Home » Teambuilding » Teamleiders » Teamfasen na reorganisatie en fusie
teamfasen na reorganisatie en fusie

Bijgewerkt op 19 september 2023

Teamfasen na reorganisatie en fusie

Een reorganisatie en fusie hebben  enorme consequenties voor de teams. Zeer waarschijnlijk verandert de samenstelling van de teams. Er verdwijnen teamleden en andere teamleden komen er bij. 

Het duurt een tijd voordat de teamleden goed met elkaar kunnen samenwerken en elkaar kunnen ondersteunen. En dat er een “wij” gevoel is. Door teambuildingactiviteiten kun je dit proces enorm versnellen. Aangezien het team anders samengesteld is, is dat ook een mooi moment om aan te geven wat er van het team en de teamleden verwacht wordt. Het is een nieuwe start en het is dan belangrijk om aan te geven wat de teamwaarden en teamnormen zijn.  

Teamfasen na reorganisatie en fusie

Er zijn een aantal fasen waar een team zich in kan bevinden (Bruce Tuckman). Een team kan alleen optimaal resultaat behalen als het team zich in één van deze fase bevindt. Door een gerichte en goede teambuilding training is het mogelijk om een team snel in die fase te krijgen.  Waardoor het team in korte tijd goed samenwerkt en goede resultaten behaalt. Met teambuilding kun je dat proces dus enorm versnellen! 

De vijf team fasen zijn:

  1. Forming
  2. Storming 
  3. Norming
  4. Performing
  5. Eind van het team

Forming, storming, norming en performing

De vierde fase is Performing. In deze fase kan een team optimaal presteren. In deze fase zijn alle teamleden goed op elkaar afgestemd en verloopt  alles dynamisch en vlekkeloos. De bedoeling is dus dat je als team in deze fase terechtkomt. Maar daar komt het team alleen als het de drie fases die eraan voorafgaan goed doorgekomen is.

Forming

Als een nieuw team zich vormt en als de samenstelling van een bestaand team verandert,  komt het team in de eerste fase terecht: forming! De teamleden kijken de kat uit de boom. Elk teamlid heeft een afwachtende houding. De teamleden doen wat ze moeten doen en doen hun best. Er gebeurt verder niets. Vergelijk deze fase met de ideale schoonzoon. Maar helaas, het is geen ideale schoonzoon! Dit is de stilte voor de storm! 

Storming

Vervolgens komt het team in de tweede fase, storming! In deze fase zijn er veel conflicten. Er wordt in deze fase gestreden om de teamrollen en taken, dus welke positie elk teamlid in het team inneemt. Het is binnen het team enorm onrustig en er zijn veel irritaties! 

Norming

Daarna komt het team in de norming fase. In deze fase worden de conflicten opgelost en de rollen en taken van de teamleden bepaald. Er worden in deze fase afspraken gemaakt. Sommige afspraken worden expliciet gemaakt en sommige afspraken ontstaan vanzelf.  In deze fase heeft elk teamlid duidelijkheid wat zijn positie in het team is. 

Performing

En dan is het team aangekomen in de performing fase. De hiërarchie is duidelijk en alles verloopt soepel, dynamisch, vloeiend en min of meer geautomatiseerd.  Het team is heel erg stabiel en het lijkt net of alles vanzelf gaat. Elk teamlid weet precies wat en hoe hij het moet doen. En het team stijgt in deze fase boven zichzelf uit. 

Einde van het team

Op het moment dat de team samenstelling verandert komt het team in de vijfde fase terecht. Het is de fase van het einde van het team. Dit vindt al plaats zodra er één teamlid bij komt of weggaat. 

Deze fasen volgen elkaar voortdurend op. Zodra er een teamlid bij komt of weggaat, start het team weer in de eerste fase. De snelheid van het doorlopen van elke fase wordt bepaald door de leeftijd van het team in combinatie met het aantal teamleden die bij het team weg gaan en die bij het team komen.

Elke fase is dus anders. Een leidinggevende moet in elke fase op een andere manier leidinggeven. Hij moet zijn leiderschapsstijl en de accenten die hij legt voortdurend aanpassen aan de fase waarin het team zich bevindt.  Het doel van de leidinggevende en van de teamleden moet zijn om in de vierde fase terecht te komen en daar te blijven.

Samenwerken met andere teams

Zeer waarschijnlijk moeten de teams ook met andere teams samenwerken. Het kan behoorlijk veel tijd kosten voordat de teams goed met elkaar samenwerken en op elkaar ingespeeld zijn. Met een goede teambuilding training kun je dat proces enorm versnellen. 

De teams krijgen ook te maken met andere omstandigheden. Misschien gaan ze op een andere locatie werken. Misschien komen er wel teamleden bij van andere bedrijven met een totaal andere bedrijfscultuur. Wellicht krijgen ze een andere leidinggevende en directie met totaal andere waarden en normen. Maar denk ook aan een andere sfeer en omgangsvormen. 

Kortom, de teams hebben te maken met heel veel veranderingen. En teamleden en teams hebben tijd nodig om deze veranderingen te accepteren en er volledig achter te staan. En ze ook uit te dragen! 

Teamfasen na reorganisatie en fusie

Na een fusie en reorganisatie verandert er veel voor teams. Door een goede teambuilding training is het mogelijk om teams in relatief korte tijd goed met elkaar te laten samenwerken en een goede sfeer te creëren waarin de teamleden en het team  goede resultaten kunnen behalen. Het gevolg van een goede teambuilding training is ook dat de teamleden snel betrokken zijn en dat alle neuzen van de teamleden in dezelfde richting wijzen.

Na een fusie en reorganisatie is een teambuilding begeleidingstraject ook zinvol. Zo’n begeleidingstraject is intensiever dan een teambuilding training. Neem gerust contact op om verder te praten.

teambuilding

Creëer je droomteam

Ontdek wat er gebeuren moet om van jouw team een team te maken waar iedere leidinggevende van droomt.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team. Gastspreker, spreekt over teambuilding, leiderschap en winnaarsmentaliteit.