Home » Blog » Zakelijk speechen » Invloed van sprekers
invloed van sprekers

Invloed van sprekers

Geschatte leestijd: 3 minuten

Invloed van sprekers

De invloed van sprekers kan gigantisch zijn. Denk eens aan de grondleggers van alle grote godsdiensten. Dat waren stuk voor stuk briljante sprekers en ze hebben miljarden mensen beïnvloedt. Denk aan de grote filosofen. Dat waren stuk voor stuk fantastische redenaars.

Invloed van sprekers: kennisoverdracht

Maar ook dichter bij huis kun je voorbeelden vinden: het meeste wat je in je leven geleerd hebt, heb je geleerd door kennisoverdracht. Denk maar aan wat je ouders, leraren, trainer, coach en vrienden vertelden. Je gelooft dingen die zij in het verleden aan je verteld hebben.

En of je iets nou direct gelooft of dat je het onderzoekt, in beide gevallen ben je beïnvloed. Ook als je het niet gelooft heeft dat toch een invloed op je gehad. Je hebt er immers tijd en energie aan besteed. Daarnaast heb je er ook over nagedacht!

Dus zelfs als je tijdens een presentatie zeer kort een tekst op een sheet laat zien zal dat het publiek beïnvloeden.

Ga er daarom vanuit dat jij als spreker ook een enorme invloed op het publiek hebt met wat je zegt en laat zien. Vooral als je verhaal goed onderbouwd is, je er zelf in gelooft, je passie uitstraalt en je een goede presentatie geeft.

Aangezien je een invloed op het publiek hebt vind ik dat je goed moet nadenken over wat jij als spreker wilt vertellen en werkelijk zegt! Je kunt mensen valse hoop geven, mensen opruien, angstig en boos maken en tal van andere negatieve emoties geven. En dat zou je als spreker niet moeten willen!

Eerlijkheid

Het kan goed zijn om aan te geven dat je idee naast voordelen ook nadelen en kanttekeningen heeft.

Zorg dat je open en eerlijk bent! Ondersteun je verhaal met goede onderzoeken en feiten. Vertel dingen die overeenkomen met de geldende normen en waarden. Deze dingen worden ook door het publiek gewaardeerd, sterker nog: sprekers komen daardoor sterker en krachtiger over.

Sprekers kunnen mensen motiveren en inspireren. Daarnaast kunnen sprekers de kwaliteit van de levens van mensen verbeteren. Jij als spreker kunt de gedachten van het publiek beïnvloeden waardoor ze anders gaan handelen en optreden. Je kunt zelfs het publiek stimuleren tot het nemen van actie. Er zijn allerlei technieken om het publiek te motiveren, inspireren en te stimuleren tot het nemen van actie.

Je hebt invloed op je publiek

Je hebt invloed op je publiek. Denk daarom na over dat wat je zegt. Je kunt met je presentatie vele mensen helpen om een beter leven te verkrijgen. Je kunt met de juiste technieken het publiek motiveren, inspireren en stimuleren tot het nemen van actie.

Omdat jij als spreker veel invloed hebt is het wenselijk om eerlijk, objectief en genuanceerd te spreken. Zeker als je charisma hebt.

Als je dat wilt kan ik je een prachtige presentatietraining bieden waarin je leert overtuigend te presenteren. En we hebben ook een presentatiecursus op CD.

Ik ben een motiverende spreker en ik spreek vaak over mindset. Zou je het leuk vinden om je netwerk op LinkedIn uit te breiden met een motivational speaker?

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Met dank aan susuteh voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *