bepalende factoren voor je manier van presenteren

Bepalende factoren voor je manier van presenteren

Geschatte leestijd: 3 minuten

Bepalende factoren voor je manier van presenteren

Denk hier aan aan de aard, het doel en het onderwerp van de presentatie.

Denk daarnaast ook aan de situatie, maar het hangt ook af van het publiek en van jezelf als spreker. Dus de techniek die je gebruikt en de manier van presenteren, zijn afhankelijk van een aantal factoren. Er is niet één juiste manier.

Bepalende factoren

Video

Ik zeg niet dat je geen presentatietechnieken mag gebruiken. Of dat je geen presentatievaardigheden moet opbouwen. Integendeel. Presentatietechnieken en -vaardigheden zijn uiterst belangrijk. Ze hebben bewezen dat je daardoor betere presentaties kunt geven.

Bepalende factoren

Humor

Ik wil je nu een voorbeeld geven dat je laat zien dat de manier van presenteren – de dingen die je doet en niet doet – afhankelijk zijn van o.a. de situatie en de aard van de presentatie.

Humor in je speech

Humor gebruiken tijdens een presentatie is meestal een goed idee. Hierdoor zorg je ervoor dat zowel het publiek als jijzelf heel veel plezier krijgen. Je zorgt hiermee dat de sfeer plezierig wordt en dat het leuk wordt om naar te luisteren. En daardoor raakt het publiek betrokken.

Niet in iedere presentatie

Dat betekent niet dat je in iedere presentatie humor kunt gebruiken. Stel je voor dat je een presentatie moet geven over een reorganisatie waarbij gedwongen ontslagen vallen. Is het dan gewenst en gepast dat je humor gebruikt? Ik denk het niet. Je moet dan juist geen humor gebruiken.

Aanpassen aan de omstandigheden

Als je toch humor gebruikt tijdens een dergelijke presentatie dan krijgt het publiek het gevoel dat het jou kennelijk helemaal niets interesseert of dat je jezelf niet kunt verplaatsen in het publiek.

Daarom is het altijd heel erg belangrijk om je aan te passen. Je moet je aanpassen aan de aard van de presentatie, het onderwerp van de presentatie, het doel van de presentatie en de presentatie zelf. Maar ook aan het publiek.

Een professionele presentatietraining volgen is absoluut een aanrader als je regelmatig moet speechen en dit ook graag goed wilt doen. Ik kan je een een-op-een training bieden. Op jouw locatie, of op mijn locatie, of via Zoom.


Gepubliceerd op: 6-3-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 9-1-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.