Home » Blog » Voetbal mental coach » Sturen met taal
sturen met taal

Sturen met taal

Geschatte leestijd: 2 minuten

Sturen met taal

Soms zeggen wij trainers en coaches bepaalde dingen die we goed bedoelen maar die een averechtse uitwerking op de gedachten en dus op het gedrag van de sporters hebben.

De taal die je als trainer/coach gebruikt heeft een enorme invloed op de sporters. Taal kan een positieve, maar ook een negatieve invloed hebben.

Sturen met taal: we moeten winnen

Soms moedigen we spelers aan met: ‘’we moeten winnen.’’ “Moeten winnen” lijkt een positieve zin, maar is het naar mijn mening niet!

Als een coach zegt: ‘’we moeten winnen’’ betekent dat eigenlijk dat het niet zeker is dat het team gaat winnen. Er is nog twijfel over! Dit geeft onzekerheid en kan een ongunstige uitwerking op het zelfvertrouwen van de spelers hebben.

We gaan winnen!

Als de trainer/coach zegt: ‘’we gaan winnen’’ geeft dat aan dat er geen andere mogelijkheid is dan winnen.

Daarnaast laat je als trainer/coach doorschemeren dat je vertrouwen in een goede afloop hebt, wat de spelers een enorm vertrouwen geeft! Hierdoor zullen de spelers met een groot zelfvertrouwen en geloof in een goede afloop de wedstrijd beginnen.

Sturen met taal

Ook als het team geen optimale instelling heeft is het onverstandig om het zinnetje ‘’we moeten winnen’’ uit te spreken.

Beter is het dan om …………. Lees hier mijn speech over winnaarsmentaliteit. Of lees eens verder bij presentaties voor topsport.


Ik ben een inspirerende sportspreker en ik organiseer regelmatig voetbal webinars voor trainers en coaches. Je kunt meedoen. En ik heb een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *