Home » Blog » Zakelijk speechen » Doel van je presentatie
Doel van je presentatie

Doel van je presentatie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Doel van je presentatie

Wil je het publiek overtuigen, entertainen of iets leren?

Het is zo belangrijk om ruim tevoren vast te stellen wat het doel van je presentatie is, omdat de manier waarop je gaat presenteren, wat je gaat presenteren en hoe je gaat presenteren afhangen van het doel van je presentatie. En zonder doel kun je ook niet weten of je presentatie geslaagd is.

Doel van je presentatie: wil je overtuigen?

Als je je publiek ergens van wilt overtuigen, probeer het dan te vermijden iemand uit het publiek ongelijk te geven of te zeggen dat iemand het verkeerd heeft. Als je mensen ongelijk geeft of als zegt dat iemand het verkeerd ziet, dan roep je weerstand op.

In plaats van iemand ongelijk te geven of te zeggen dat iemand het verkeerd ziet kun je zeggen dat er meer mogelijkheden zijn. Vertel je mening en de voordelen hiervan. Of leg uit dat de beste manier of het beste antwoord afhangen van de situatie.

Of wil je entertainen?

Als je je publiek wilt entertainen, maak dan een feestje van je presentatie! Als de inhoud van de presentatie dat toelaat: geniet, lach en maak lol tijdens de presentatie. Je zult zien dat je vooraf minder gespannen bent en dat je presentatie veel beter verloopt!

Doel van je presentatie: wil je iets onderwijzen?

Als je mensen iets wilt leren, zorg dan dat je aandacht vasthoudt.

Zorg dat je je door de ruimte beweegt. Zorg dus ook dat je een afstandbediening hebt zodat je vrijheid hebt om te bewegen. De onvermijdelijke saaie stukken in je presentatie kun je afwisselen met leuke anekdotes. Houd de dynamiek in je presentatie, zodat mensen gemotiveerd blijven om aandachtig naar je te luisteren.

Sylvia ter Wal

Sylvia ter Wal: bevlogen lezing

Het was dr eerste keer in Groningen: de Bitterballenborrel moest een succes zijn natuurlijk, gegarandeerd door ons, Ambassadeurs van team Groningen én spreker. En zo was het, mede dankzij de bevlogen lezing van Rob! Sprekend, beeldend, een tikkie interactief. Op de bezoekers gericht, aandacht voor de reacties en – dat is soms lastig – goed …

Sylvia ter Wal: bevlogen lezing Lees meer »

Als je wilt leren een echt goede presentatie te geven dan is het aan te raden een serieuze presentatietraining te volgen. Onze presentatiecursus op CD kan je ook goede diensten bewijzen. Daarnaast hebben we ook een handleiding spreken voor publiek en we sturen regelmatig tips rond waar je je kosteloos voor in kunt schrijven.


Ik ben motivational speaker Rob Wuijster. Je kunt me hier vinden op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *