Home » Teambuilding » Werken met doelstellingen
Werken met doelstellingen

Bijgewerkt op 19 september 2023

Werken met doelstellingen

Werken met doelstellingen motiveert je medewerkers om de door hen gestelde doelstellingen te bereiken. Maar wat nog belangrijker is, is dat een goede doelstelling ervoor zorgt dat het team hechter wordt. En dat de teamleden beter gaan samenwerken en ook betrokken zijn. Daarom moet je werken met doelstellingen. Doelstellingen zorgen ervoor dat de gedachten, het optreden en het handelen van de teamleden sturing krijgen zodat ze bereiken wat ze willen bereiken.

Het hebben van een doelstelling is bepalend of het team een eenheid wordt! Het formuleren van een doelstelling is een echte teambuildingactiviteit! Dit geldt niet alleen in de sport, want je kunt ook bedrijfsdoelstellingen of sales doelstellingen formuleren.

Resultaat teamdoelen

Er zijn heel veel soorten doelstellingen. Ik wil me hier beperken tot de resultaat team doelstellingen. Een voorbeeld van zo’n doelstelling is: ‘’Wij behalen een omzet van twee miljoen” of “Wij zorgen dat alle klanten tevreden zijn”.

Wil de doelstelling een optimaal effect hebben dan moet de doelstelling aan specifieke eisen voldoen. Een aantal eisen zal ik hier bespreken.

En laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Er wordt altijd gezegd dat een doelstelling reëel moet zijn. Maar is dat wel zo? Zelf denk ik dat zo’n doelstelling een beperking is. Hier kom ik tijdens de teambuildingactiviteiten uitvoerig op terug.

Doelstellingen formuleren

Er zijn een aantal manieren om commitment bij de medewerkers te creëren. Het is wenselijk dat het team precies aangeeft wat ze gaan bereiken. En dat ze niet formuleren wat ze niet willen bereiken. Bij het formuleren van doelstellingen kan ik jullie ook begeleiden.

Ik gebruik even een voorbeeld uit de sport om het te verduidelijken. Als de doelstelling: “we gaan niet degraderen” geformuleerd wordt, denkt het onderbewustzijn van alle spelers aan degraderen. En dit heeft een negatieve uitwerking op het gedrag van het team.

Daarom is het belangrijk om helder te formuleren welke plaats ze gaan bereiken. Als de teams die eindigen op plaats 17 en 18 degraderen, kan het team formuleren dat ze op plaats 15 eindigen.

In het bedrijfsleven is het niet anders. Formuleer niet dat we “geen klanten willen kwijtraken”. Maar formuleer dat we alle klanten willen houden. En beter nog, formuleer dat je er vijf nieuwe klanten bij wilt hebben.

Het formuleren van doelstellingen is altijd noodzakelijk. Dit geldt voor het formuleren van bedrijfsdoelstellingen, sales doelstellingen en doelstellingen in de sport. Elk team heeft doelstellingen nodig.

Commitment

Alle teamleden moeten achter de doelstelling staan: ze moeten de doelstelling nuttig vinden. Daarnaast moeten ze een brandend verlangen hebben om de doelstelling te behalen.

Pas als ze er werkelijk 100% achter staan zullen ze er álles aan doen om de doelstelling te behalen. De teamleden moeten bereid zijn om zich aan de doelstelling te binden. Alleen dan zullen ze alles geven om de doelstelling te bereiken.

logo team leisure

Team Leisure: Geweldige positieve energie

Rob had mij en het team vanaf de eerste seconden gegrepen. Geweldige positieve energie. Echt een aanrader! Ik wil je nogmaals hartelijk bedanken voor je fantastische energie en inzichten vanmorgen. Ik spreek namens ons allen als ik zeg dat we onafgebroken en helemaal in je verhaal zaten.

Jouw presentatie sloot naadloos aan op onze teamsessie. Oprecht spot-on!
Mocht je een keer in het Zeeuwse zijn ben je altijd van harte welkom bij ons nieuwe kantoor. De koffie ‘staat klaar’. Tot ziens! Met enthousiaste groet, namens het gehele team. Alexander Snoodijk, Team Leisure

Emoties en doelstellingen

Deze emoties zorgen ervoor dat er bij de teamleden meer energie, kracht en motivatie ontstaat. Hierdoor zullen de teamleden nog meer kunnen en willen geven. Het gevolg hiervan is dat de kans groter wordt dat de doelstellingen behaald worden. En dat de teamleden meer naar elkaar toegroeien en beter gaan samenwerken! En ook meer betrokken worden

Het hebben van een doelstelling is essentieel bij teambuilding. Zonder een doelstelling kan het team nooit optimale resultaten behalen.

Resultaat teamlid doelstelling

We hebben het gehad over de resultaat team doelstellingen. Het is ook goed mogelijk om een resultaat teamlid doelstelling te formuleren. Bijvoorbeeld hoeveel de sales medewerker per maand moet verkopen! Deze doelstelling is speciaal voor het individu.

Waarom werken met doelstellingen

Doelstellingen zorgen er voor dat het team hechter wordt en zich gaat ontwikkelen en dat alle neuzen van de teamleden in dezelfde richting wijzen. Doelstellingen zorgen dat iedereen de juiste actie neemt en er echt voor gaat.

Een voorwaarde is wel dat de doelstellingen goed geformuleerd worden. Dat kun je doen met SMART. Maar het formuleren met SMART heeft ook een grote beperking! Als je een doelstelling met SMART formuleert zal het team nooit optimaal kunnen presteren. Er is iets wezenlijk fout aan SMART!

Het is noodzakelijk dat alle teamleden volledig achter de doelstelling staan. Als dat niet het geval is, is de kans klein dat de doelstelling bereikt wordt! Ook is het van groot belang dat de teamleden gemotiveerd zijn om doen om de doelstelling te bereiken. Je kunt de teamleden op een aantal manieren motiveren.

Tijdens de teambuilding activiteiten vertel ik je uitgebreid hoe je er voor kunt zorgen dat de teamleden volledig achter de doelstelling gaan staan. En hoe je een krachtige en goede doelstelling formuleert. Plus allerlei manieren die ervoor zorgen dat de teamleden gemotiveerd zijn om de doelstellingen te bereiken.

teambuilding

Creëer je droomteam

Ontdek wat er gebeuren moet om van jouw team een team te maken waar iedere leidinggevende van droomt.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team. Gastspreker, spreekt over teambuilding, leiderschap en winnaarsmentaliteit.