een goede presentatie doe je voor het publiek

Doe je presentatie voor je publiek (video)

Geschatte leestijd: 4 minuten

Doe je presentatie voor je publiek

Sommige sprekers passen de technieken van het spreken in het openbaar van nature al toe. Andere presentatoren hebben dat niet. Zij moeten deze technieken daarom bewust toepassen. Maar in alle gevallen is het belangrijk dat je je presentatie voor je publiek doet. Doe het niet voor jezelf, maar voor je publiek!

Doe je presentatie voor je publiek

Video

Doe je presentatie voor je publiek

5 tips voor een goede presentatie

5 tips voor een goede presentatie

Deze tips voor een goede presentatie zorgen ervoor dat je een goede lezing geeft. Als je de vijf tips goed toepast zal de boodschap goed bij de luisteraars over overkomen. En ze zullen afhankelijk van het onderwerp ook plezier aan je presentatie beleven.

Daarnaast zullen ze de boodschap van je redevoering onthouden. Jij als presentator zult meer ontspannen naar de voordracht toeleven. En tijdens de presentatie zul je meer plezier beleven. Dit lijken me redenen die belangrijk genoeg zijn om deze 5 tips voor een goede presentatie toe te passen.

Spreek afwisselend hard en zacht

Voor de zaal is het onplezierig wanneer jij als spreker voortdurend heel hard of heel zacht spreekt. Daarom is het belangrijk om je stemvolume af te wisselen. Dus soms hard en soms zacht spreken. Je kunt de spanning opbouwen of iets benadrukken door zacht of juist harder te praten. Als je meer aandacht wilt krijgen kun je dat doen door juist zachter te gaan spreken.

Gebruik krachtige woorden en zinnen

Vooral als je iets duidelijk wilt maken en je wilt mensen overtuigen dan is het verstandig om krachtige taal te spreken. Gebruik dan dus geen verkleinwoordjes of twijfeltaal.

  • Krachtige taal versterkt de boodschap.
  • Verkleinwoordjes en twijfeltaal verzwakken je boodschap!

Herhaling

Herhaal je boodschap 2 of 3 keer. Vertel iets belangrijks twee of drie keer. Gebruik hiervoor andere woorden en andere voorbeelden. Dus vertel 2 of 3 keer hetzelfde om het uit te leggen, maar verpak het anders. Gebruik dus drie verschillende manieren om iets te verduidelijken. Hierdoor is de kans groter dat bij iedereen in de zaal het kwartje valt en dat iedereen het begrijpt.

Pak het origineel aan

Presenteer op een unieke wijze waardoor mensen jou als spreker herkennen. Iets waardoor jij opvalt. Doe iets wat het publiek niet verwacht waardoor iedereen zich jou als spreker zal herinneren en waardoor iedereen de presentatie zal onthouden.

Doe iets waardoor de toeschouwers zoiets hebben van “wauw”, waardoor ze verbaasd zijn of een glimlach op hun gezicht krijgen.

Originaliteit geeft zowel de presentatie als jou als presentator meer kracht en aanzien. Daarnaast komt de boodschap beter over en blijft de boodschap beter hangen. En als laatste, maar niet het onbelangrijkste: de luisteraars zullen zich beter vermaken.

Doe je presentatie voor je publiek

Doe het voor je publiek

Doe je presentatie voor je publiek

Je hele manier van presenteren en de presentatie op zich staan in teken van het publiek. Je manier van presenteren hangt af van je luisteraars. Alleen als alles op je publiek is afgestemd kan de boodschap goed overkomen en kun je de doelstelling bereiken.

Natuurlijk kun je hierbij best jezelf blijven, maar jij als spreker en de presentatie moeten op het publiek afgestemd zijn. Alleen dan zal je presentatie een succes worden! Pas deze 5 presentatietips toe en je zult zien dat de kwaliteit van je presentatie met sprongen vooruit gaat.

Hulp nodig?

Als je hulp wilt bij het verbeteren van je presentatievaardigheden kan ik je privé leraar presenteren zijn. Ik kan je een een-op-een presentatietraining geven waarin ik je alles leer wat je weten moet.


Gepubliceerd op: 23-9-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 5-1-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.