Home » Voetbal » Voetbal mental coach » Selecteren in het jeugdvoetbal

Selecteren in het jeugdvoetbal

Geschatte leestijd: 3 minuten

Selecteren in het jeugdvoetbal

Hier wil ik het hebben over het selecteren van voetballers. Normaal gesproken leggen we het accent bij het selecteren op techniek, tactiek en fysieke basiseigenschappen zoals kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid, coördinatie etc. En dat is ook helemaal goed. Dat is prima.

Als je dit verhaal liever op video ziet dan dat ook.

Omgaan met mentale druk

Maar er ontbreekt wel wat. Als je naar het betaalde voetbal gaat, dus echt naar het topvoetbal, dan is het om kunnen gaan met mentale druk heel erg belangrijk. En daar is de mentaliteit ook heel erg belangrijk.

Als je bij de jeugd niet selecteert op het om kunnen gaan met mentale druk en op mentaliteit, dan komen die spelers uiteindelijk in de toekomst iets tekort. Ik zeg het even heel vervelend, maar dan heb je eigenlijk de verkeerde spelers geselecteerd.

Selectie in het jeugdvoetbal: mentaliteit

Handhaving

Als je naast de techniek, tactiek, fysieke basiseigenschappen gaat selecteren op mentaliteit en het om kunnen gaan met mentale druk, dan zul je zien dat je een ander soort spelers selecteert. En dat soort spelers kan zich veel beter handhaven in het topvoetbal.

Mentale druk

En daarom is het belangrijk om ook bij de jeugd te selecteren – naast techniek, tactiek en fysieke basiseigenschappen – op het om kunnen gaan met mentale druk en op mentaliteit. Vergeet dit alsjeblieft niet tijdens de selectietrainingen.

Team prestaties

Bij het selecteren: leg dus ook accenten op het om kunnen gaan met druk en mentaliteit. En dan zul je zien dat je een totaal ander soort spelers selecteert en vervolgens zul je zien dat het team het jaar daarop veel beter presteert dan wanneer je alleen maar zou selecteren op spelers die technisch en tactisch goed zijn en die fysiek sterk zijn.


Over deze en andere zaken organiseer ik voetbal webinars voor trainers en coaches. Als je dat wilt kun je hieraan meedoen. En ik heb ook een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team