Doel van je presentatie

Doel van je presentatie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Doel van je presentatie

Wil je het publiek overtuigen, entertainen of iets leren?

Het is zo belangrijk om ruim tevoren vast te stellen wat het doel van je presentatie is, omdat de manier waarop je gaat presenteren, wat je gaat presenteren en hoe je gaat presenteren afhangen van het doel van je presentatie. En zonder doel kun je ook niet weten of je presentatie geslaagd is.

Doel van je presentatie

Wil je overtuigen?

Als je je publiek ergens van wilt overtuigen, probeer het dan te vermijden iemand uit het publiek ongelijk te geven of te zeggen dat iemand het verkeerd heeft. Als je mensen ongelijk geeft of als zegt dat iemand het verkeerd ziet, dan roep je weerstand op.

In plaats van iemand ongelijk te geven of te zeggen dat iemand het verkeerd ziet kun je zeggen dat er meer mogelijkheden zijn. Vertel je mening en de voordelen hiervan. Of leg uit dat de beste manier of het beste antwoord afhangen van de situatie.

Doel van je presentatie

Of wil je entertainen?

Als je je publiek wilt entertainen, maak dan een feestje van je presentatie! Als de inhoud van de presentatie dat toelaat: geniet, lach en maak lol tijdens de presentatie. Je zult zien dat je vooraf minder gespannen bent en dat je presentatie veel beter verloopt!

Doel van je presentatie

Iets onderwijzen

Als je mensen iets wilt leren, zorg dan dat je aandacht vasthoudt.

Zorg dat je je door de ruimte beweegt. Zorg dus ook dat je een afstandbediening hebt zodat je vrijheid hebt om te bewegen. De onvermijdelijke saaie stukken in je presentatie kun je afwisselen met leuke anekdotes. Houd de dynamiek in je presentatie, zodat mensen gemotiveerd blijven om aandachtig naar je te luisteren.

Lyan Appel: Hij houdt je aandacht vast van het begin tot het einde

Voor de eerste keer naar de Open Coffee Utrecht. De spreker van die dag is Rob Wuijster met de training “gedachten zijn krachten’. Het enige wat ik van Rob weet, staat te lezen op de site van de Open Coffee: “voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockey team (…)”.

Nadat iedereen was gaan zitten in de “schoolbankjes’, begon Rob met zijn lezing. Hij deed dit op een boeiende en humoristische manier.

Een helder verhaal over wat de juiste mindset kan betekenen voor onder andere jouw bedrijf, dit op energieke wijze verteld met grappige anekdotes. Hij houdt je aandacht vast van het begin tot het einde. Zeker een aanrader om een keer naar Rob te luisteren.

Lyan Appel, Appel ontwerpt

Hier lees je meer over de motiverende speeches van Rob Wuijster.

Doel van je presentatie

Leren presenteren

Als je wilt leren een echt goede presentatie te geven dan is het aan te raden een serieuze presentatietraining te volgen. Onze presentatiecursus op CD kan je ook goede diensten bewijzen. Daarnaast hebben we ook een handleiding spreken voor publiek en we sturen regelmatig tips rond waar je je kosteloos voor in kunt schrijven.


Gepubliceerd op: 18-12-2014
Voor het laatst bijgewerkt op: 6-3-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.