Hoe bereid je een speech voor

Hoe bereid je een speech voor

Geschatte leestijd: 5 minuten

Hoe bereid je een speech voor

Het zal niet nodig zijn om je te vertellen dat je een presentatie goed moet voorbereiden. Maar er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Elke manier heeft voordelen, maar ook nadelen.

Er is niet te zeggen wat “de beste” manier is. Jij als spreker bepaalt zelf wat voor jou de beste voorbereiding is.

Hoe bereid je een speech voor

Uitschrijven en uit je hoofd leren

Uitschrijven en uit je hoofd leren

Je kunt een speech voorbereiden door de presentatie helemaal uit te schrijven om ‘m vervolgens helemaal uit je hoofd te leren. Dit is tijdrovend en kost veel energie maar heeft ook een aantal voordelen.

Een voordeel hiervan is dat je tijdens de presentatie niet iets vergeet te vertellen. Je hebt immers alles uitgeschreven en uit je hoofd geleerd. De kans is dus heel erg klein dat je iets vergeet te vertellen. Daarnaast geeft het jou als presentator ook een stuk zekerheid en vertrouwen.

Maar uitschrijven heeft ook nadelen

Het kan zijn dat de toehoorders vinden dat de presentatie te “gemaakt” overkomt. Als jij als spreker iets volledig uit je hoofd leert kan het gebeuren dat je de tekst opdreunt zonder enige emotie, beleving en spontaniteit. Hierdoor zal de toespraak niet boeien.

Hoe bereid je een speech voor

Structuur en steekwoorden

Structuur en steekwoorden

Een andere mogelijkheid is om eerst de grote lijnen van het verhaal dat je wilt vertellen te bedenken. Vervolgens ontwerp je een goede structuur die als leidraad van je presentatie dient. Deze structuur kun je vastleggen door middel van steekwoorden en afbeeldingen.

Tijdens de presentatie vertel je aan de hand van de steekwoorden en de afbeeldingen. Er zijn ook hier meerdere mogelijkheden.

Steekwoorden in je presentatie

De steekwoorden en afbeeldingen kun je in je presentatie plaatsen. Het is dan verstandig om de volgorde enigszins uit je hoofd te weten. Hierdoor ben je dan niet verplicht om voortdurend op de presentatie te moeten kijken om te weten waarover je moet vertellen.

Hoe bereid je een speech voor

Speech voorbereiden op een kaartje

Speech voorbereiden op een kaartje

Een andere mogelijkheid is om de steekwoorden op een kaartje te schrijven. Let er dan op dat de kaartjes stevig en van een klein formaat zijn. Hierdoor is het makkelijker om ze bijvoorbeeld in je broekzak te stoppen. Daarmee voorkom je dat je de kaartjes in je handen moet houden en ben je dus vrijer om je je armen en handen te gebruiken.

  • Het nadeel van deze manier is dat het kan gebeuren dat je er achteraf achter kunt komen dat je iets belangrijks bent vergeten te vertellen.
  • Een ander nadeel is dat het kan gebeuren dat je tijdens de presentatie de woorden die je wilt gebruiken niet kunt vinden. En dat je echt naar die woorden op zoek bent. Om het nog complexer te maken, dit kan ook gunstig zijn!

Het voordeel van deze aanpak is dat de presentatie spontaner en emotioneler over zal komen.

Hoe bereid je een speech voor

Improviseren

Speech voorbereiden: improviseren

Het is ook een optie om de presentatie volledig uit te schrijven en uit je hoofd te leren. En jezelf daarnaast ook de vrijheid te geven om te improviseren tijdens je presentatie.

Deze werkwijze is een goede tussenweg. Het geeft je zekerheid en maakt spontaniteit ook mogelijk.

Hoe bereid je een speech voor


Voor- en nadelen afwegen

Voor- en nadelen afwegen

Heel kort heb ik de mogelijkheden beschreven met een aantal voor- en nadelen. Natuurlijk zijn er veel meer voor- en nadelen te bedenken, dus denk er zelf ook goed over na.

Elke presentatie moet je goed voor bereiden. Voordat je voor een aanpak kiest: vraag je af hoe je het nu doet en wat de voor- en nadelen van je huidige aanpak zijn. Kies voor de handelswijze die het beste bij je past. Kies voor de manier waar jij het plezierigst bij voelt.

Waar je voor kiest hangt naast je eigen voorkeur ook af van het soort presentatie dat je geeft. Ik zal twee voorbeelden hiervan geven.

  • Er zijn presentaties die heel belangrijk zijn en waarin je veel nauwkeurige details gaat geven. Ik kan het me goed voorstellen dat je absoluut wilt voorkomen dat je een heel belangrijk aspect vergeet te vertellen. Dan kan het zinvol zijn om de hele presentatie uit te schrijven en uit je hoofd te leren.
  • Er zijn ook presentaties die luchtiger zijn en waar het minder belangrijk is dat je echt álles vertelt. Dan kun je ervoor kiezen om aan de hand van afbeelden en steekwoorden je verhaal te vertellen.

De “beste” aanpak hangt dus af van je eigen voorkeur en van de aard en het doel van de presentatie.

Dat kunnen we bespreken in de een-op-een presentatietraining op maat die ik je kan bieden.


Gepubliceerd op: 20-8-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 9-1-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.