houding tijdens het presenteren

Houding tijdens het presenteren

Geschatte leestijd: 3 minuten

Houding tijdens het presenteren

De trend is momenteel dat sprekers zich nauwelijks verplaatsen en stevig en stabiel op één plaats staan. Hierdoor stralen ze veel kracht, rust, overtuiging en zelfvertrouwen uit.

Houding tijdens het presenteren

Positie en lichaamshouding

Positie

O.a. door de grote invloed van TED (Technology, Entertainment, Design) is de positie bij een presentatie bij veel sprekers veranderd. De sprekers bij TED geven hun presentatie vanaf een van te voren bepaalde plaats. Deze plaats wordt aangegeven door een rond rood vloerkleed. Hierdoor is de spreker gebonden aan één positie.

Lichaamshouding

Daarnaast is de lichaamshouding ook iets veranderd. De huidige lichaamshouding bij presenteren kenmerkt zich doordat de voeten op schouderbreedte zijn geplaatst. De knieën zijn losjes gebogen en het gewicht is over beide voeten verdeeld. Daarbij is het belangrijk dat de spreker niet wiebelt. De armen en mimiek ondersteunen het verhaal.

Houding tijdens het presenteren

Storytelling en een korte presentatie

Storytelling en een korte presentatie

Realiseer je heel goed dat deze houding tijdens het presenteren vanaf één plaats mogelijk is door de combinatie van storytelling en een relatief korte presentatie.

Het presenteren vanaf één plaats zorgt ervoor dat je als presentator rust, overtuiging en zelfvertrouwen uitstraalt, maar het is aan de andere kant saai. Het aantrekkelijke verhaal, de krachtige uitgangspositie en de relatief korte duur van de presentatie compenseren een statische presentatie die gegeven wordt vanuit één positie.

Als je een presentatie van anderhalf uur houdt is het voor het publiek en voor jou als presentator vervelend en saai als je op één plaats en steeds in dezelfde houding blijft staan.

Houding tijdens het presenteren

Alternatief voor jou als spreker

Alternatief voor jou als spreker

Als je voor TED spreekt ben je “verplicht” om vanaf een bepaalde positie te presenteren. Wanneer je niet “verplicht” bent om vanaf een bepaalde positie te presenteren zou ik er de voorkeur aan geven om na een aantal minuten naar een andere plaats op het podium te lopen.

Als je daar bent aangekomen neem je direct weer de juiste uitgangshouding aan. Doordat je je verplaatst krijgt je presentatie iets meer dynamiek. Het publiek moet je volgen terwijl je je verplaatst en hierdoor blijven je luisteraars alert.

Houding tijdens het presenteren


Voorkomen

Kip zonder kop

Wat je als spreker moet voorkomen is dat je als een kip zonder kop over het toneel loopt en zenuwachtig heen en weer wiebelt. Dit kun je heel eenvoudig voorkomen door op een bepaalde plaats te staan en de juiste stabiele presentatie uitgangshouding aan te nemen. Na een aantal minuten is het goed als je je verplaatst. Loop naar een andere positie en neem weer de juiste presentatiehouding aan.

Iedereen kan leren presenteren, maar met een beetje hulp gaat het een stuk gemakkelijker. Laat je helpen en leer van onze CD Winnend Presenteren. Daarnaast hebben we ook een handleiding die je verder kan helpen.


Gepubliceerd op: 21-3-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 30-12-2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.