Home » Teambuilding » Teams in moeilijkheden
teams in moeilijkheden

Bijgewerkt op 19 september 2023

Teams in moeilijkheden

In de ideale situatie is een team een geoliede machine. Elk teamlid doet wat hij moet doen en alles is geautomatiseerd. Hierdoor behaalt het team goede resultaten. Een dergelijk team werkt ook goed samen met andere teams! Een team kan verschillende moeilijkheden hebben:

  • Een team behaalt geen goede resultaten terwijl er niets aan de hand lijkt te zijn.
  • Het botert niet tussen de teamleden onderling. Er zijn ergernissen en de teamleden hebben geen respect en waardering voor elkaar en voor elkaars werkzaamheden.
  • Er zijn wrijvingen tussen de teams. En de teams werken niet goed met elkaar samen.
  • Sommige teamleden plaatsen zichzelf buiten het team. Ze zijn niet bereid om een echte teamplayer te zijn. En houden zich niet aan de afspraken.
  • Er heerst een negatieve en onprofessionele sfeer.
  • De teamleden corrigeren elkaar niet meer.
  • Geen enkel teamlid komt met creatieve ideeën om het beter en anders te doen.

En zo zou ik nog veel meer voorbeelden kunnen geven van teams in moeilijkheden.

logo team leisure

Team Leisure: Geweldige positieve energie

Rob had mij en het team vanaf de eerste seconden gegrepen. Geweldige positieve energie. Echt een aanrader! Ik wil je nogmaals hartelijk bedanken voor je fantastische energie en inzichten vanmorgen. Ik spreek namens ons allen als ik zeg dat we onafgebroken en helemaal in je verhaal zaten.

Jouw presentatie sloot naadloos aan op onze teamsessie. Oprecht spot-on!
Mocht je een keer in het Zeeuwse zijn ben je altijd van harte welkom bij ons nieuwe kantoor. De koffie ‘staat klaar’. Tot ziens! Met enthousiaste groet, namens het gehele team. Alexander Snoodijk, Team Leisure

Het goede nieuws is: je kunt het veranderen!

Als voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockey team en als clubcoach tijdens drie Europacups voor clubteams heb ik veel te maken gehad met teams die moeilijkheden hadden. Als je het juist aanpakt kun je de moeilijkheden oplossen. Zodat het team weer een hecht team is waarbij de teamleden optimaal met elkaar samenwerken en goede resultaten behalen.

Teams in moeilijkheden: irritaties

Ik zal je een voorbeeld geven. Soms zijn er teamleden die niet tevreden zijn over de houding, optreden, kennis en vaardigheden van een teamlid. Hierdoor ontstaan irritaties.

En dan kan een aantal teamleden het teamlid hierop aanspreken. En soms spreken ze de leidinggevende aan. Door de teamleden uit te leggen hoe belangrijk het is dat elk teamlid een echte teamplayer moet zijn kan het het probleem meestal snel opgelost worden.

Ook is het in zo’n situatie verstandig als je aangeeft hoe je een ideale teamplayer kunt zijn. En je kunt ook aangeven hoe je bewust beter kunt samenwerken en ervoor kunt zorgen dat het team betere resultaten bereikt. Uiteindelijk moet je de teamleden ook motiveren om het echt toe te passen!

Het belang van een hecht team

Een team in moeilijkheden moet dus weten wat het belang is van een hecht team en van een goede samenwerking. Daarnaast moet iedereen weten waarom het belangrijk is om een echte teamplayer te zijn.

De volgende stap is de “hoe”-vraag. Dus hoe je als teamlid goed kunt samenwerken! De laatste stap is het motiveren van het team om de kennis en vaardigheden toe te passen zodat de teamleden echte teamplayers willen zijn! Weten is één, kunnen is twee en het toepassen is drie!

Zit jouw team in moeilijkheden? Boek me dan voor een teambuilding speech, een teambuilding workshop, of voor een teambuilding begeleidingstraject. En als je graag eens wilt sparren over hoe het beter kan met je team, maak dan een afspraak voor een uur hulp bij acute nood.

teambuilding

Creëer je droomteam

Ontdek wat er gebeuren moet om van jouw team een team te maken waar iedere leidinggevende van droomt.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team. Gastspreker, spreekt over teambuilding, leiderschap en winnaarsmentaliteit.