afbeeldingen en steekwoorden

Afbeeldingen en steekwoorden

Geschatte leestijd: 5 minuten

Afbeeldingen en steekwoorden

De manier van presenteren die je kiest moet in dienst staan van het soort presentatie en het doel dat je nastreeft. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat presentaties vroeger uit veel meer sheets met veel tekst bestonden.

Afbeeldingen en steekwoorden

Manier van presenteren is veranderd

De manier van presenteren is veranderd

Tegenwoordig is  de manier van presenteren veranderd. Dit o.a. door de invloed van Prezi. Dit is vrij nieuwe presentatiesoftware.

Tegenwoordig vertellen de presentatoren vaker verhalen aan de hand van afbeeldingen en steekwoorden, filmpjes en steekwoorden of combinaties hiervan. Hierdoor zijn de presentaties effectiever.

Het publiek begrijpt beter wat de spreker wil zeggen. En daarnaast wordt de presentatie door het publiek ook beter onthouden en wordt de presentatie als plezieriger ervaren. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.

Afbeeldingen en steekwoorden

Leuke en goede manier van presenteren

Leuke en goede manier van presenteren

Ik wil je in dit blog één mogelijkheid van presenteren aangeven. Deze presentatie bestaat uit veel afbeeldingen en steekwoorden.

Op de sheet plaats je in het midden de afbeelding van het onderwerp waar de presentatie over gaat. Dit is het hoofdonderwerp. Bijvoorbeeld: hoe je een goede presentatie kan geven. Rondom deze afbeeldingen plaats je bijvoorbeeld vijf andere afbeeldingen van sub-onderwerpen die betrekking hebben op het hoofdonderwerp.

Afbeeldingen en steekwoorden

Sub-onderwerpen

Sub-onderwerpen

Een aantal voorbeelden van sub-onderwerpen kunnen zijn: voorbereiding, voorbereiding op de dag zelf, start van de presentatie, de kern van de presentatie en het einde van de presentatie. Bij elke afbeelding kun je een beperkt aantal steekwoorden plaatsen.

Elke sub-onderwerp kan uit een aantal onderdelen bestaan. Dat kan een afbeelding of het kunnen meerdere afbeeldingen zijn. Ook kun je steekwoorden toevoegen.

Tijdens de presentatie kun je met de klok mee aan de hand van elke afbeelding en de steekwoorden een verhaal over elk sub-onderwerp vertellen.

Doordat je de hele sheet kunt laten zien kun je heel makkelijk verwijzen naar het hoofdonderwerp terwijl je het sub-onderwerp bespreekt. Met andere woorden, je kunt heel makkelijk de link leggen tussen het sub-onderwerp en het hoofdonderwerp.

Afbeeldingen en steekwoorden

Hoofdonderwerp omringen

Afbeeldingen en steekwoorden

Een uitleg van presenteren met afbeeldingen en steekwoorden. In de uitleg ben ik uitgegaan van een hoofdonderwerp in het midden, omringd door sub-onderwerpen. Er zijn natuurlijk meerdere vormen mogelijk.

De afbeelding hieronder van een boom is ook een goede mogelijkheid om structuur en overzicht te creëren. Met creativiteit zijn er een heleboel andere goede, leuke en speelse vormen denkbaar.

presenteren afbeeldingen en steekwoorden
Afbeeldingen en steekwoorden

Afbeeldingen en steekwoorden

Steekwoorden in je presentatie

Steekwoorden in je presentatie

Het voordeel van deze aanpak van een afbeelding en steekwoorden is dat de presentatie voor het publiek overzichtelijk is. De structuur is direct duidelijk. Als je het verhaal niet zou vertellen terwijl het publiek de sheet wel ziet, begrijpt het publiek toch waar het precies om gaat. Deze aanpak zorgt dus voor duidelijkheid.

Deze aanpak voorkomt ook presentaties met heel veel sheets, met veel tekst op de sheets en het voorlezen van de tekst door de presentator. Het publiek zal de inhoud van de presentatie beter bevatten en in het geheugen houden. Daarnaast heeft het publiek bij deze aanpak meer vreugde en lol. De presentie zal uiteindelijk veel effectiever en efficiënter worden.

Afbeeldingen en steekwoorden

Presentatiesoftware

Presentatiesoftware

Er is allerlei presentatiesoftware voorhanden waarmee je je presentatie kunt ondersteunen. De bekendste zijn PowerPoint en Prezi.

Prezi is uitermate geschikt voor de besproken aanpak. Prezi leent zich hier enorm goed voor. Door in te zoomen krijg je een goed overzicht van de sub-onderwerpen. En door uit te zoomen krijg je een overzicht het hoofdonderwerp en alle sub-onderwerpen.

Met PowerPoint is dit een iets ander verhaal. Je zult creatiever moeten zijn om een goed overzicht van de presentatie te geven. Ook is het in PowerPoint veel moeilijker om de structuur helder te maken. Als je met PowerPoint deze aanpak wilt toepassen wordt er gewoon meer van je gevraagd. Als je een voorbeeld nodig hebt van een PowerPoint presentatie dan kun je die hier vinden. Onthoud goed, de besproken aanpak is ideaal voor Prezi!

Met PowerPoint kom je met deze aanpak een heel eind, maar om het zo eenvoudig en overzichtelijk als bij Prezi te krijgen is zo goed als onmogelijk.

Als je aan het nadenken bent over afbeeldingen in je presentatie dat zul je ook veel hebben aan dit artikel over afbeeldingen. En je kunt ook veel tips vinden in onze handleiding voor sprekers.

Afbeeldingen en steekwoorden


Hulp


Gepubliceerd op: 6-8-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 1-1-2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.