bij het presenteren?
Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven. Als je een spreker zoekt en voor 1 september boekt voor een datum in 2022, dan heb ik een aanbieding voor je.

Bedrijvencontact Westzaan

Rob is een enthousiaste spreker. We hebben hem uitgenodigd om zijn verhaal voor een zeer divers gezelschap te houden. Hij weet je mee te nemen in zijn interactieve verhaal en merkt al snel waarom het coachen hem goed ligt. Veel dingen zijn voor iedereen herkenbaar maar juist door ze te benoemen vallen kwartjes op hun plek. Het …

Bedrijvencontact Westzaan Lees meer »

Presenteren met je handen

Er zijn een heleboel mogelijkheden waarvan ik er een aantal hieronder benoem.

Heuphoogte

Een mogelijkheid is om je armen gewoon te laten hangen met je handen naar beneden. Zoals je op de video kunt zien, zie je ze dan niet. Maar ze zijn er wel degelijk.

  • Dit heeft als voordeel dat je precies weet wat je ermee moet doen.
  • Het nadeel hiervan is dat het vrij passief overkomt.

En nu geef ik je een tip: houd je handen boven heuphoogte. Dat kun je doen door je ellebogen te buigen. Hierdoor blijven ze automatisch boven je heupen. En dat komt wat dynamischer over.

Verhaal ondersteunen

Je kunt ze ook gebruiken om dat wat je zegt te ondersteunen. Als je het bijvoorbeeld hebt over “goed” dan kun je je duim opsteken. Of je kunt een ander gebaar maken staat staat voor “goed”.

  • Als je het hebt over een bal dan kun je er een bal beschrijven.
  • En als je het hebt over een huis dan kun je met je handen een huis beschrijven.

Hierdoor weet je dus precies wat je met je handen moet doen. En je handen zitten dan niet meer in de weg.

Je handen kun je dus inzetten bij je presentatie: om je verhaal te ondersteunen. En als dat niet van toepassing is, houd ze dan op heuphoogte zodat je een actieve indruk maakt op je publiek.

De beste manier om te leren presenteren is natuurlijk gewoon: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Je moet vlieguren maken. Maar het kan natuurlijk wel helpen als je hier een goede gids bij hebt. Onze CD Winnend Presenteren is zo’n gids.


Ik ben een motiverende spreker en je kunt me hier vinden op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Wat doe je met je handen? Met dank aan OpenClipart-Vectors voor de handen in de kopafbeelding.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team