Home » Teambuilding » Teams aansturen » Teamsfeer
teamsfeer of de sfeer binnen een team

Bijgewerkt op 22 september 2023

Teamsfeer

Soms hoor ik van leidinggevenden en van medewerkers dat de sfeer in het team niet goed is. En dat is natuurlijk ongunstig voor de resultaten! Medewerkers en teamleden kunnen alleen goed samenwerken en goede resultaten behalen als de sfeer goed is! Maar wat is een goede sfeer? 

Je kunt zeggen dat de sfeer goed is als er binnen een team een positieve en optimistische stemming heerst. Een sfeer van veiligheid met veel aandacht voor groei, ontwikkeling en het beter doen. Hierdoor voelen de medewerkers en teams zich fijn en lekker en kunnen het beste uit zichzelf halen! De medewerkers en de leidinggevende hebben een enorme invloed op de sfeer! 

Wat je als leidinggevende niet moet vergeten is dat de juiste sfeer door medewerkers verschillend ervaren kan worden. De ene medewerker ergert zich als er fouten gemaakt worden terwijl een andere medewerker daarvan leert en het de volgende keer anders gaat doen. En daar een goed gevoel aan over houdt. 

Maar in het algemeen kun je stellen dat de volgende zaken  een grote invloed hebben op de sfeer binnen het team: positiviteit, optimisme, veiligheid en ontwikkeling!

Factoren die invloed op de teamsfeer hebben

Een leidinggevende heeft een grote invloed op de sfeer binnen het team. Zijn houding en optreden heeft er grote invloed op of de medewerkers zich fijn of ongemakkelijk en onplezierig voelen. Alles wat je als leidinggevende doet en zegt heeft een invloed op het team. Zorg daarom dat je als leidinggevende positief en optimistisch bent. Zorg dat de medewerkers gelegenheid hebben om zich te ontwikkelen en zich volledig veilig voelen. 

Doelstelling

De doelstelling heeft een zeer grote invloed. Is de doelstelling uitdagend? In dat geval willen de teamleden er helemaal voor gaan. En dan ontstaat er optimisme en gaan de medewerkers met een positieve instelling aan de slag. Maar als de doelstelling niet uitdagend is, is de kans groot dat de teamleden achterover gaan leunen. De sfeer wordt dan gezapig! Let er op dat de doelstelling een gunstige invloed op de sfeer heeft. 

Factoren van buitenaf die invloed op de teamsfeer hebben

Maar ook externe factoren kunnen een grote invloed op de sfeer in het team hebben hebben.

Het is raadzaam om er voor te zorgen dat er binnen het team een bepaalde rust heerst. Zorg dat er rondom het team niet te veel onrust is. Mijn ervaring is dat deze onrust rondom het team een negatieve invloed op de stemming binnen het team heeft. 

Het is de taak van de leidinggevende om ervoor te zorgen dat het team ‘’afgesloten’’ wordt van de onrust van buiten zodat de teamleden zich volledig kunnen focussen op hun taken. Als de onrust van buiten binnen het team is gekomen zal de leidinggevende aan deze negatieve invloed van buitenaf een positieve draai moeten geven. 

Voorbeelden van externe factoren die een negatieve invloed hebben op de sfeer in het team

Als laatste wil ik je een aantal voorbeelden van negatieve invloeden van buitenaf geven. 

  • Negatieve berichten in de pers over het bedrijf, product en dienst! 
  • Negatieve acties van actiegroepen of individuen. 
  • Maar denk ook aan ongunstige zaken die in de politiek spelen. 

Teamleden met een negatieve invloed op de sfeer in het team

Er kunnen ook teamleden zijn die een negatieve invloed op de sfeer in het team hebben. Ik noem ze “teamleden met moeilijk gedrag“. Moeilijk gedrag is bijvoorbeeld een teamlid dat zichzelf belangrijker vindt dan andere teamleden. En soms vindt een medewerker zichzelf zelfs belangrijker dan het team. En een andere medewerker met moeilijk gedrag is een medewerker die zich niet houdt aan de afspraken en normen binnen het team.

Het teamlid dat te laat komt: negatieve invloed op de teamsfeer

Even een concreet voorbeeld van een medewerker die bijna altijd te laat komt. Je kunt dan een aantal dingen doen.

  • Als manager kun je aangeven dat het de normaalste zaak van de wereld is dat elk teamlid, dus hij ook gewoon op tijd komt.
  • De volgende stap zou kunnen zijn dat je zegt dat als hij te laat blijft komen hij het signaal afgeeft dat hij zich belangrijker voelt dan de andere teamleden.
  • Een andere optie is om dit teamlid verantwoordelijkheid te geven. En dat kan op een heel plezierige manier. Ik geef je een voorbeeld uit de sport, maar deze techniek kun je in het bedrijfsleven toepassen.

Ik heb in de tijd dat ik sportteams coachte eens een speler die altijd te laat kwam de opdracht gegeven om bij te houden welke spelers op tijd en welke spelers te laat kwamen. Hij hield dat bij op een lijst. En elke speler die te laat kwam moest een kleine bijdrage aan de gezamenlijke teampot betalen. Maar om te weten wie te laat en wie op tijd kwamen moest hij zelf ook op tijd zijn! Vanaf dat moment was de hij altijd als eerste aanwezig!  Deze oplossing was effectief en efficiënt 😉

Nogmaals, dit kun je natuurlijk ook heel goed in het bedrijfsleven toepassen. Vertel dit met een lach op je gezicht. Hierdoor ontstaat ook een fijne sfeer! Maar de pointe is dat je bepaalde dingen op een heel ontspannen, plezierige en creatieve manier kunt oplossen.

Is de sfeer binnen jouw team niet goed? Wordt het team negatief beïnvloed door externe of interne factoren? Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met me op

teambuilding

Creëer je droomteam

Ontdek wat er gebeuren moet om van jouw team een team te maken waar iedere leidinggevende van droomt.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team. Gastspreker, spreekt over teambuilding, leiderschap en winnaarsmentaliteit.