Home » Winnaars mindset » Wat succesvolle sport coaches doen
wat succesvolle sport coaches doen

Wat succesvolle sport coaches doen

Bijgewerkt op 22 juni 2024

Succesvolle leidinggevende

Wat succesvolle sport coaches doen en wat jij ook zou moeten doen als je een succesvolle leidinggevende wilt worden. Als we het hebben over leidinggeven, dan maakt het niet zoveel uit waar je dit doet, want de principes van het leidinggeven zijn hetzelfde. In dit artikel lees je wat we kunnen leren van succesvolle sportcoaches en wat zij doen.

Wat we kunnen leren van succesvolle sport coaches

Succesvolle sport coaches hebben goede resultaten met hun team. Die goede resultaten ontstaan o.a, doordat de teamleden goed met elkaar samenwerken! Een succesvolle sport coach is dus sterk in teambuilding!

Hoe je een succesvolle leidinggevende wordt, heb je daar enig idee van? Ik wel. Ik heb me een poosje bezig gehouden met de vraag hoe het komt dat bepaalde sportcoaches succesvol zijn en andere niet. Het is me opgevallen dat succesvolle sportcoaches een aantal dingen doen waardoor ze succes krijgen! Succesvolle coaches hebben daarnaast ook een aantal kenmerken.

Als leidinggevende kunnen we leren van succesvolle coaches want de principes van het leidinggeven zijn hetzelfde. Deze principes gelden ook niet uitsluitend in de sport. Ze gelden ook in het bedrijfsleven.

Wat succesvolle sport coaches doen

Hieronder een lijstje met zaken die je succesvolle coaches ziet doe, met de kenmerken van succesvolle coaches.

Communiceren

Eén van de belangrijkste zaken die je succesvolle coaches ziet doen is communiceren1 + 2. Ze zorgen dat dingen duidelijk en helder zijn. Ze vertellen wat er speelt en zorgen dat er geen onzekerheden zijn!

Een succesvolle coach vertelt ook ook wie er aankomende zondag in de basis en als wissel staan. En wie in het tweede elftal moet voetballen. In het verleden heb ik een voetbaltrainer/coach na de laatste training een lijst zien op hangen waarop de basisspelers en wisselspelers voor de komende wedstrijd bekend werden gemaakt. Dat is helder!

Spelers betrekken

Als spelers betrokken zijn zullen ze veel effectiever en efficiënter functioneren. Een succesvolle coach betrekt de spelers daarom bij de doelstelling, de planning en de actiepunten.

Er zijn veel voetbal trainers/coaches die niet met hun spelers overleggen. Doe dat alsjeblieft wel. Overleg met je teamleden. Luister naar hun ideeën, meningen, ervaringen en oplossingen. Teamleden weten heel veel! Gebruik die kennis.

Verantwoordelijkheid geven

Als spelers verantwoordelijkheid krijgen nemen ze meer initiatief. Ze zullen zich meer betrokken voelen en zullen ze meer uit zichzelf en anderen halen. Succesvolle sport coaches geven de spelers verantwoordelijkheid.

Geef als leidinggevende een teamlid de leiding over iets. Stel de teamleden bijvoorbeeld vragen over hoe ze het beter kunnen doen.

Hoe succesvolle sport coaches zijn

Enthousiasme

Succesvolle sportcoaches zijn enthousiast en houden van hun vak. En ze vinden het zalig om met het team samen te werken om optimale prestaties te behalen.

Het lukt je leidinggevende alleen maar om enthousiast te zijn als je het leidinggeven aan een team geweldig vindt en houdt van je vak. En je moet het geweldig en een uitdaging vinden om samen met de teamleden optimale resultaten te behalen.

Focus

Een succesvolle coach is gefocust. Ze doen wat ze moeten doen en laten zich niet afleiden door allerlei zaken die er (op dat moment) niet toe doen!

Het maakt voor deze trainers/coaches niets uit of ze in de regen, hagel, harde wind of in een enorme hitte staan. Ze laten zich hierdoor niet afleiden en blijven geconcentreerd op de spelers en hun gedrag. Blijf als leidinggevende altijd gefocust op het doel en de weg daar naar toe. Laat je niet afleiden!

Waarde

Een succesvolle coach geeft iets van grote waarde. Ze geven informatie waar spelers iets mee kunnen! En ze geven de spelers concrete tips die ze direct kunnen gebruiken en die een direct positief effect op hun spel hebben.

Ze zeggen niet: ‘’loop eens vrij’’. In plaats daarvan geven ze exact aan wanneer en waar naar toe ze moeten vrijlopen, wat de exacte looplijn en snelheid en (versnelling) is.

Actieplan werken met teams

  • Communiceer voortdurend en duidelijk!
  • Betrek de teamleden. Stel ze vragen!
  • Geef de teamleden verantwoordelijkheid
  • Zorg dat je als leidinggevende enthousiast over je vak bent
  • Blijf als leidinggevende gefocust

Geef de teamleden iets van grote waarde. Geef ze iets waar ze echt iets aan hebben.

Als je deze punten als leidinggevende toepast zul je zien dat de teamleden naar elkaar toegroeien en beter gaan samenwerken!

Ik ben een teambuilding specialist. Als jij wilt dat jouw teamleden beter samenwerken, dan ben ik je man. Neem gewoon contact met me op, dan praten we verder.

  1. Nationale hockeyteam Zwitserland
  2. Coachen als bondscoach
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.