Home » Blog » Voetbal mental coach » Intrinsieke motivatie stimuleren
intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie stimuleren

Geschatte leestijd: 3 minuten

Intrinsieke motivatie stimuleren

Laten we eerlijk zijn, het zou natuurlijk ideaal zijn wanneer alle spelers intrinsiek gemotiveerd zijn en wij als trainer / coach en begeleider niet meer hoeven te motiveren. Maar spelers zijn net mensen. Ook zij moeten af-en-toe of voortdurend gemotiveerd worden.

Ook als spelers super intrinsiek gemotiveerd zijn. Elke speler komt in situaties terecht waarin zijn motivatie vermindert of zelfs verdwijnt!

Intrinsieke motivatie verhogen

Er zijn technieken om de motivatie te verhogen. Het is belangrijk om systematisch en consequent de motivatie te stimuleren. Laat dit niet versloffen. Zorg dat ze hun motivatie niet volledig of gedeeltelijk kwijt raken. Het is beter om de spelers intrinsiek gemotiveerd te houden. Werk daar dus aan.

Wat is de motivatie

Het is als trainer en coach super belangrijk om te weten waarom de spelers hockeyen, voetballen, ijshockeyen, rugbyen, volleyballen of American football spelen. Hoe kun je iemand intrinsiek coachen als je niet weet waarom iemand het doet? (Lees voor coaching nog meer bij de voetbal webinars).

Vraag naar de reden

Vraag aan elke speler daarom waarom hij of zij hockeyt, voetbalt, rugbyt, volleyt of American voetbal speelt. Een speler zal dan één of meerdere redenen geven. Die redenen zijn de intrinsieke motivatie. En daarmee kun je de speler prikkelen en stimuleren. Hiermee kun je de speler gemotiveerd houden.

Coach op de intrinsieke motivatie

Stel je voor dat een speler zegt dat hij sport omdat hij goed wil samenwerken met een team om goede resultaten te behalen.

Je kunt als trainer, coach en begeleider deze speler prikkelen en stimuleren door te coachen op de noodzaak van goede samenwerking. En je kunt deze speler eraan herinneren dat als we als team goed samenwerken we als team goede resultaten kunnen behalen.

Samenvattend: check wat elke speler motiveert en coach hierop! Met andere woorden: geef de spelers wat ze nodig hebben. Coach op hun werkelijke motivatie.


Ik ben een boeiende sportspreker en ik organiseer regelmatig voetbal webinars waar je aan mee kunt doen. En ik heb een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Intrinsieke motivatie: met dank aan Natalia Lavrinenko voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding

Transformeert een groep mensen tot een team