humor in je presentatie

Humor in je presentatie

Geschatte leestijd: 5 minuten

Grow your audience and build a profitable online business.

Humor in je presentatie

De stemming wordt door humor in je presentatie plezierig en dat is voor zowel voor het publiek als voor jou als spreker fijn. Als het publiek het leuk heeft zal het meer op je presentatie gefocust zijn en je toehoorders zullen je presentatie ook beter onthouden.

Humor in je presentatie

Zorg dat het publiek plezier heeft

Humor in je presentatie

De conclusie is dus: we moeten er als sprekers voor zorgen dat het publiek plezier heeft. En dat kan heel eenvoudig door het gebruiken van humor.

Er zijn sprekers die geweldige grappen kunnen vertellen en de mensen enorm kunnen laten schateren van het lachen. Als je deze gave hebt, gebruik ‘m dan in je presentatie! Het is een kwaliteit als je dit als spreker kunt.

Er is echter maar een handjevol sprekers die dit kunnen. De meeste sprekers hebben dit niet. Deze sprekers zullen op een andere manier humor in hun presentatie moeten brengen.

In dit artikel vertel ik je hoe je op een vrij eenvoudige manier humor in je presentatie kunt invoegen. Dit artikel is speciaal voor sprekers die moeite hebben om het publiek aan het lachen te maken tijdens hun presentatie.

Lachen of glimlachen

Als je in staat bent om het publiek hard te laten lachen is dat geweldig, doen! De meeste sprekers zijn al blij als het publiek een glimlacht. Een glimlach op de gezichten van je luisteraars is al genoeg! Als je dat voor elkaar krijgt is dat helemaal goed. Probeer dus niet geforceerd het publiek aan het lachen te maken.

Eenvoudige humor

Eenvoudige manieren om mensen aan het glimlachen te krijgen: voeg citaten, video’s en/of afbeeldingen aan je presentatie toe. Dit is voor veel sprekers veel eenvoudiger dan het vertellen van grappen of leuke dingen.

Plannen van humor

Om te beginnen kun je een tijdlijn maken waarop je de momenten van humor inplant. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om elke twee minuten humor aan je presentatie toe te voegen. Met andere woorden, laat elke twee minuten iets grappigs in je presentatie zien.

Humor in je presentatie

Zelfspot of cartoon

Humor in je presentatie: cartoon

Laat een cartoon van jezelf maken. Stuur je foto naar iemand op die er een cartoon van kan maken. Of bewerk een foto van jezelf met een bewerkingsprogramma.

Deze vorm van humor is zelfspot. Ik heb de afbeelding die je hier ziet in een presentatie toegevoegd. Het publiek schaterde niet van het lachen, maar er verscheen wel een glimlach op de gezichten.

Rob Wuijster cartoon humor in je presentatie
Rob Wuijster

Een cartoon is alleen effectief als het iets aan je presentatie toevoegt. Je cartoon moet betrekking hebben op het onderwerp waar je over spreekt of op hoe jij je als spreker voelt.

Humor in je presentatie

Citaten

Humor in je presentatie: citaat

Humor hoef je niet zelf te bedenken. Ga eens zoeken naar leuke citaten en plaats een citaat dat betrekking heeft op je onderwerp in je presentatie.

Een fantastisch citaat dat ik heb gevonden is van Willem van Hanegem, een voormalig topvoetballer van o.a. Feijenoord en trainer/coach van Feyenoord, AZ en Sparta. Daarnaast was hij nog assistent bondscoach.

Op de vraag of hij veel geleerd had bij een voetbalcursus antwoordde hij:

Of ik nog wat opgestoken heb tijdens de cursus? Ja, een paar sigaretten.

Willem van Hanegem

Humor in je presentatie


Voeg humor toe

Humor in je presentatie

Voeg bij de volgende presentatie die je geeft citaten, afbeeldingen en leuke videobeelden toe die betrekking hebben op het onderwerp waarover je spreekt! Geef het publiek plezier en voeg humor in je presentatie toe.

En als we het nou toch hebben over je eerstvolgende presentatie: we hebben een handleiding die je kan helpen er iets leuks van te maken. Of koop onze presentatie-CD Winnend Presenteren.


Gepubliceerd op: 11-11-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 30-12-2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.