Home » Blog » Zakelijk speechen » Presenteren zonder angst
presenteren zonder angst

Presenteren zonder angst

Geschatte leestijd: 4 minuten

Presenteren zonder angst

Is het de bedoeling dat je een presentatie voor het bedrijf moet geven? Of moet je een bedrijfsplan presenteren? Ben je daar zenuwachtig door en voel jij je onveilig en oncomfortabel tijdens het presenteren zelf? Het kan absoluut anders!

Je kunt je presentatie zo voorbereiden dat je kunt presenteren zonder angst.

Presenteren zonder angst

Spanning

Het is heel gewoon dat je voor een presentatie een zekere spanning voelt. Deze spanning zorgt er ook voor dat je scherp, alert en geconcentreerd bent. Sterker nog, deze spanning heb je nodig om een goede presentatie te geven!

Te extreme spanning is niet goed en moet je voorkomen. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld je bedrijfspresentatie goed en op een speciale manier voor te bereiden. Als je dat doet kun je presenteren zonder angst.

Op de presentatie verheugen

Geloof je me als ik je vertel dat je je zelfs kunt gaan verheugen op de presentatie die je in de toekomst moet geven? In het verleden heb ik ook wakker gelegen van de presentaties die ik moest geven. Ik heb uit eigen ervaring gemerkt dat het mogelijk is dat je je gaat verheugen op de presentatie en dat je voorpret krijgt. En deze ervaringen wil ik met je delen.

Kruip in de huid van het publiek

Perspectief van het publiek

Benader de presentatie vanuit het perspectief van het publiek en vraag je af waardoor het publiek aandachtig naar je presentatie blijft luisteren en het naar de zin heeft. Dus wat zorgt ervoor dat ze aandachtig blijven luisteren en de presentatie als plezierig ervaren?

Als je uitgaat van het perspectief van het publiek zul je manieren gaan bedenken hoe je de aandacht kunt vasthouden en hoe je het publiek het naar de zin kunt maken. Dan zul je zien dat je allerlei manieren gaat bedenken hoe je hier op in kunt spelen. Er zijn veel manieren waarop je dit kunt doen. Ik zal je hier drie manieren noemen.

Vertel iets waar het publiek iets aan heeft

Inhoudelijk willen mensen iets horen waar ze zelf beter van worden. Dus vertel iets waar ze zelf hun voordeel mee kunnen doen en waar ze echt iets aan hebben.

Afwisseling en variatie

Voor het publiek kan het saai zijn wanneer je alleen maar praat en praat. Je kunt ook een filmpje laten zien dat gaat over het thema waar je het over hebt. Of je kunt een filmpje laten zien van iemand anders die ook iets vertelt over die de boodschap die je over wilt brengen. Of maak een filmpje van jezelf waarin je de boodschap vertelt of een voorbeeld geeft!

Plan de humor in

Soms ontstaat er vanzelf een leuke en grappige situatie. Je kunt dit soort momenten ook bewust vooraf in je presentatie inbouwen. Plan bijvoorbeeld iedere vijf minuten iets grappigs in. Dat kan een grappige foto, een video, een citaat, een cartoon of een anekdote zijn.

Presenteren zonder angst

Voorpret

Als je bewust dergelijke momenten inplant zul je zien dat je al voorpret krijgt en dat je er zin in krijgt om de presentatie te geven. Je weet namelijk dat het publiek het leuk gaat vinden en daardoor zul jij als presentator het ook al leuk gaan vinden en valt er een enorme spanning van je af.

Ga uit van het publiek

Ga uit van het publiek en plan welbewust dingen waarvan je weet dat ze de aandacht van het publiek zullen krijgen. Plan welbewust dingen die het publiek als leuk zal ervaren.

Video: presenteren zonder angst, dat kan echt

In sommige functies is het onvermijdelijk dat je regelmatig een presentatie moet geven. Dit hoort er gewoon bij. Als je zo’n functie hebt dan kun je er serieus last van hebben als je een dergelijke presentatie niet relaxed tegemoet kunt zien.

Als je dat wilt kan ik je leren een overtuigende presentatie te geven. Het luisteren naar onze CD Winnend Presenteren kan dan heel erg helpen.

Ik ben een inspirerende spreker en ik zou het leuk vinden met je te netwerken op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team