onverstaanbare speech

Onverstaanbare speech

Geschatte leestijd: 5 minuten

Onverstaanbare speech

Wat voor de presentatie van een trouwerij geldt, geldt ook voor een groot deel voor een presentatie bij je bedrijf en symposium: met een onverstaanbare speech bereik je je doel niet.

Opstelling

De ambtenaar stond met zijn spreekstoel zo goed als midden in de zaal. Aangezien er veel mensen waren, zat een groot aantal mensen achter de ambtenaar. Een gedeelte van het publiek keek dus tegen de rug van de ambtenaar aan. Hierdoor kon het publiek zijn gezicht en mimiek niet zien.

Om goed contact met het publiek te krijgen en de boodschap goed over te kunnen brengen is het van groot belang dat het publiek het gezicht en de mimiek van de spreker –  in dit geval van de ambtenaar – kan zien.

Onverstaanbare speech

Kan het wat harder?

Onverstaanbare speech

De eerste reactie van het publiek toen de ambtenaar begon te spreken was ‘’kan hij niet wat harder praten’’ en ‘’ik versta hem niet’’. De spreker was bijna niet te verstaan, vooral voor de mensen die op leeftijd waren en de mensen die verder van de spreker af zaten. De mensen die tegen de rug van de spreker opkeken hebben helemaal niets verstaan. Dit was gewoon een onverstaanbare speech.

De ambtenaar sprak heel zacht en was gewoon niet goed te verstaan. Ook dit was eenvoudig te voorkomen door het beter voor te bereiden. Hij had een microfoon moeten gebruiken!

Onverstaanbare speech

Verken de zaal vooraf

Advies

Daarom wil ik je adviseren om voordat je gaat spreken de zaal te verkennen. Let o.a. op de opstelling van de spreekstoel t.o.v. het publiek! Het publiek moet het gezicht van de spreker kunnen zien. De spreker moet als hij iets met zijn hoofd draait alle gezichten in het publiek kunnen zien.

Als dat niet het geval is moeten de spreekstoel en de opstelling van de stoelen veranderd worden.

Als ik je een tip mag geven:

Kom ruim van te voren zodat je alsnog opdracht kunt geven om de opstelling te veranderen als de stoelen niet juist staan opgesteld.  Of desnoods kun je de opstelling zelf veranderen.

Ook wil ik je adviseren om even hardop te spreken vanaf de positie waar je  gaat presenteren. Je hoort dan snel genoeg of je stem hard genoeg is. Als dat niet het geval is, vraag dan om een microfoon te plaatsen.

Als de microfoon geplaatst is, test deze voor de presentatie begint! Je kunt er achter komen hoe de microfoon aan en uitgezet moet worden en hoever je de microfoon van je vandaan moet houden. Dit verschilt nog wel eens.

Als de microfoon een snoer heeft, verplaats je dan even met de microfoon in je hand. Deze voorbereiding voorkomt onnodige moeilijkheden, met name bij de start van de presentatie!

Onverstaanbare speech

Vroeg, vroeg

Vroeg, vroeg

Ik geef je nog één belangrijke presentatietip. De tip is:

Vroeg, vroeg! Check alles ruim van te voren en zorg dat je op de dag zelf ruim van te voren aanwezig bent.

Als de ruimte waarin je gaat spreken je niet goed bekend is, verken de ruimte waar je de presentatie moet geven dan een aantal weken tevoren.

Onverstaanbare speech

Check alles

Vooraf checken

Kijk naar de opstelling en check of je een microfoon nodig hebt. Daarnaast kun je dingen checken zoals: waar zijn de stopcontacten, zijn er ramen en waar zijn die ramen, zijn er nog storende elementen zoals vliegtuigen die overvliegen en mensen die voorbij lopen?

Je kunt goede afspraken gemaakt hebben over de opstelling en microfoon, maar dat betekent niet dat dit werkelijk gebeurd is. Het is gebeurd dat ik om twee flip-overs vroeg. Toen ik er kwam stond er één. Omdat ik zo vroeg kwam had ik nog mogelijkheid om de tweede flip-over te regelen.

Zorg er voor dat je als spreker op de dag van de presentatie ruim tevoren aanwezig bent. Hierdoor is het mogelijk om dingen aan te passen en alsnog te regelen.

Onverstaanbare speech

Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid

Jij als spreker wilt dat de boodschap goed overkomt en dat het publiek waar voor je spreekt iets begrijpt, anders gaat handelen, zich ontwikkelt, gemotiveerd wordt en misschien wel actie onderneemt. De presentatie is een middel waarmee je dat wilt bereiken.

Hoe beter de presentatie is hoe groter de kans is dat jij je doel behaalt. Daarom moet je de presentatie in alle opzichten goed voorbereiden. En dat is jouw verantwoordelijkheid als spreker!

Jij bent dus uiteindelijk de verantwoordelijke die ervoor moet zorgen dat alles juist staat opgesteld, dat alles goed werkt en dat alle voorwaarden voor een goede presentatie aanwezig zijn!

Heb jij een beroep waardoor je regelmatig moet speechen? Denk dan eens aan een professionele presentatiecursus.


Gepubliceerd op: 16-7-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 8-1-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.