Home » Blog » Succesvol ondernemen » Uitstraling en zelfvertrouwen
uitstraling en zelfvertrouwen

Uitstraling en zelfvertrouwen

Geschatte leestijd: 6 minuten

Uitstraling en zelfvertrouwen

Er zijn sprekers over wie wij vinden dat ze geen charisma hebben. We voelen ons dan niet betrokken bij de presentatie en onze gedachten dwalen af. Natuurlijk is het ook zo dat mensen sprekers verschillend beoordelen. Er zijn mensen die vinden dat de spreker uitstraling heeft terwijl anderen dat absoluut niet vinden.

Toch komt dit niet vaak voor. Vaak beoordeelt het publiek de spreker qua uitstraling hetzelfde. Hij heeft uitstraling of hij heeft weinig of geen uitstraling.

Maar wat is uitstraling dan precies? In de Van Dale wordt aangegeven:

Betoverende, meeslepende invloed

Van Dale

Wat is uitstraling of charisma?

Op mij vraag tijdens de presentatietrainingen: ‘’Wat is uitstraling’’ geven cursisten vaak de volgende beschrijvingen:

 • Je krijgt kippenvel als je naar hem luistert. Je blijft aandachtig en je blijft voortdurend naar hem luisteren en kijken.
 • Of je kijkt tegen hem op.
 • Hij geeft je een gevoel van vertrouwen en zekerheid.
 • En hij dwingt respect en waardering af. Hij maakt je geëmotioneerd. Hij heeft gewoon iets.

Mensen geven uitstraling een andere betekenis, maar het begrip kennen en herkennen we allemaal. Een spreker met uitstraling herkennen we.

Charisma

Voor sprekers is het hebben van uitstraling van grote waarde en bepalend voor hoe de presentatie verloopt. En ook voor hoe de spreker uiteindelijk door het publiek beoordeeld wordt.

Er zijn een groot aantal mogelijkheden om charisma te krijgen. Hieronder een aantal mogelijkheden waarop je dat kunt doen. Hoe meer mogelijkheden je toepast hoe groter de kans is dat je charisma krijgt. Onderstaande mogelijkheden hebben ook een onderling verband.

 • Spreek over je passie. Iets dat je emotioneel raakt! Spreek over iets dat je fascineert en bezighoudt.
 • Spreek alleen over iets waarover je erg veel weet. En over iets dat je zelf ervaren, geleerd en gedaan hebt. Of over iets dat je overkomen is.
 • Bereid je presentatie enorm goed voor. En blijf betrokken als je een presentatie door iemand anders laat maken.
 • Denk eraan om je presentatie vaak te oefenen.
 • Dit punt valt ook onder een goede voorbereiding, maar wil het toch apart noemen. De presentatie maak je voor het publiek, maar zorg ervoor dat je binnenpret, plezier of een gevoel van “dit is top” krijgt als je de presentatie voorbereid. Je moet zelf in je presentatie geloven!
 • Zorg voor een groot zelfvertrouwen. Verhoog je zelfvertrouwen. Er zijn technieken waarmee je je zelfvertrouwen kunt vergroten. Geloof in jezelf, in je presentatie en in het presenteren op zich. En geloof in een goede afloop!

Hoe ontwikkel je charisma

Charisma ontwikkelen

 • Trek kleding aan die past bij de situatie maar kies alleen kleding waar je je goed, plezierig en zelfverzekerd in voelt.
 • Blijf authentiek terwijl je de rol van spreker uitvoert. Blijf dus jezelf ondanks dat je een andere rol speelt. Laat zien wie je werkelijk bent.
 • Verzorg je lichaam goed. Fit zijn valt daar ook onder. Zorg er ook voor dat je uitgerust bent.
 • Voed je bewust met positieve en goede gedachten. Er zijn een heleboel mentale technieken waardoor je je gedachten kunt voeden. Op het moment dat je een presentatie geeft is het belangrijk dat je goed in je vel zit.

