Home » Blog » Zakelijk speechen » Met zelfvertrouwen presenteren
met zelfvertrouwen presenteren

Met zelfvertrouwen presenteren

Geschatte leestijd: 5 minuten

Met zelfvertrouwen presenteren

Allereerst: leer alleen van mensen die zelf ervaring hebben met spreken in het openbaar. Dit lijkt een open deur, maar besef dat veel presentatietrainers zelf zelden of nooit spreken in het openbaar.

Met zelfvertrouwen presenteren: aantoonbare ervaring

Zeg eens eerlijk, als je je laat adviseren over je beleggingen, kies je dan iemand die zelf niet aan beleggen doet? Heb je er een goed gevoel bij als iemand die geen praktijkervaring heeft jou gaat adviseren over je beleggingen en je pensioen?

En waarom zou je dan een presentatietraining gaan volgen bij een presentatietrainer die zelden of nooit spreekt in het openbaar?

Een presentatietraining geven en spreken in het openbaar hebben een overlap met elkaar. Bij het spreken in het openbaar  wordt naast het kunnen geven van een training een beroep gedaan op andere vaardigheden. Mijn advies is: als je een presentatietraining gaat volgen, doe dit dan alleen bij een trainer die zelf aantoonbaar veel spreekervaring heeft.

Oefen je presentatie

Je gaat nu daadwerkelijk een presentatie geven en dat betekent dat je moet oefenen. Denk vooral niet dat je spontaan een goede presentatie kunt geven. Zo zien de presentaties van beroemde sprekers er wel uit, maar dat is illusie. Leren spreken betekent dat je moet oefenen tot je erbij neervalt.

Het is niet alleen belangrijk dat je kennis en vaardigheden aangereikt krijgt.  Vooral als je nog niet zo veel ervaring met het presenteren hebt is het ook noodzakelijk om de aangereikte handvatten in de praktijk te oefenen en uit te proberen.

Vervolgens is het belangrijk dat je feedback op deze gegeven presentatie krijgt. Als je oefent zonder publiek (geen gek idee), maak dan een video van je presentatie. Je zelf terugzien op video heeft een enorm leereffect!

Oncomfortabele gevoelens

Het spreken in het openbaar levert vaak naast de opwinding ook onplezierige gevoelens op. Zelfs ervaren sprekers zijn vóór ze een presentatie moeten geven zenuwachtig en gespannen. Sommige sprekers ervaren het als eng.  De mate waarin mensen dit ervaren verschilt per persoon. Er zijn ook mensen die echt bang voor het spreken in het openbaar zijn. Zij hebben echte spreekangst.

In mijn ogen is het zeer belangrijk je aandacht besteedt aan het omgaan met zenuwen en spreekangst. Alleen door je angsten onder ogen te zien kun je met zelfvertrouwen presenteren.

Je presentatie voorbereiden

Of een presentatie succesvol is hangt voor een zeer groot gedeelte af van de voorbereiding. Een presentatie moet o.a.  afgestemd zijn op het publiek en op de doelstelling.

  • Wat ga je vertellen en hoe vertel je het?
  • Welke voorbeelden en metaforen gebruik je?
  • Wil je iets demonstreren en hoe pak je dat aan?
  • Maak je een PowerPoint of een Prezi presentatie?
  • In welke ruimte geef jij je presentatie en wat zijn de kenmerken van deze ruimte?
  • Welke technische middelen wil je gebruiken?
  • En zijn de technische middelen aanwezig en doen ze het?

Zelfs de grootste sprekers bereiden hun presentatie zorgvuldig voor. Het is van groot belang om te leren hoe je je goed kunt voorbereiden op de te geven presentatie.

De start van je presentatie: wauw

De eerste seconden tot ongeveer twee minuten bepalen hoe het publiek jou als spreker beoordeelt en hoe het publiek de presentatie beoordeelt. Die eerste twee minuten zijn dus heel erg belangrijk. Het publiek moet de volgende indruk krijgen: wauw dit gaat leuk en interessant worden!

met zelfvertrouwen presenteren

Schenk specifiek aandacht aan deze eerste 2 minuten.

Met zelfvertrouwen presenteren: basis technieken

De onderstaande presentatietechnieken moet je beslist bestuderen. Het zijn de basis technieken. Onder presentatie technieken verstaan we o.a. gebruik maken van je stem, je lichaamshouding en verbale ondersteuning.

Als de mensen geen aandacht voor je hebben zal je boodschap niet ontvangen worden. Daarom is het erg belangrijk om er voor te zorgen dat je al vanaf het begin van de presentatie de aandacht van je gehoor hebt.

De tweede uitdaging is om ervoor te zorgen dat je de aandacht gedurende de gehele presentatie vast houdt.  In de voorbereiding van je presentatie moet je bewust manieren verwerken om de aandacht te pakken en te zorgen dat de mensen aandachtig naar je blijven luisteren.  Alleen dán zal de boodschap optimaal bij je luisteraars binnenkomen.

Op tijd beginnen met je voorbereidingen

Maak er geen haastwerk van. Als je met zelfvertrouwen wilt presenteren is het belangrijk dat je heel erg goed voorbereid bent en dat kost tijd. In het artikel over het vroeg voorbereiden van je presentatie kun je een realistisch tijdschema vinden. Als je je aan dat tijdschema houdt dan ben je op tijd klaar met je voorbereidingen.

In ben een inspirerende spreker persoonlijke ontwikkeling. Hier kun je me vinden op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team