Home » Blog » Zakelijk speechen » Verontschuldigingen in je presentatie
verontschuldigingen in je presentatie

Verontschuldigingen in je presentatie

Geschatte leestijd: 4 minuten

Verontschuldigingen in je presentatie

In het eerste gedeelte van de presentatie beoordeelt het publiek je presentatie direct. En ook jij als spreker wordt in het eerste gedeelte van je presentatie direct beoordeeld. Dit betekent niet dat het na een ‘’slechte’’ start onmogelijk is om het publiek na verloop van de tijd toch nog te boeien. Dit is echter wel heel erg moeilijk omdat het publiek zich al een mening gevormd heeft!

De eerste klap is een daalder waard! Het is daarom belangrijk om goed te starten. Voorkom daarom de volgende fouten in je presentatie.

Verontschuldigingen voor je kwaliteiten

Voor je kwaliteiten

Allereerst wil ik je adviseren om beslist niet te zeggen: “Ik ben geen goede spreker, maar ik ga wel mijn best doen”. De onderliggende boodschap die het publiek kan opvangen is: “Ach hij is niet interessant”. Als gevolg hiervan zal het publiek niet gefocust en niet betrokken zal zijn. Je maakt het hierdoor dus moeilijker voor jezelf.

Misschien doen de toehoorders uit medelijden alsof ze geïnteresseerd zijn. Wil je werkelijk dat je publiek uit medelijden naar je luistert? Als je dat niet wilt, verontschuldig je dan niet!

Voor te weinig tijd

Er zijn sprekers die beginnen met “Ik wilde een PowerPoint presentatie maken, maar ik heb er geen tijd voor gehad” (je kunt hier een tijdschema vinden voor de voorbereiding van je presentatie).

Het publiek denkt dan dat de presentatie niet belangrijk genoeg is voor de spreker. En de toehoorders denken dan ook dat zijzelf niet zo erg belangrijk zijn voor de spreker. Als jij die spreker bent, reken er dan op dat je dit terug krijgt. Dit is geen goede start van je presentatie! Weinig tijd voor een goede voorbereiding is géén excuus.

Zeg dus niet: “Ik heb geen tijd gehad om de presentatie goed voor te bereiden” om uit te leggen waarom er zo weinig structuur in je presentatie zit. Wat zou jij denken wanneer jij in de zaal zou zitten? Geen tijd om je presentatie goed voor te bereiden is géén aanvaardbaar excuus.

Of verontschuldigingen voor …

Sheets niet te lezen

Wat denkt het publiek als jij als spreker zegt: “Ik zie dat de tekst slecht te lezen is” en “Ik zal de tekst wel hardop voorlezen”.

Dit is een bewijs dat je niet vooraf getest hebt of de tekst in de zaal wel te lezen is. Als je dit vooraf getest zou hebben, zou je de tekst aangepast hebben. Het publiek weet hierdoor dat je de presentatie niet serieus genoeg neemt.

Dat is misschien helemaal niet zo, misschien weet je gewoon niet zo goed hoe het moet met je PowerPoint.

Te weinig kennis

Ik heb weleens een spreker gehoord die het volgende zei: “Ik heb niet zo veel verstand van dit onderwerp”. Het publiek denkt dan: “Wat kan jij me dan leren of vertellen, waarom moet ik dan luisteren en wat doe ik hier dan?”.

Dit is géén goede start van een presentatie. Het is niet een begin waardoor het publiek geboeid zal luisteren. Het zal eerder een gevoel oproepen van: “Hoe is dit mogelijk”.

Techniek vergeten

“O, wacht even, ik zie dat ik vergeten ben om de beamer aan te sluiten”. Dit is niet professioneel en dit moet je voorkomen. Check vooraf of alles aangesloten is en of het werkt!

Verontschuldigingen in je presentatie

Deze  presentatiefouten worden regelmatig gemaakt terwijl je ze heel gemakkelijk kunt voorkomen. Als je zelden een presentatie geeft en het eigenlijk dóódeng vindt dan is het heel begrijpelijk dat je deze fouten maakt. Maar je maakt het jezelf hierdoor veel moeilijker dan nodig is.

Beoordeling

Jouw presentatie en jij als presentator worden door dit soort fouten negatief beoordeeld. Als je als spreker eenmaal negatief beoordeeld bent is heel moeilijk om dit te veranderen. Maak het jezelf gemakkelijker door deze presentatiefouten niet te maken! Doe gewoon je best en verontschuldig je nergens voor.

Er zijn natuurlijk nog veel meer missers die je kunt maken. Onze gratis handleiding voor goede presentaties kan je er doorheen helpen. En onze presentatiecursus op CD Winnend Presenteren zal je er zeker feilloos doorheen leiden.

Ik ben een inspirerende en motiverende spreker. Als je dat leuk vindt kunnen we linken op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *