Home » Blog » Zakelijk speechen » Waarom mag ik de presentatie geven (video)
waarom mag ik de presentatie geven

Waarom mag ik de presentatie geven (video)

Geschatte leestijd: 3 minuten

Waarom mag ik de presentatie geven?

Je moet je het volgende goed realiseren:

Elke spreker, hoeveel ervaring hij of zij ook heeft, voelt spanning. Elke spreker heeft een zekere spanning om voor het publiek een presentatie te geven. Dit is normaal en hoef je verder geen aandacht aan te schenken.

Video: waarom mag ik de presentatie geven

Er zijn een aantal goede redenen waarom jij de presentatie mag geven.


Al je deze presentatietips toepast kun je de angst voor het spreken in het openbaar verminderen en overwinnen. Het is zelfs mogelijk dat je plezier in het presenteren gaat krijgen. Sterker nog, het kan zelfs dat je je gaat verheugen op de presentatie die je moet gaan geven.

En kijk vooral ook naar de video over leren presenteren zonder publiek. Dan kun je oefenen zonder dat het direct heel erg eng wordt.

Angst en spanning

Spanning is gunstig

Op zich is spanning gunstig en heb je deze spanning ook nodig. Het zorgt er voor dat je als spreker alert en scherp bent en dat je voordracht goed verloopt.

Sommige mensen hebben echt angst om een presentatie te houden. Het geven van een presentatie zien ze als een enorme ramp. Ze zitten er enorm tegen op! Als ze al aan de presentatie geven denken voelen ze kriebels in hun buik, krijgen ze klamme handen en voelen ze zich onprettig.

Deze angst voor het spreken kun je overwinnen. Je kunt spreekangst verminderen, maar ook kwijtraken. Er zijn een groot aantal manieren waarop je dat kunt doen.

Angst overwinnen

Het is belangrijk dat je je realiseert dat spreekangst een gedachte is. Angst voor het spreken in het openbaar bestaat alleen in je gedachten.

Het is mogelijk om de angst voor het presenteren kwijt te raken door je gedachten over het spreken in het openbaar te veranderen. Als je anders over het presenteren gaat denken ga je automatisch anders tegen een presentatie aankijken.

Angst voor het spreken kun je dus verminderen en kwijtraken door anders over een presentatie te denken.

Ondersteuning

Als je daar behoefte aan hebt kan ik je een training presenteren aanbieden. En je kunt in onze handleiding voor spreken voor publiek een heleboel tips vinden om je presentatie tot een goede presentatie te maken. En we hebben een presentatiecursus op CD.


Ik ben een inspirerende en motiverende spreker. Als je dat leuk vindt kunnen we linken op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *