Home » Teambuilding » Praktische teambuilding voor bedrijven » Teamuitje versus serieuze teambuilding
teamuitje versus serieuze teambuilding

Teamuitje versus serieuze teambuilding

Bijgewerkt op 21 juni 2024

Teamuitje versus serieuze teambuilding

Teamuitje versus serieuze teambuilding: de termen “teamuitje” en “teambuilding activiteit” worden vaak door elkaar gebruikt om een activiteit met het team aan te geven. Maar een teamuitje en serieuze teambuilding zijn twee totaal verschillende teamactiviteiten. Het is belangrijk het verschil te weten voor je een beslissing neemt wat jullie gaan doen. Want een teamuitje heeft een ander doel en een ander resultaat dan een serieuze teambuilding activiteit.

Teamuitje versus serieuze teambuilding

De termen teamuitje en teambuildingactiviteit worden vaak door elkaar gebruikt om een teamactiviteit aan te geven. Maar een teamuitje en serieuze teambuilding zijn twee totaal verschillende teamactiviteiten.

Het lijkt me voor de hand liggend dat de teamactiviteit die je kiest moet passen bij het doel dat je nastreeft! Twijfel je of je een teamuitje of serieuze teambuilding wilt?  Ik wil je daar graag bij helpen. Daarom ga ik je nu vertellen wat een teamuitje is en wat een serieuze teambuilding inhoudt en wat je ermee bereikt. 

Teamuitje

Een teamuitje is een beloning en een cadeau voor een team. Het team heeft zich een periode heel erg ingezet. Het bedrijf wil dit team met het teamuitje bedanken door het organiseren van een leuke teamactiviteit. De kenmerken van deze activiteiten zijn dat ze leuk zijn om te doen en dat het hele team beweegt. Het bewegen is een middel. En het plezier en het samen bezig zijn is het doel! 

Soort activiteiten bij een teamuitje

Ik geef je een aantal voorbeelden van teamuitjes.

  • Het team gaat gezamenlijk een stormbaan aflopen en met z’n allen kanoën.
  • Samen een diner klaarmaken en vervolgens opeten.
  • Met z’n allen gaan bowlen.
  • Maar denk ook aan speurtochten en droppingen.  

Gevolg van deze activiteiten

Hierdoor leren de teamleden elkaar beter en in een totaal andere situatie kennen. De sfeer is ongedwongen, los en ontspannen! En er wordt veel, heel veel gelachen!  De deelnemers hebben allemaal een leuke dag en leren elkaar van een andere kant kennen. Het team gaat hierdoor niet bewust beter samenwerken.

Een investering in serieuze teambuilding

Serieuze teambuilding is een investering. Het doel van serieuze teambuilding is dat de teamleden en teams beter gaan samenwerken. En het doel daarvan is het behalen van betere resultaten en het bereiken van de doelstellingen. 

Het accent ligt op groei, om als teamlid en als team te leren en te groeien! De teamleden leren hoe ze beter kunnen samenwerken. En vaak krijg je hierbij opdrachten om samen te werken. Vervolgens wordt de link gelegd tussen de samenwerkingsopdrachten en de theorie van het samenwerken. De teamleden krijgen dus na de opdrachten feedback! Het doel van serieuze teambuilding is om een waardevollere teamplayer te worden en beter samen te werken. De samenwerkingsopdrachten zijn geen doel op zich, maar een middel om beter te leren samenwerken! 

Soort activiteiten bij serieuze teambuilding

Een serieuze teambuilding activiteit kan een teambuilding workshop, training of motiverende speech zijn. Centraal staat hoe je als teamlid een waardevolle teamplayer kan worden en hoe je als team beter kunt samenwerken. De theorie en de opdrachten om samen te werken ondersteunen en versterken elkaar.

Gevolg van serieuze teambuilding activiteiten

De teamleden leren hoe ze een betere teamplayer kunnen worden en in het belang van het team denken en handelen. Daarnaast leren ze hoe ze beter met de andere teamleden en teams kunnen samenwerken. Het accent ligt op leren, ontwikkelen en groeien. Ook dit soort teambuilding activiteiten worden als plezierig ervaren. Binnen het evenement is er ook tijd om te lachen en te ontspannen

Teamuitje vs serieuze teambuilding

Bij een teamuitje ga je dus gewoon samen iets leuks doen. Bijvoorbeeld bowlen of uit eten gaan. Natuurlijk, dit zijn hele leuke teamactiviteiten, maar de teamleden gaan er niet beter door samenwerken! En ze raken hierdoor ook niet meer betrokken!

Ook als je samen een vlot gaat bouwen of samen opdrachten gaat oplossen, leer je niet hoe je een echte teamplayer kunt zijn. En als je de principes van een hecht team niet aangeeft, ontwikkelt het team zich niet! En is er dan geen enkele sprake van teambuilding!

Dit is teambuilding

Bij teambuilding gaat het erom dat de teamleden weten hoe je een echte teamplayer kunt zijn en hoe je optimaal met elkaar samen kunt werken om goede resultaten te behalen! Het gaat er om dat de teamleden weten hoe je als team het beste functioneert! Het gaat erom hoe je als teamplayer denkt en optreedt en dat je weet wat je rol en taak als teamplayer is. Je moet als teamlid ook op de hoogte zijn van de gevaren van teambuilding.

Teamleden moeten bepaalde situaties herkennen om de juiste keuzes te kunnen maken. Elk teamlid moet ook inzicht hebben in de ontwikkeling van het team. Alleen als een teamlid dit weet kan hij in diverse situaties de juiste keuze maken!

Bij teambuilding gaat het over de “hoe”-vraag

Teambuilding is dus geen vlotten bouwen, uit eten gaan en samen opdrachten uitvoeren. Dit is allemaal leuk, gezellig en je moet samenwerken, maar het is geen teambuilding. Teambuilding gaat dieper! Bij teambuilding gaat het altijd over de “hoe”-vraag! Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn teamgenoten en ikzelf beter kunnen functioneren?

Serieuze teambuilding versus teamuitje

Waar je voor kiest hangt af van het doel dat je voor ogen hebt. Kies voor een teamuitje als je wilt dat het team een leuke dag en plezier heeft. En kies voor een teambuildingactiviteit als je wilt dat het team beter met elkaar gaat samenwerken. 

Voor een teamuitje ben ik niet geschikt, als je hiervoor kiest  kan ik je helaas niet helpen. Maar ik kan je heel goed helpen als je op zoek bent naar serieuze teambuilding. Neem dan gerust contact met me op. En dan kunnen we bekijken hoe we dat voor jouw team gaan aanpakken. 

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.