Home » Teams met zelfvertrouwen » Teamcharisma of teamuitstraling
teamcharisma

Teamcharisma of teamuitstraling

Bijgewerkt op 21 juni 2024

Teamuitstraling

Wat is teamcharisma of teamuitstraling en hoe kan jullie team deze uitstraling krijgen? Ik heb bij workshops gevraagd hoe mensen teamcharisma zien en wat het voor ze betekent. Er zijn een heleboel manieren om teamcharisma te verwerven. In dit artikel vertel ik je hoe je dit kunt doen. En de uitstraling van jullie team heeft rechtstreeks te maken met het zelfvertrouwen van het team.

Wat is teamuitstraling of teamcharisma?

Er zijn teams over wie wij vinden dat ze geen charisma hebben. We voelen ons dan niet betrokken bij dit team en we ervaren dit team als niet zo interessant.

Natuurlijk is het ook zo dat mensen teams verschillend beoordelen. Er zijn mensen die vinden dat een team uitstraling heeft terwijl anderen dat absoluut niet vinden. Toch komt dit niet vaak voor. Vaak beoordelen mensen het team qua uitstraling hetzelfde. Het team heeft uitstraling of het team heeft weinig of geen uitstraling.

Maar wat is uitstraling dan precies? In de Van Dale wordt aangegeven:

Betoverende, meeslepende invloed

Van Dale

Op mijn vraag tijdens trainingen en workshops: ‘’Wat is een teamuitstraling’’ geven de teamleden vaak de volgende beschrijvingen:

  • Je krijgt kippenvel als je het team ziet. Je blijft aandachtig en je blijft voortdurend naar het team luisteren en kijken.
  • Of je kijkt tegen het team op.
  • Het team geeft je een gevoel van vertrouwen en zekerheid.
  • En het team dwingt respect en waardering af. Het team maakt je geëmotioneerd. Het team heeft gewoon iets.

Mensen geven “uitstraling” elk een eigen betekenis, maar het begrip kennen en herkennen we allemaal. Een team met uitstraling herkennen we.

Teamcharisma

Voor teams is het hebben van uitstraling van grote waarde en bepalend voor hoe de werkzaamheden verlopen. En ook voor hoe het team uiteindelijk door bijvoorbeeld klanten en anderen beoordeeld wordt.

Er zijn een heleboel mogelijkheden om als team charisma te krijgen. Team charisma wordt voor een groot deel bepaald door het charisma dat de teamleden uitstralen. In dit stuk beperk ik me tot hoe teamleden charismatisch kunnen worden. Hoe meer mogelijkheden het teamlid toepast, hoe groter de kans is dat je als teamlid en team charisma krijgt. En hoe groter je zelfvertrouwen wordt. De mogelijkheden die ik in dit artikel noem hebben ook een onderling verband.

Hoe ontwikkel je het?

Naarmate je zelfvertrouwen opbouwt, bouw je gewoonlijk ook charisma op. En dit charisma ontwikkelt een teamlid als elk teamlid iets met zijn passie doet, dus werkzaamheden die hem emotioneel raken! Werkzaamheden die hem fascineren en bezighouden.

Een teamlid krijgt ook heel veel charisma als hij veel van zijn vak weet! Hoe meer succesvollere ervaringen hij heeft, hoe meer charisma hij krijgt. Charisma krijg je als teamlid ook als je plezier of een gevoel van “dit is top” hebt terwijl je met je werkzaamheden bezig bent. Daarnaast krijg je als teamlid charisma als je gelooft in jezelf en als je vertrouwen hebt. 

Een teamlid met een groot zelfvertrouwen zal gauw een charismatische uitstraling krijgen. Trek daarom kleding aan die past bij de situatie maar kies alleen kleding waar je je goed, plezierig en zelfverzekerd in voelt.

  • Blijf authentiek terwijl je een teamrol uitvoert . Blijf dus jezelf ondanks dat je een andere rol speelt. Laat zien wie je werkelijk bent.
  • Verzorg je lichaam goed. Fit zijn valt daar ook onder. Zorg er ook voor dat je uitgerust bent.
  • Voed je bewust met positieve en goede gedachten. Er zijn een heleboel mentale technieken waardoor je je gedachten kunt voeden. Op het moment dat je werkzaamheden verricht is het belangrijk dat je goed in je vel zit.

Reputatie

Uitstraling krijg je ook als je je als teamlid al bewezen hebt en je een goede reputatie en status opgebouwd hebt.

Elk teamlid kan uitstraling krijgen. Oké, misschien de één wat meer dan de ander, maar elk teamlid kan uitstraling krijgen. Pas de bovenstaande punten consequent toe en je zult merken dat je veel meer uitstraling krijgt! Hoe meer teamleden een charismatische uitstraling krijgen, hoe meer het team een charismatische uitstraling krijgt.

Andersom is het ook het geval. Als een team charisma heeft is de kans groot dat de teamleden of een aantal teamleden ook als charismatisch ervaren worden. Uitstraling en zelfvertrouwen zijn onafscheidelijk!

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.