pauzes in je presentatie

Pauzes in je presentatie (video)

Geschatte leestijd: 3 minuten

Pauzes in je presentatie

De reden waarom rustmomenten in je presentatie belangrijk zijn, is heel simpel.

  • Hierdoor krijgt het publiek de mogelijkheid om datgene dat je hebt verteld te laten bezinken. Je luisteraars hebben dan de mogelijkheid om je speech rustig op zich in te laten werken.
  • Een pauze kun je heel goed gebruiken nadat je iets belangrijks hebt verteld. Hierdoor benadruk je datgene dat je hebt verteld.
  • Pauzes zijn ook heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het publiek de boodschap begrijpt. Als je te snel spreek begrijpt het publiek de boodschap niet. Dus probeer af en toe pauzes in te lassen.
  • Een pauze kun je ook op gebruiken: spanning opbouwen. Je vertelt iets, je stopt. En dan? Wat er dan volgt weet het publiek niet en daardoor ontstaat de spanning.

Pauzes in je presentatie

Video

Bekijk onderstaande video waarin ik op strategische momenten een moment stilte heb ingelast. Ik demonstreer je dit, zodat het je duidelijk zal worden wat het effect van een pauze is.

Pauzes in je presentatie

Functies van pauzes in je presentatie

Pauzes hebben meerdere functies

Pauzes in je presentatie zijn dus nodig en ze hebben meerdere functies. Ze dienen om:

  • het publiek de kans te geven je verhaal te laten bezinken
  • belangrijke zaken te benadrukken
  • je verhaal begrijpelijker te maken
  • en om spanning op te bouwen

Pauzes in je presentatie

Spreken met pauzes

Pauzeren tijdens het spreken

Natuurlijk is regelmatig pauzeren tijdens het spreken niet de enige manier om deze doelen te bereiken. Minstens zo belangrijk zijn je spreektempo en je stemgebruik.

Als dit lastige punten voor  je zijn, overweeg dan om mee te doen met een training professioneel presenteren. Dan gaan we dit oefenen en daarna ken je precies jouw persoonlijke aandachtspunten.

En als je nog twijfelt kun je ook kiezen voor onze presentatiecursus op CD.

Voor mij als motivational speaker zijn stemgebruik en pauzes ook erg belangrijk. Hier staan een aantal motiverende video’s, dan kun je zien hoe ik dat doe.


Gepubliceerd op: 12-12-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 3-1-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.