Home » Blog » Voetbal mental coach » Visie en werkwijze in de sport
visie en werkwijze in de sport

Visie en werkwijze in de sport

Geschatte leestijd: 4 minuten

Visie en werkwijze in de sport

Hoe vaker je team aanvalt hoe groter de kans is dat je team zal scoren. Hierdoor zou je kunnen denken dat als je bijvoorbeeld maar voortdurend op dezelfde manier aan blijft aanvallen je team uiteindelijk scoort. Doorzettingsvermogen is goed, maar hier zit ook een groot risico in!

Risico van voortdurend dezelfde werkwijze

Het risico is dat het team voortdurend dezelfde werkwijze blijft hanteren en op dezelfde manier blijft aanvallen.

Wanneer je blijft doen wat je aldoor gedaan hebt, zul je dezelfde resultaten behalen.

Rob Wuijster

Als die resultaten niet zijn wat je wilt kun je dan gerust stellen dat de tactiek niet effectief is. Dus als je dezelfde werkwijze blijft hanteren en op een zelfde manier blijft aanvallen is de kans groot dat je ook dan niet scoort. De reden hiervoor is dat je team kennelijk iets verkeerd doet.

Als het team niet scoort, wordt het team onrustig. Dan gaan de spelers twijfelen aan de effectiviteit van de huidige tactiek. Spelers komen dan met voorstellen om op een andere wijze te spelen. Er zijn trainers/coaches die de neiging hebben om direct de hele tactiek te veranderen.

Blijf trouw aan je visie

Belangrijk is het – voor een trainer/coach én voor het team – dat jullie geloven in de tactiek en niet direct als iets niet lukt overstappen op een andere tactiek. Jullie moeten vertrouwen in de tactiek, ook als er niet direct optimale resultaten behaald worden. Blijf trouw aan je visie.

Als je dat niet doet, heb je kans dat je van de ene tactiek naar de andere tactiek gaat. Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je gewoon iets anders moet proberen als er niet gescoord wordt. Je zult iets moeten veranderen.

Verander niet je hele tactiek

Ik wil je afraden om direct de hele tactiek te veranderen. Jij als trainer/coach hebt een visie en daar moet je je aan vasthouden. Als je dat doet geeft dat vertrouwen en houvast aan het team.

Binnen die visie en tactiek kan het soms genoeg zijn door iets kleins – een detail –  te veranderen, waardoor je wel resultaat behaalt. Bijvoorbeeld een speler dieper of minder diep opstellen, een positiewissel, meer ruimte voor de balbezitter creëren en andere looplijnen voor het doel van de tegenstander.

Als je na een langere periode merkt dat de vernieuwde details niet werken is het natuurlijk wel een mogelijkheid om een totale andere tactiek te gebruiken.

Conclusie

  • Als je betere resultaten wilt bereiken dan de resultaten die je nu bereikt, dan moet je niet voortdurend hetzelfde blijven doen. Doorzetten is fantastisch, maar er komt een moment dat je iets anders moet doen als de resultaten uitblijven.
  • Blijf als trainer/coach trouw aan je visie. Dit geeft de spelers vertrouwen, zekerheid en houvast. Houd in grote lijnen dezelfde tactiek.
  • Verander binnen die tactiek, kleine details. Dit is vaak net genoeg om een beter resultaat te krijgen. Zoek naar kleine elementen die een wereld van verschil maken!

In mijn speeches vertel ik hier nog veel meer over. Heb je al gezien dat ik speeches heb speciaal voor topsport? Ik ben een inspirerende sport spreker en ik heb een voetbalkanaal op Twitter dat je kunt volgen.

Regelmatig organiseer ik interactieve voetbal livestreams voor voetbaltrainers en – coaches. Je kunt meedoen.

Is scoren te trainen?

voetbal

Is scoren te trainen?

Gratis e-book voor voetbaltrainers en -coaches. Het e-book is ook goed bruikbaar voor trainers en coaches van andere teamsporten.

Gerelateerde artikelen

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 25 februari 2013

Met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor de afbeelding.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 6-8-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 8-11-2022