Home » Blog » Zakelijk speechen » Fijn contact met publiek creëren
fijn contact met het publiek

Fijn contact met publiek creëren

Geschatte leestijd: 4 minuten

Fijn contact met publiek creëren: genieten

De eerste tip is: laat zien dat je geniet! Als jij als presentator geniet heeft dat gunstige gevolgen. Als eerste ga je stralen, je wordt enthousiaster en je straalt plezier uit.

Hierdoor krijg jezelf als spreker een beter gevoel. Door dit betere gevoel, krijg je meer zelfvertrouwen. Door het zelfvertrouwen krijg je meer flair en ga je met meer passie presenteren. De luisteraars voelen dit en raken hierdoor betrokken bij jou als spreker en bij je presentatie.

Maar hoe kun je nu laten zien dat je als presentator tijdens je presentatie geniet? Heel simpel, lach en glimlach als daar een reden voor is. Laat het zien als je iets leuk vindt.

Contact met het publiek creëren: genieten
Laat zien dat je geniet

Als iemand uit het publiek een grappige opmerking maakt, laat dan merken dat je de opmerking leuk vindt en lach! Laat je een beetje gaan! Je kunt ook glimlachen tijdens een presentatie als je een fout maakt. Wanneer je jezelf verspreekt en dat grappig is, glimlach of lach!

Je laat hierdoor zien dat je een mens bent. Het publiek herkent dit, je luisteraars vinden dit fijn en zullen hierdoor meer geboeid blijven. Een presentatie hoeft namelijk niet helemaal vlekkeloos te verlopen!

Vertel uit eigen ervaring

Iets vertellen dat je zelf hebt ervaren heeft een grotere kracht dan iets vertellen waar je zelf geen ervaring mee hebt. Als je iets zelf hebt meegemaakt en daarover vertelt zul je dat met meer emotie doen.

Mensen zijn gevoelig voor emoties. Emoties zorgen ervoor dat het publiek meer bij je presentatie betrokken is en blijft. Daarnaast zorgen emoties er ook voor dat je boodschap beter overkomt.

Wanneer je uit eigen ervaring vertelt, kun je iets gedetailleerder vertellen. Je kunt dan beter beschrijven wat er precies aan de hand was. Ook kun je – afhankelijk van het verhaal dat je vertelt – iets vertellen over zintuiglijke waarnemingen. Dus aangeven wat je hoorde, zag, rook, voelde of proefde. Hierdoor wordt je verhaal persoonlijker en kan het publiek zich meer inleven.

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven. Als je een spreker zoekt en voor 1 september boekt voor een datum in 2022, dan heb ik een aanbieding voor je.

Vincent Groeneveld

Vincent Groeneveld: Als een vis in het water

Rob Wuijster is als spreker als een vis in het water. Of het nu is voor een klein gezelschap of een grote zaal. Met pakkende, duidelijke voorbeelden illustreert hij zijn visie: “gedachten zijn krachten”. Als publiek heb je geen keuze dan mee te gaan in zijn verhaal. Interactie is een grote spil in zijn stijl, …

Vincent Groeneveld: Als een vis in het water Lees meer »

Neem het applaus in ontvangst

Als het meezit en het je het goed hebt gedaan, dan kan het gebeuren dat het publiek je een applaus geeft. Sommige sprekers vragen zich af wat ze daar mee aan moeten.

Als spreker heb je de presentatie geregisseerd en wat moet je doen als je klaar bent en een applaus krijgt? Het kan heel goed zijn dat je echt niet weet wat je moet doen en je hierdoor onprettig en oncomfortabel voelt.

Geniet en neem de waardering en het cadeau van het publiek in ontvangst. Houd oogcontact met het publiek, lach en bedank het publiek. Ondersteun dit eventueel door gebaren. Bijvoorbeeld door je duim op te steken. Laat het publiek zien dat je blij bent met het cadeau wat ze je geven.

Onthoud heel goed dat het applaus in ontvangst nemen bij je presentatie hoort. De manier waarop jij als spreker het applaus in ontvangst neemt is super belangrijk. Dit beïnvloedt hoe jij als presentator beoordeeld zult worden en hoe de presentatie op zich beoordeeld zal worden.

Video: fijn contact met het publiek


Wel en niet doen

Maak deze fouten niet

Voorkom de volgende fouten tijdens het krijgen van het applaus:

  • Geen oogcontact
  • geen glimlach op je gezicht
  • je rug naar het publiek draaien.
  • Ga niet alvast opruimen en loop niet weg!

Doe het liever zo

Je presentatie verloopt veel beter als je de volgende dingen doet:

Laat zien dat je geniet, lach of glimlach

Vertel zo veel mogelijk uit eigen ervaring. Vertel over iets dat je zelf hebt meegemaakt

Neem het applaus in ontvangst

Als het voor jou belangrijk is om goed te leren presenteren, dan heb ik een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een presentatiecursus op CD. En hier kun je een checklist voor presentaties downloaden.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.


Gepubliceerd op: 3-9-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 13-7-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.