Home » Leiderschap bij teams » Teamdoelen » Werken met doelstellingen
werken met doelstellingen

Werken met doelstellingen

Bijgewerkt op 21 juni 2024

Waarom werken met doelstellingen?

Werken met doelstellingen zorgt ervoor dat de gedachten, het optreden en het handelen van je medewerkers sturing krijgen zodat ze bereiken wat ze willen bereiken. Het zorgt ervoor dat medewerkers actie nemen. In dit artikel vertel ik je hoe je het aanpak als je met doelen wilt gaan werken en hoe je deze doelen met je team formuleert. Kom het maar lezen.

Maak een eenheid van je team

Werken met doelstellingen motiveert je medewerkers om de door hen gestelde doelen te bereiken. Maar wat nog belangrijker is, is dat een goed gesteld doel ervoor zorgt dat het team hechter wordt en dat de teamleden beter gaan samenwerken en ook betrokken zijn. Doelen zorgen ervoor dat de gedachten, het optreden en het handelen van de teamleden sturing krijgen zodat ze bereiken wat ze willen bereiken.

Het stellen van een doel en daar naartoe werken bepaalt of het team een eenheid wordt! Het formuleren van een doelstelling is een echte teambuildingactiviteit! Dit geldt niet alleen in de sport, want je kunt ook bedrijfsdoelstellingen of sales doelstellingen formuleren.

Resultaat teamdoelen

Er zijn heel veel soorten doelen die je kunt stellen. Ik wil me hier beperken tot de resultaat team doelstellingen. Een voorbeeld hiervan is: ‘’Wij behalen een omzet van twee miljoen” of “Wij zorgen dat alle klanten tevreden zijn”.

Wil de doelstelling een optimaal effect hebben dan moet hij aan specifieke eisen voldoen. Een aantal eisen zal ik hier bespreken.

En laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Er wordt altijd gezegd dat een doelstelling reëel moet zijn. Maar is dat wel zo? Zelf denk ik dat dit een beperking is. Hier kom ik tijdens de teambuildingactiviteiten uitvoerig op terug.

Doelstellingen formuleren

Er zijn een aantal manieren om commitment bij de medewerkers te creëren. Het is wenselijk dat het team precies aangeeft wat ze gaan bereiken. En dat ze niet formuleren wat ze niet willen bereiken. Hier kan ik jullie ook bij begeleiden.

Ik gebruik even een voorbeeld uit de sport om het te verduidelijken. Als het doel geformeleerd wordt als: “we gaan niet degraderen”, denkt het onderbewustzijn van alle spelers aan degraderen. En dit heeft een negatieve uitwerking op het gedrag van het team.

Daarom is het belangrijk om helder te formuleren welke plaats ze gaan bereiken. Als de teams die eindigen op plaats 17 en 18 degraderen, kan het team formuleren dat ze op plaats 15 eindigen.

In het bedrijfsleven is het niet anders. Formuleer niet dat we “geen klanten willen kwijtraken”. Maar formuleer dat we alle klanten willen houden. En beter nog, formuleer dat je er vijf nieuwe klanten bij wilt hebben.

Het stellen van doelen en het formuleren van doelstellingen is altijd noodzakelijk. Dit geldt voor het formuleren van bedrijfsdoelstellingen, salesdoelstellingen en doelstellingen in de sport. Elk team heeft heldere doelen nodig.

Commitment

Alle teamleden moeten achter het doel staan: ze moeten het doel nuttig vinden. Daarnaast moeten ze een brandend verlangen hebben om het doel te bereiken.

Pas als ze er werkelijk 100% achter staan zullen ze er álles aan doen om het doel te bereiken. De teamleden moeten bereid zijn om zich aan het doel te binden. Alleen dan zullen ze alles geven om het doel te bereiken.

Emoties en doelstellingen

Deze emoties zorgen ervoor dat er bij de teamleden meer energie, kracht en motivatie ontstaat. Hierdoor zullen de teamleden nog meer kunnen en willen geven. Het gevolg hiervan is dat de kans groter wordt dat ze bereiken wat ze willen bereiken. En dat de teamleden meer naar elkaar toegroeien en beter gaan samenwerken en ook meer betrokken raken.

Het hebben van een doelstelling is essentieel bij teambuilding. Zonder een doel kan het team nooit optimale resultaten behalen.

Resultaat teamlid doelstelling

We hebben het gehad over de resultaat team doelstellingen. Maar dit kun je ook doen voor een individueel teamlid. Bijvoorbeeld hoeveel de sales medewerker per maand moet verkopen! Deze doelstelling is speciaal voor het individu.

Waarom werken met doelstellingen

Doelen zorgen er voor dat het team hechter wordt en zich gaat ontwikkelen en dat alle neuzen van de teamleden in dezelfde richting wijzen. Ze zorgen dat iedereen de juiste actie neemt en er echt voor gaat.

Een voorwaarde is wel dat ze goed geformuleerd worden. Dat kun je doen met SMART. Maar het formuleren met SMART heeft ook een grote beperking! Als je met SMART formuleert zal het team nooit optimaal kunnen presteren. Er is iets wezenlijk fout aan SMART!

Het is noodzakelijk dat alle teamleden volledig achter de doelstelling staan. Als dat niet het geval is, is de kans klein dat het doel bereikt wordt! Ook is het van groot belang dat de teamleden gemotiveerd zijn om het gestelde doel te bereiken.

Je kunt de teamleden op een aantal manieren motiveren. Tijdens de teambuilding activiteiten vertel ik je uitgebreid hoe je er voor kunt zorgen dat de teamleden volledig achter het gestelde doel gaan staan. En hoe je een krachtige en goede doelstelling formuleert. Plus allerlei manieren die ervoor zorgen dat de teamleden gemotiveerd zijn om de gestelde doelen te bereiken.

,
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.