Home » Blog » Voetbal mental coach » Spelers die tekortkomen
spelers die tekortkomen

Spelers die tekortkomen

Geschatte leestijd: 6 minuten

Hoe ga je om met spelers die tekortkomen

Mijn ervaring is dat elke trainer/coach te maken heeft met moeilijke spelers. Of je nu als trainer/coach in het voetbal, hockey, volleybal, handbal, rugby, ijshockey of in wat voor teamsport dan ook werkzaam bent, je hebt ermee te maken.

Spelers die vaak op de bank zitten

Een van de moeilijke spelers is een zwakke speler die op het gebied van techniek en tactiek tekort komt en dan ook weinig tot geen speelminuten krijgt.

Qua inzet, motivatie en instelling zijn het geen moeilijke spelers. Het feit dat ze tot de moeilijke spelers behoren is dat hun inzet, motivatie en instelling super is, maar ze gewoon technisch en tactisch tekortkomen.

Dit zijn vaak spelers zijn die altijd komen trainen, gemotiveerd en echte teamplayers zijn.

Als een speler die technisch en tactisch tekortkomt geen teamplayer is en de kantjes er van afloopt zul je qua gevoel er niet zo’n probleem mee hebben. De speler zal dan weinig spelen of je zet hem uiteindelijk uit het team.

Als trainer/coach weet je hoe belangrijk het is dat spelers strijden om basisplaatsen. Dit is alleen mogelijk als er meer spelers in het team spelen dan er basisplaatsen zijn. Dit motiveert alle spelers om te komen trainen, hun best te doen en zich te ontwikkelen en verbeteren.

spelers die tekortkomen

Dus de conclusie is dat we niet willen dat de spelers die tekortkomen ermee stoppen. We willen juist dat ze zich ontwikkelen en gemotiveerd blijven met als doel om in de toekomst als basisspeler opgesteld te worden.

Dit geeft bij de basisspelers een bepaalde druk. Wanneer ze niet goed spelen of te weinig inzet of motivatie tonen speelt een gemotiveerde bankspeler op hun plaats.

Spelers die tekortkomen: technisch en tactisch

Hoe gaan we om met een speler die technisch en tactisch tekortkomt terwijl zijn instelling en inzet super zijn?

Er zijn twee uitgangspunten:

  1. Ze moeten zich ontwikkelen
  2. Ze moeten gemotiveerd blijven

Open kaart spelen

Ik denk dat het belangrijk is om gewoon open kaart te spelen. Geef aan dat de speler op dit moment tekortkomt en dat deze speler zich moet ontwikkelen en dat je moeite met de situatie hebt omdat de speler zich altijd enorm inzet en zijn best doet.

Van groot belang is het dat je exact en concreet aangeeft wat de speler moet veranderen. Vaak gebeurt dit niet en blijft het beperkt tot “je komt op dit moment nog iets tekort”.

Geef voorbeelden uit de praktijk aan en laat het zien wat je bedoelt. Dit kun je doen met een video-opname van een training en wedstrijd. Ook kun je het tekenen op een bord of kun je het zelf voordoen. De training is ook een ideale mogelijkheid om te laten zien wat de speler zou moeten veranderen.

Vertel waarom

Mijn ervaring is dat een speler iets sneller verbetert, leert en toepast als hij te horen krijgt waarom hij iets moet doen.

Als een speler begrijpt waarom hij het anders moet uitvoeren zal hij gemotiveerd worden om het uit te voeren zoals je aangeeft. Dus geef naast wat hij moet veranderen nadrukkelijk aan waarom hij dat anders moet doen.

Geef aandacht

Veel coaches zijn geneigd om minder aandacht te besteden aan de bankspelers, maar ik denk dat je juist veel aandacht aan deze spelers moet besteden. Problemen met het team ontstaan vaak door bankspelers omdat ze niet tevreden zijn doordat ze niet of weinig spelen.

De volgende uitspraak heb ik eens van iemand gehoord. De uitspraak is in mijn ogen wat overtrokken en iets te agressief, maar er zit wel een kern van waarheid in.

Als coach heb je elf vrienden en dat zijn de spelers die in de basis staan. En je hebt vijf spelers die je ‘’vijanden’’ zijn, dat zijn de bankspelers.

Een feit is gewoon dat de basisspelers over het algemeen tevredener zijn dan de bankspelers. Daarom is het van belang om juist veel gemeende aandacht te besteden aan de spelers die minder spelen omdat ze nog tekortkomen.

Plan evaluatiegesprekken en laat ze spelen als het kan

Plan evaluatiegesprekken

Ik denk dat het belangrijk is om af en toe formele of informele gesprekjes met de bankspelers te hebben. Geef als trainer/coach aan of en in welke mate je vindt dat de spelers zich ontwikkelen en reik tips aan hoe ze dat kunnen doen.

Geef complimenten

Geef complimenten als ze zich ontwikkelen, vooruitgang boeken en hun uiterste best doen. Natuurlijk kun je op alle andere momenten ook complimenten geven.

spelers die tekortkomen
Complimenten

Het is belangrijk dat zij doorhebben dat jij ziet dat ze groeien, zich ontwikkelen en hun uiterste best doen. Hun ontwikkeling en goede gedrag moeten door jou als trainer/coach bevestigd worden.

Laat ze spelen als het kan

Afhankelijk van de stand in de competitie, de stand in de wedstrijd en niveau van de tegenstanders is het verstandig om spelers die tekortkomen te laten spelen.

Dit heeft twee redenen

  1. Spelers moeten voor hun goede gedrag beloond worden.
  2. En spelers kunnen tijdens de wedstrijd aan hun tekortkomingen werken.

Lees eens verder bij Winnaarsmentaliteit, dat kan interessant voor je zijn. En heb je al gezien dat ik ook presentaties voor topsport geef? En je kunt hier een artikel vinden over hoe ik coachte als bondscoach.

In ben een inspirerende sport spreker en ik organiseer regelmatig interactieve voetbal webinars voor trainers en coaches. Je bent van harte welkom. En ik heb ook een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Credits: met dank aan KeithJJ voor de uitgelichte afbeelding.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team