Reputatie

Uitstraling krijg je ook als je jezelf als spreker al bewezen hebt en je een goede reputatie en status bij het publiek opgebouwd hebt.

Elke spreker kan uitstraling krijgen. Oké, misschien de één wat meer dan de ander, maar elke spreker kan uitstraling krijgen. Pas de bovenstaande punten consequent toe en je zult merken dat je veel meer uitstraling krijgt! Onderschat het belang van uitstraling niet als je als ondernemer een presentatie geeft.

Uitstraling en zelfvertrouwen zijn onafscheidelijk!

Overtuigend presenteren

Als je hulp nodig hebt, hebben we een training overtuigend presenteren voor je. En we hebben ook een budgetvariant: onze presentatiecursus op CD.

Ik ben een Nederlandse motiverende spreker en ben dus gewend om presentaties te geven.

bni de gouwe

BNI de Gouwe: Makkelijke prater en een goed verstaander

Rob heeft voor het ondernemersnetwerk van BNI de Gouwe online een masterclass verzorgt over de do’s & don’ts van winnende teams. Op de vroege ochtend hield hij iedereen geboeid met zijn tomeloze energie, aansprekende voorbeelden en interactie met het publiek. Op een laagdrempelige manier deelt hij in een rap tempo vele inzichten. Door het verhaal …

BNI de Gouwe: Makkelijke prater en een goed verstaander Lees meer »

Zakelijk zelfvertrouwen vergroten in 3 stappen

Als je lekker in je vel zit, handel je met meer flair en met meer overtuiging. Hierdoor is de kans groter dat je de opdracht krijgt. Jij als zelfstandige hebt dus belang bij voldoende zelfvertrouwen.

Het hebben van weinig zelfvertrouwen belemmert je als ondernemer bij het behalen van goede resultaten. Als je je onzeker en onplezierig voelt is de kans kleiner dat je de potentiële klant kunt overtuigen en de opdracht krijgt. Dit wil je als een ondernemer toch niet?

Een heel eenvoudige techniek om je gedachten te veranderen is het stellen van vragen aan jezelf. Door de antwoorden die je krijgt verandert je denkpatroon.

Je drie grootste kwaliteiten

De eerste stap is te denken aan je drie grootste kwaliteiten. Hierdoor verplaats je je aandacht van mislukking naar succes!

Stel je eens voor dat je tien keer hebt gebeld om een afspraak met een prospect te maken. En tien keer was het antwoord: “Nee dank u!”. Je voelt je ellendig en minder zeker. Denk dan op dat moment aan je drie grootste kwaliteiten.

Verplaats je aandacht van mislukking naar succes! Hierdoor krijg je direct meer zelfvertrouwen. Het enige wat je eigenlijk gedaan hebt is het focussen op het positieve in plaats van het negatieve.

Spreek je kwaliteiten uit en schrijf ze op

De tweede stap is: spreek  je drie grootste kwaliteiten hardop uit. Nog beter is het om deze kwaliteiten op te schrijven.

Doe het elke dag

Om er voor te zorgen dat je je zelfvertrouwen definitief vergroot is het een voorwaarde dat je je drie grootste kwaliteiten minimaal drie keer per dag hardop uitspreekt  of leest. Nog beter is het om dit te combineren.

Doe het nu! Ga nu direct aan de gang met het vergroten van je zelfvertrouwen!

Zakelijk zelfvertrouwen vergroten: doe het nu!

Voor mij als inspiratie spreker zijn uitstraling en zelfvertrouwen ook belangrijk. Zou je het leuk vinden om je netwerk uit te breiden met een motivational speaker?

ondernemersminset

Schrijf je hier in voor tips voor ondernemers. We beginnen met het e-book

Ondernemersmindset

Met dank aan Geralt voor de beelden van de man en de vrouw op deze pagina.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Gepubliceerd op: 4-1-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 4-12-2022