Home » Blog » Zakelijk speechen » Indruk maken met je presentatie
Indruk maken met je presentatie

Indruk maken met je presentatie

Geschatte leestijd: 4 minuten

Indruk maken met je presentatie

Als je terugdenkt aan presentaties die je ooit hebt bijgewoond, dan zitten daar vast presentaties tussen die je je nog goed kunt herinneren.

Vraag je eens af wat je precies van presentaties onthouden hebt. Waarschijnlijk was je ergens van onder de indruk of je werd enorm verrast of zelfs geschokt. En door dit moment heb je de voordracht onthouden.

Als je dieper nadenkt of in je agenda van afgelopen jaar bladert kom je er waarschijnlijk ook achter dat je presentaties hebt bijgewoond die je eigenlijk vergeten bent. Deze presentaties waren misschien best goed, maar er zat  géén speciaal moment in dat je onthouden hebt. Met andere woorden: je was niet onder de indruk van de presentatie. En je werd ook niet verrast. In de presentatie zat ook geen moment waardoor je geschokt raakte.

Indruk maken met je presentatie

Het is van groot belang dat jij je als spreker afvraagt:

Wat is het eerste dat mijn publiek van mijn voordracht moeten onthouden?

Waar raakt mijn publiek van onder de indruk?

Onderschat deze presentatietip niet!

Wat is het allerbelangrijkste?

Onafhankelijk van je doel van de presentatie is het belangrijk dat je publiek zowel de presentatie als jou als presentator zal onthouden. Alleen dan zal je publiek de gewenste actie ondernemen en kun jij de doelstelling van je presentatie bereiken.

Als de toehoorders de zaal uitlopen en vergeten waar jij het over gehad hebt is de kans erg groot dat ze niet zullen denken, handelen en optreden zoals jij dat eigenlijk na de presentatie voor ogen had. Daarom moet je van tevoren goed nadenken over wat je publiek écht moet onthouden. Het is een van de eerste dingen die je jezelf als spreker moet afvragen tijdens de voorbereiding van je presentatie.

Er moet dus tijdens je presentatie echt een moment komen dat het publiek denkt: WAUW. Dit moment kun je bewust plannen. Je kunt het WAUW-moment aan het begin, in het midden en aan het einde van de presentatie plannen. Wanneer je dit moment zou moeten plannen hangt af van je doel en van de situatie.

Video: indruk maken met je presentatie

Als er aan mensen uit het publiek na een half jaar na de presentatie gevraagd wordt:

Kun je iets over die presentatie vertellen?

Dan is het WAUW-moment het eerste dat ze vertellen. Dát is de boodschap en dát het belangrijkste van de presentatie. Dát is wat jij als spreker wilt overbrengen!

Het creëren van een WAUW-moment

Er zijn een heleboel manieren en mogelijkheden om een WAUW-moment te creëren. Mijn ervaring is dat persoonlijke verhalen en verzonnen verhalen met een specifieke boodschap erg goed onthouden worden.

Bij justitie heb ik in het verleden erg veel presentaties gegeven. Als ik dan na een poosje iemand weer tegenkwam en we aan de praat raakten vertelde hij me vaak hoe hij zich mij herinnerde.  

Dat was vaak het WAUW-moment. Pas nádat iemand verteld had over het WAUW-moment herinnerde hij zich meer van de presentatie. Zoiets kun je ook bereiken met een demonstratie.

Je kunt leren om WAUW-momenten te creëren. Hoe je dat precies doet kun je gewoon leren. En ik kan je dit vertellen in de presentatietraining Overtuigend presenteren.


En op deze website staat ook een handleiding voor mensen die gaan spreken voor publiek. In deze handleiding hebben we een paar erg praktische tips verzameld. En we hebben natuurlijk ook onze presentatiecursus op CD om je te helpen.

Ik ben een inspirerende spreker sport en ondernemen. Vind je het leuk om je netwerk op LinkedIn uit te breiden met met een sportieve spreker?

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Indruk maken: met dank aan Peggy en Marco Lachmann-Anke voor de spannende uitgelicht afbeelding.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *