Home » Blog » Zakelijk speechen » Vlammen tijdens je presentatie
Vlammen tijdens je presentatie

Vlammen tijdens je presentatie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Vlammen tijdens je presentatie

Spreken in het openbaar vergt enorm veel kracht en energie. Tijdens de presentatie moet je er helemaal zijn. Er wordt van je verwacht dat je de boodschap goed, gedreven, zelfverzekerd en in veel situaties enthousiast overbrengt. De presentatie valt of staat met jou als presentator.

Voorbereiden: vlammen door rust en ontspanning

Voorbereiden

Om de kans om te vlammen tijdens je presentatie te vergroten is het wenselijk dat je je goed op de presentatie voorbereid. Begin hier lang tevoren mee.

Ik bedoel niet alleen de presentatie te maken en te oefenen, maar ook je je fysiek en mentaal op de presentatie voor te bereiden.

Rust

Probeer als het kan het wat rustiger te hebben in de periode voordat je de presentatie moet geven. Voer werkzaamheden uit die niet zo veel energie en inspanning kosten. Zo houd je energie en kracht over om tijdens je presentatie werkelijk alles te kunnen geven.

Ontspannen

Als je de mogelijkheid hebt wil ik je adviseren om dingen te doen waardoor je ontspant. Doe iets dat je graag wilt, iets dat je leuk vindt!

Beweging

Ga voor de presentatie bewegen. Het zorgt er voor dat je hoofd ‘’leeg’’ wordt en hierdoor ben je beter in staat om je op de presentatie te focussen.

Voorkom dat je heel erg moe wordt of acute spierpijn krijgt! Hierdoor worden je bewegingen minder ondersteunend en zelfs beperkend.

Zakelijke presentaties geven

Jij bent in het voordeel

Onthoud ook dat jij als presentator altijd in het voordeel bent. Jij weet namelijk exact wat je wilt vertellen, waarover je het publiek vragen stelt en wat de inhoud van de presentatie is.

Je hebt nagedacht over je visie, je argumenten, je mening en over de eventuele vragen van het publiek. Met andere woorden, jij bent volledig voorbereid. Hoe beter je voorbereid bent, hoe relaxter je naar de presentatie toeleeft!

Zelfvertrouwen

Het volgende kan er ook voor zorgen dat je met meer zelfvertrouwen naar de presentatie toeleeft.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom jij deze presentatie mag geven?

Jij mag deze presentatie geven omdat jij kennis, kunde en gezag hebt.

Daarnaast heeft men waardering voor je en men weet dat je een verhaal te vertellen hebt. Realiseer je goed dat de mensen naar jou luisteren omdat je iets te vertellen hebt!

Vlammen tijdens je zakelijke presentaties

Moet je regelmatig een zakelijke presentatie geven? En zou je graag eens echt willen vlammen? Zou je van vlammen tijdens je presentatie een gewoonte willen maken?

Ik kan je een training overtuigend presenteren bieden. En het kan ook goed zijn je te laten ondersteunen door onze presentatiecursus op CD Winnend Presenteren. Of haal onze checklist voor presentaties op.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 13-3-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 20-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *