Home » Blog » Zakelijk speechen » Veelgemaakte presentatiefouten
veelgemaakte presentatiefouten

Veelgemaakte presentatiefouten

Geschatte leestijd: 5 minuten

Veelgemaakte presentatiefouten

Het is de kunst om van je fouten te leren en er een betere spreker door te worden. De belangrijkste voorwaarde om van je fouten te leren is dat je hiervoor openstaat. Op het moment dat je er voor openstaat ben je in staat om als presentator te groeien en je te ontwikkelen.

In dit artikel beschrijf vier veelgemaakte fouten bij het speechen. Natuurlijk vertel ik je ook hoe je het eventueel anders zou kunnen doen. De oplossing is vaak heel eenvoudig en makkelijk toe te passen.

Veelgemaakte presentatiefouten: veel tekst op sheets

Te veel tekst op sheets

Te veel tekst op de sheets is slaapverwekkend en saai. Daarnaast is het publiek gefocust op de tekst i.p.v. op jou als spreker. Hierdoor is de kans groot dat je het contact met het publiek verliest.

Oplossing

Bedenk voor je begint een regel waar je je ook werkelijk aan gaat houden. Een regel kan zijn: maximaal 4 woorden op een sheet. Of: twee zinnen van maximaal drie woorden. Een andere mogelijkheid is om een afbeelding te plaatsen met maximaal één woord.

Het voordeel van zo’n regel is dat je jezelf dwingt hierop te letten. Hierdoor voorkom je dat er te veel tekst op een sheet komt te staan. Daarnaast zorgt een regel ook voor een structuur. Deze structuur zorgt ervoor dat de presentatie duidelijker wordt voor het publiek.

Snel spreken

Te snel spreken

Als je als spreker te snel spreekt, is het verhaal voor de luisteraars moeilijk te volgen en te verwerken.

Oplossing

Om te checken of je echt te snel spreekt is het raadzaam om je voordracht op video op te nemen en daarna het aantal woorden per minuut te berekenen.

In Nederland spreken we ongeveer met 120 t/m 140 woorden per minuut. Als je met deze snelheid spreekt is de snelheid oké. Als je ver boven de 140 woorden per minuut spreekt, spreek je waarschijnlijk te snel. Dan is het verstandig om langzamer te spreken.

Pauzes zijn goed te gebruiken om de gemiddelde snelheid per minuut te verlagen. Pauzeer vijf seconden als je iets heel essentieels hebt gezegd.

De snelheid waarmee je spreekt is ook afhankelijk van het onderwerp waarover je spreekt en van het doel van je presentatie. Als je het publiek wilt motiveren spreek je over het algemeen iets sneller dan wanneer je iets ingewikkelds uitlegt.

Afraffelen

Afraffelen

Afraffelen gebeurt wanneer een presentator om welke reden dan ook snel met de presentatie klaar wil zijn. De meeste voorkomende redenen zijn:

  • weinig zelfvertrouwen
  • en het gevoel dat het publiek dat wat je wilt vertellen al weet.

Opmerkingen die een dergelijke presentator maakt zijn iets als: “dat weten jullie al” of “dit is wel duidelijk” en “dit hoef ik jullie niet meer uit te leggen”.

Oplossing

Je kunt op relatief eenvoudige manieren je zelfvertrouwen verhogen. Een manier is om voordat je gaat presenteren aan drie dingen te denken die je heel goed kunt.

Realiseer je daarnaast dat over het algemeen de redenaar meer van het onderwerp af weet dan het publiek. Bij de voorbereiding van je speech is het belangrijk om uitvoerig stil te staan bij de vraag wie het publiek is.

Vraag jezelf af:

Wat weet het publiek over dit onderwerp?

Spreekangst

Spreekangst

Het spreken in het openbaar is voor veel mensen een groot probleem. Angst voor het spreken in het openbaar is eigenlijk niets meer dan een serie negatieve gedachten. Je kunt dus stellen dat spreekangst een gedachtefout is. Daarom: als je anders over het presenteren of over jezelf gaat denken, verdwijnt deze angst.

Oplossing

Er zijn een heleboel manieren en technieken om je zelfvertrouwen te vergroten waardoor je minder of geen angst meer zult hebben voor spreken in het openbaar.

Bereid de presentatie super goed voor. Hoe beter je de presentatie voorbereid, hoe groter je zelfvertrouwen wordt. Realiseer je dat jij de presentatie mag/moet geven. Dit betekent dat er dus vertrouwen in je is. Jij bent de persoon die de kennis heeft!

Veelgemaakte presentatiefouten verbeteren

Je kunt natuurlijk een heleboel blogs doorspitten en hap-snap allerlei tips verzamelen. Maar het kan ook makkelijker. Ik kan je een training Overtuigend presenteren bieden. En ik heb een presentatiecursus op CD voor je.

Ik ben een inspirerende spreker en ik zou het leuk vinden met je te netwerken op LinkedIn.

Checklist voor presentaties

Gratis checklist voor presentaties

Deze checklist is geschikt voor iedere soort presentatie, dus ook voor de presentatie die jij aan het voorbereiden bent.

Meer in deze rubrieken: ,

Veelgemaakte presentatiefouten: met dank aan mohamed_hassan voor de afbeelding.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 3-3-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 23-1-2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *