Home » Leiderschap bij teams » Teams aansturen » Verantwoordelijkheid nemen of de macht weggeven?
verantwoordelijkheid nemen of de macht weggeven

Verantwoordelijkheid nemen of de macht weggeven?

Bijgewerkt op 16 juli 2024

Verantwoordelijkheid nemen of de macht weggeven

Verantwoordelijkheid nemen of de macht weggeven? Is het niet gelukt door tegenslagen die jullie hadden of door tijdgebrek misschien? Of wil je beter worden en leren van mislukkingen? Geef jij als teamleider of teamlid de macht weleens weg? Of we het nou over sport of over ondernemen hebben, hoe doe jij dat? In dit artikel deel ik mijn gedachten over verantwoordelijkheid nemen of de macht weggeven.

Mentaliteit van het team bepalend

De mentaliteit van het team is bepalend voor hoe de teamleden denken en met elkaar en met situaties omgaan. En de mentaliteit is dus ook bepalend voor de resultaten die behaald worden. 

Geregeld hoor ik teamleden zeggen “het is niet gelukt door de tegenslagen die we gehad hebben” en “door tijdsgebrek hebben we niet kunnen schoonmaken”.  Herken je dit? Zegt een teamlid of jij zoiets zelf ook weleens?

Als iets niet gelukt is zoeken veel teams naar allerlei excuses. Het komt door: de economie, een ander team of een lastige situatie. En we hebben pech gehad. Teams zoeken vaak de oorzaak buiten zichzelf! Het ligt dan aan iemand anders of aan de situatie. 

Macht weggeven: excuses

Als er iets mislukt is zoeken veel teams naar allerlei excuses. De vraag is nu:

  • Wil je als team beter worden en goede resultaten behalen?
  • Of wil je je als team niet ontwikkelen en goede resultaten behalen?

Als het team zich niet verder wilt ontwikkelen en geen goede resultaten wilt behalen klik dan hier. Als het team zich wilt ontwikkelen lees dan verder.

Macht weggeven en mislukingen

Als het team excuses gebruikt als iets niet lukt, dan zegt het team eigenlijk: ‘’we kunnen er niets aan doen!’’ En als je er als team niets aan kunt doen kun je het teamwork dus ook niet verbeteren.

Het team zegt namelijk dat het aan factoren ligt waar het team geen invloed op heeft. De kans is hierdoor groot dat het in de toekomst het weer niet lukt omdat het team er niets van geleerd heeft. 

De volle verantwoordelijkheid nemen

Ik zie het anders, ik ben er een voorstander van om altijd de volle verantwoordelijkheid te nemen als iets niet lukt. Als het team een fout gemaakt heeft is het verstandig dat de teamleden zichzelf positieve vragen stellen. En als het team dat niet doet, dan kun je dat als leidinggevende doen.

Een aantal positieve vragen zijn:

  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we meer producten verkopen?
  • Op welke manier kunnen we ervoor zorgen dat de klanten vertrouwen krijgen?
  • Hoe kunnen we beter met elkaar samenwerken?
  • Op welke wijze kunnen we als team groeien?
  • Wat moeten we doen om een echte teamplayer te zijn?? 

Focus op dat wat je wilt en niet op dat wat je niet wilt

Verantwoordelijkheid nemen: focus op dat wat je wilt

Bij het formuleren van de positieve vragen is het van groot belang dat het team zich focust op dat wat het team wil. En niet op dat wat het team niet wil. Als iets niet lukt, hoor ik af en toe de volgende vraag:

Hoe kunnen we er voor zorgen dat het niet meer mislukt?

Het focus ligt dan op “niet mislukken”. Als het focus ligt op “niet mislukken” zullen de antwoorden en oplossingen ontstaan vanuit angst dat het mislukt.

In mijn ogen is het zinvoller om vragen:

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het lukt?

Het focus ligt dan op lukken. En de antwoorden en oplossingen die dan ontstaan zijn gebaseerd op gezonde en positieve gedachten en kwaliteiten van de teamleden. Dat is een goede manier om verantwoordelijkheid te nemen.

, ,
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.