Geschatte leestijd: 3 minutes
Publiek alert en scherp houden
Alles moet passen, het moet één groot verhaal worden. Hoe groter het verhaal wordt en hoe beter alles bij elkaar past, hoe beter je presentatie overkomt.
Maar je hoeft natuurlijk niet altijd van dit principe gebruik te maken. Soms kan het heel effectief zijn om hier juist van af te wijken. Bijvoorbeeld: veel te warme kleding aan hebben vergeleken met de achtergrond die ik laat zien. Of als je op een podium staat: vergeleken met de situatie.
Publiek alert en scherp houden
Video
Publiek alert en scherp houden
Hoe houd je het publiek scherp?
Hoe houd je het publiek scherp?
Het publiek ziet dan dat het niet klopt: hij is veel te warm aangekleed terwijl er op de achtergrond palmbomen en een mooi strand te zien zijn. Dat klopt dus niet (vervreemding). Het voordeel hiervan is dat je het publiek wakker houdt. Je houdt het publiek alert.
Kort houden
Dit mag natuurlijk niet te lang duren. Als dit te lang duurt dan horen je luisteraars de presentatie niet. Met andere woorden: ze weten eigenlijk helemaal niet waar de presentatie over gaat omdat ze met de kleding en de achtergrond bezig zijn. Maar heel kort kan dit effectief zijn.
Vuistregels
- In principe moet je er dus voor zorgen dat alles bij elkaar past, dat het één plaatje is, dat het één groot geheel is waarbij de delen elkaar versterken.
- Door iets anders te doen, door af te wijken, maak je het publiek weer alerter en scherper. En dat heeft natuurlijk ook z’n voordelen.
Publiek alert en scherp houden
Een wakker publiek
Er zijn nog veel meer manieren om je publiek wakker te houden. Hierover kan ik je alles leren in de individuele presentatietraining die ik je kan bieden.
En heb je al eens gedacht aan het gemak van een presentatiecursus op CD?
Gerelateerde artikelen
Ik ben een motivational speaker en ik zou het leuk vinden met je te linken op LinkedIn.