Home » Teambuilding » Wat is positief denken
wat is positief denken

Wat is positief denken

Bijgewerkt op 22 juni 2024

En wat is positief denken niet?

Bij sommige mensen gaan de haren recht overeind staan wanneer ze iets over positief denken horen. Maar hoe je tegen positief denken aankijkt hangt af van wat je er onder verstaat. Daarom eerst de vraag: Wat is positief denken? En ook: wat is het niet. Want wat positief denken precies is, is meestal heel anders dan je op het eerste gezicht denkt. Lees hier waar we het over hebben.

Wat is positief denken: hoop en toekomstperspectief

Positief denken betekent niet dat alles maar goed en positief is. Ik denk dat het er bij positief denken vooral om gaat hoe je met moeilijke, vervelende en ongewenste situaties omgaat! Gebeurtenissen zijn in mijn ogen niet altijd fijn, maar het gaat erom hoe je ermee omgaat.

Ik wil je een mooi voorbeeld geven van uitvinder Thomas Alva Edison. Elke keer als er iets mislukte zei hij: ‘’ik ben weer een stap dichter bij de oplossing gekomen’’. En ‘’ik weet nu hoe het in ieder geval niet moet”. Bewust of onbewust gaf hij er een positieve draai aan!

En laten we eerlijk zijn, zijn uitspraak is niet te ontkennen! Daarnaast gaf Edison door deze uitspraak zich zelf hoop en toekomstperspectief. En dat zijn ook twee belangrijke voordelen van positief denken.

Even naar jouw team. Hoe geweldig zou het zijn als jouw teams zichzelf hoop en toekomstperspectief geven als iets fout gaat! Hoe mooi zou het zijn als de teamleden bij een tegenslag er een positieve draai aan geven? Hoe geweldig is het als jouw teams altijd naar kansen en mogelijkheden kijken?

Positief denken: perspectief veranderen

Ik was trainer van een herenteam bij een hockeyclub. En ik liep en dinsdag na een wedstrijd het terrein van de hockeyclub op om training te geven. Toen ik aankwam hadden de spelers chagrijnige gezichten. Ze keken of de wereld verging!

Ik vroeg wat er aan de hand was. En ze zeiden dat ze de afgelopen wedstrijd zo slecht gespeeld hadden! Toen antwoordde ik: “Jongens, als je zelfs de slechte wedstrijden nog wint ben je spekkoper’’. Op dat moment kregen de spelers direct een glimlach op hun gezicht!

Bij positief denken gaat het erom het perspectief te veranderen. Dus iets goeds zoeken in een tegenslag en mislukking. Met andere woorden: iets van waarde zoeken! En in sommige situaties is dat lastig! Vooral als je als team besloten hebt om positiever te gaan denken en er nog niet zoveel ervaring mee hebt.

Denken in kansen en mogelijkheden

Een team dat positief denkt, zoekt naar mogelijkheden en kansen. Hierdoor zijn de teamleden die positief denken gefocust op succes en groei. Een team dat negatief denkt, zoekt bewijzen dat iets niet mogelijk is en dat iets niet kan. Zo’n team is gefocust op mislukking.

En weet je wat nu het aparte is, beide teams hebben gelijk. Elk team ziet wat hij denkt te zien! Het team ziet bewijzen van waar het op gefocust is, de self-fulfilling prophecy.

Waar focust jouw team zich op?

Stel jezelf als leidinggevende de vraag waar je wilt dat jouw team op gefocust is. Wil je dat het team gefocust is op succes of op mislukking? Want waar het team zich op focust wordt de waarheid. Dus kijk goed uit waar het team op gefocust is!

Zelf geef ik er de voorkeur aan dat het team op succes en ontwikkeling gefocust is. Ik denk dat alle teamleden liever successen behalen dan mislukkingen. En daarom is het voor mij een raadsel als teams en teamleden zich focussen op mislukkingen.

Positief denken: moed, vertrouwen en hoop

Toen ik wilde beginnen met ondernemen en enthousiast mijn plannen vertelde zei iemand die dicht bij me stond: ‘’Rob, realiseer je wel dat er meer bedrijven failliet gaan dan er blijven bestaan’’.

Als een team denkt dat ze niet zulke goede resultaten kunnen behalen. Dan gaan ze ook letten op alle fouten, mislukkingen en tegenslagen. En elke keer als iets fout gaat is dat een bevestiging van wat het team denkt. Reacties zijn dan: zie je nu wel dat het niet lukt! En zie je nu dat we geen goede resultaten kunnen behalen. 

Wanneer een team denkt dat ze goede resultaten kunnen behalen, zijn ze ook gefocust op alle dingen die goed gaan. Op elk moment als er iets goed gaat wordt de gedachte bevestigd! En uiteindelijk wordt datgene dat het team denkt de werkelijkheid! Daarom is het zo belangrijk dat het team gefocust is op zijn kwaliteiten, goede resultaten, kansen en mogelijkheden!  

Even los van bovenstaande. Waarom moet een team gefocust zijn op mislukkingen, fouten en tegenslagen? Dat heeft in mijn ogen geen enkele functie. Het beïnvloedt de motivatie en inspiratie van alle teamleden negatief.

Een team heeft de keuze om zich op succes of mislukking te focussen. En in beide gevallen krijgen ze gelijk.

Leer om positief te denken

Misschien dat je nu van mening bent dat je team er belang bij heeft om positiever te gaan denken. Maar hoe doe je dat?

Er zijn meerdere manieren om als team positief te gaan denken. Een mogelijkheid is dat je met je team afspreekt dat we bij een tegenslag een lichtpuntje zoeken. Dat je dus als team zoekt naar iets goeds.

Een andere mogelijkheid is om de teamleden te stimuleren en te motiveren om bewust positieve woorden, zinnen en vragen uit te spreken! De taal die de teamleden uitspreken hebben een directe invloed op hun eigen gedrag en op het gedrag van de andere teamleden. Gebruik daarom zo veel mogelijk positieve woorden zoals goed, uitdaging, groeien, verbeteren, kans, mogelijkheid, trots en winnen.

Stimuleer de teamleden ook om zoveel mogelijk positieve zinnen uit te spreken zoals: de volgende keer gaat het vast beter en het gaat me absoluut lukken.

Daag de teamleden uit om voortdurend positieve vragen te stellen.

  • Hoe kunnen we beter onze producten verkopen?
  • Hoe kunnen we de omzet verhogen?
  • Op welke wijze kunnen we ons als teamplayer verbeteren?

Wil je meer succes met je team? Denk dan als team positief!  Wil je meer mislukking? Denk dan als team negatief. Het is jouw keuze!

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.