Home » Teambuilding » Teamuitje versus teambuilding activiteit
teamuitje versus teambuilding activiteit

Bijgewerkt op 19 september 2023

Teamuitje versus teambuilding activiteit

De termen teamuitje en teambuilding activiteit worden vaak door elkaar gebruikt om een team activiteit aan te geven. Vaak wordt er wel hetzelfde mee bedoeld. Maar het zijn twee totaal verschillende teamactiviteiten.

Het lijkt me voor de hand liggend dat de teamactiviteit die je kiest moet passen bij het doel wat je nastreeft! Twijfel je of je een teamuitje of een teambuilding activiteit wilt?  Ik wil je daarbij graag helpen. Ik ga je daarom nu vertellen wat een teamuitje en teambuilding activiteit inhoudt en wat je er mee bereikt. 

Teamuitje

Een teamuitje is een beloning en een cadeau voor een team. Het team heeft zich een periode heel erg ingezet. Het bedrijf wil dit team met het teamuitje bedanken door het organiseren van een leuke teamactiviteit. De kenmerken van deze activiteiten zijn dat ze leuk zijn om te doen en dat het hele team beweegt. Het bewegen is een middel. En het plezier en het samen bezig zijn is het doel! 

Soort activiteiten

Ik geef je een aantal voorbeelden van teamuitjes.

  • Het team gaat gezamenlijk een stormbaan aflopen en met z’n allen kanoën.
  • Samen een diner klaarmaken en vervolgens opeten.
  • Met z’n allen gaan bowlen.
  • Maar denk ook aan speurtochten en droppingen.  

Gevolg van deze activiteiten

Hierdoor leren de teamleden elkaar beter en in een totaal andere situatie kennen. De sfeer is ongedwongen, los en ontspannen! En er wordt veel, heel veel gelachen!  De deelnemers hebben allemaal een leuke dag en leren elkaar van een andere kant kennen.

Het team gaat hierdoor niet bewust beter samenwerken.

Teambuilding activiteit

Een teambuilding activiteit is een investering. Een teambuilding activiteit heeft als doel dat de teamleden en teams beter gaan samenwerken zodat de teams betere resultaten behalen en de doelstellingen bereikt worden. 

Het accent ligt op groei, om als teamlid en als team te leren en te groeien! De teamleden leren hoe ze beter kunnen samenwerken. En vaak wordt dat ondersteund door samenwerkingsopdrachten. Vervolgens wordt de link gelegd tussen de samenwerkingsopdrachten en de theorie van het samenwerken. De teamleden krijgen dus na de opdrachten feedback! Met het doel een waardevollere teamplayer te worden en beter samen te werken. De samenwerkingsopdrachten zijn geen doel op zich, maar een middel om beter te leren samenwerken! 

Soort activiteiten

Een teambuilding activiteit kan een teambuilding workshop, training of speech zijn. Centraal staat hoe je als teamlid een waardevolle teamplayer kan worden en hoe je als team beter kunt samenwerken. De theorie kan ondersteund worden door samenwerkingsopdrachten. 

Gevolg van deze activiteiten

De teamleden leren hoe ze een betere teamplayer kunnen worden en in het belang van het team denken en handelen. Daarnaast leren ze hoe ze beter met de andere teamleden en teams kunnen samenwerken. Het accent ligt op leren, ontwikkelen en groeien. Ook dit soort teambuilding activiteiten worden als plezierig ervaren. Binnen het evenement is er ook tijd om te lachen en te ontspannen

Teambuilding activiteit versus teamuitje

Waar je voor kiest hangt af van het doel dat je voor ogen hebt. Kies voor een teamuitje als je wilt dat het team een leuke dag en plezier heeft. En kies voor een teambuilding activiteit als je wilt dat het team beter met elkaar gaat samenwerken. 

Voor een teamuitje ben ik niet geschikt, als je hiervoor kiest  kan ik je helaas niet helpen. Ik kan je wel helpen als je op zoek bent naar een teambuilding activiteit. Neem dan gerust contact met me op. En dan kunnen we bekijken wat voor jou het beste is.    

teambuilding

Creëer je droomteam

Ontdek wat er gebeuren moet om van jouw team een team te maken waar iedere leidinggevende van droomt.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team. Gastspreker, spreekt over teambuilding, leiderschap en winnaarsmentaliteit.