Home » Blog » Zakelijk speechen » Presentatiesoftware gebruiken
presentatie software gebruiken

Presentatiesoftware gebruiken

Geschatte leestijd: 5 minuten

Presentatiesoftware gebruiken

Er is veel presentatie software te verkrijgen. Soms is het gratis en soms moet je er iets voor betalen. Al deze mogelijkheden hebben hun eigen kenmerken.

Presentatiesoftware gebruiken: PowerPoint en Prezi

Twee heel bekende mogelijkheden zijn PowerPoint en Prezi. Hier wil ik wat dieper op ingaan.

Prezi is relatief nieuw en heeft een enorme groei van het aantal gebruikers doorgemaakt. Dit werd onder andere mogelijk door dat men PowerPoint presentaties zo saai vindt! Maar of een presentatie saai is hangt niet zo zeer van de software af, maar vooral van de presentatie zelf en van de manier van presenteren.

Daarnaast is storytelling aan de hand van afbeeldingen erg trendy. En daar leent Prezi zich ook goed voor en Prezi speelt daar ook heel erg goed op in!

PowerPoint

Je hebt vast weleens een PowerPoint presentatie gevolgd waar tachtig sheets voorbij kwamen in een uur. Waarbij de sheets helemaal vol geschreven waren met tekst en waarbij die tekst ook nog eens opgelezen werd. Hier werd vaak PowerPoint voor gebruikt en daarom kreeg PowerPoint een slechte naam.

Prezi

Stel je voor dat je met Prezi presenteert en tachtig sheets laat zien die volgeschreven zijn. En bovendien de sheets ook nog voorleest. Denk je dat de toehoorders de presentatie plezierig vinden? En wat denkt een toehoorder als hij twintig van dat soort presentaties heeft bijgewoond? Is hij dan nog zo positief over Prezi? Of zegt hij misschien ‘’die rot Prezi presentaties!”

Omgaan met presentatiesoftware

Een presentatie staat of valt bij de manier van presenteren en bij hoe je de presentatie maakt. Dus: hoe ga je als spreker om met presentatiesoftware als Prezi en PowerPoint.

Om een goede PowerPoint-presentatie te geven moet je het aantal sheets aanzienlijk beperken. Ook moet je je niet laten verleiden om veel tekst op de sheets te schrijven. PowerPoint nodigt daar wel toe uit! Voeg in plaats van tekst mooie afbeeldingen aan de sheets toe. En vertel aan de hand van die afbeeldingen je verhaal. Je kunt hier een voorbeeld vinden.

Er is een aspect dat op PowerPoint veel moeilijker is en meer aandacht nodig heeft. Dat is het zichtbaar maken van de structuur van de presentatie.

Bij Prezi is het veel makkelijker om de structuur van de presentatie te laten zien. Als je uitzoomt kun je alle sheets in één blik zien. Hierdoor begrijpt het publiek de structuur van de presentatie direct. De toehoorders kunnen bovendien zien waar je het over gehad hebt en waar je nog over gaat praten. Er is direct veel overzicht en dat komt kwaliteit van je presentatie ten goede.

Bij PowerPoint is dat anders. Alle sheets komen namelijk achter elkaar. Hierdoor mis je als publiek vaak de structuur van de presentatie en het overzicht over de presentatie. En hierdoor kan de presentatie onduidelijker worden.

De structuur en het overzicht zijn bij Prezi veel makkelijker en eenvoudiger aan het publiek te laten zien. Toch is het ook mogelijk om bij PowerPoint de structuur te verduidelijken en overzicht te geven.

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven. Als je een spreker zoekt en voor 1 september boekt voor een datum in 2022, dan heb ik een aanbieding voor je.

eugenie landburg

Eugénie Landburg: Rob weet als geen ander de aandacht van de groep vast te houden

Ik heb een workshop ‘Gedachten zijn je krachten’ van Rob Wuijster bijgewoond. Rob weet als geen ander de aandacht van de groep vast te houden. Zijn positieve energie, open vriendelijke doch doortastende manier van communiceren, presenteren en motiveren is immens. Van harte aanbevolen dus. Eugénie Landburg Ech Landburg Hier lees je meer over motiverende spreker …

Eugénie Landburg: Rob weet als geen ander de aandacht van de groep vast te houden Lees meer »

PowerPoint: overzicht en structuur

Maak een zogenaamde “overzicht sheet”. En plaats van elk hoofdonderwerp een afbeelding hiervan op deze sheet.

Waarschijnlijk heb je dan een stuk of drie of vier afbeeldingen. Laat deze “overzicht sheet” bij het begin zien en geef kort en krachtig aan waar elke afbeelding voor staat. Vervolgens geef je aan, “we gaan het nu over dit onderwerp hebben” terwijl je naar de afbeelding wijst.

Na je verhaal, laat je deze “overzicht sheet” weer zien en zeg je “nu gaan we het over dit onderwerp hebben” terwijl je een andere afbeelding aanwijst. Zo ziet en herkent het publiek de structuur van je verhaal en krijgen de toehoorders overzicht.

Wanneer je deze ‘’overzicht sheet’’ laat zien is het belangrijk dat je de sheet steeds laat aansluiten op de vorige. Dat voorkomt dat je terug moet gaan in de presentatie. Ga niet terug in de presentatie omdat je dan waarschijnlijk de aandacht van de toehoorders verliest. De kans is ook groot dat dit irritatie bij het publiek opwekt!

Je kunt ook animaties gebruiken, laat bijvoorbeeld de afbeelding van het onderwerp waarover je gaat spreken in de “overzicht sheet” verschijnen.

Presentatietips om goed met PowerPoint te werken:

  • Gebruik weinig sheets en plaats op de sheets weinig tekst.
  • Laat veel afbeeldingen zien en vertel je verhaal daar omheen.
  • Gebruik “overzicht sheets” om de toehoorders overzicht te geven en de structuur van je presentatie te verduidelijken.

Hoe belangrijk is de software?

Of een presentatie slaagt hangt van jou als presentator en van de kwaliteit van de presentatie die je gemaakt hebt af. Het hangt niet van de presentatiesoftware af.

Vergeleken met PowerPoint leent Prezi zich er minder voor om veel tekst op de sheets te plaatsen. Met Prezi kun je het publiek op een eenvoudige wijze de structuur van je presentatie laten zien. Daarnaast leent Prezi zich er geweldig voor om het gehele overzicht te geven.

PowerPoint is net als een Prezi een geweldige software. Alleen word je door PowerPoint meer uitgenodigd om veel tekst op de sheets te schrijven en veel dia’s te gebruiken. En is het moeilijker om het publiek de structuur van je presentatie te laten zien. Ook is het moeilijker om het overzicht van je presentatie te laten zien.


Wil je ondersteuning? Ik bied je een presentatietraining, of een presentatiecursus op CD, en een handleiding voor presenteren.

Ik ben een inspirende motivational speaker. Hier kun je me vinden op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team