Bijgewerkt op 17 september 2023
Teambuilding trainer of coach kiezen
Teams functioneren niet altijd zoals het zou moeten. En zoals jij dat wilt! Misschien herken je één of meerdere van de volgende situaties.
- Soms is er geen saamhorigheidsgevoel. En voelt het net of de teamleden als los zand aan elkaar hangen. En dat er geen enkele binding is. En dat het team niet als een hecht team opereert.
- Of het ontbreekt aan aan loyaliteit. Loyaliteit t.o.v. andere teamleden, het bedrijf, de leidinggevenden en het team.
- Misschien lukt het niet om de teamleden te behouden of te werven. Het interessante is dat teams die goed samenwerken en goede resultaten behalen vanzelf nieuwe medewerkers aantrekken. En de teamleden vertrekken ook minder snel om de eenvoudige reden dat ze het naar hun zin hebben.
- Het kan ook gebeuren dat een teamlid geen verantwoordelijkheid voelt en neemt. En daardoor kan dit teamlid niet goed functioneren. En heeft hij daardoor een negatieve invloed op het team. En dat is natuurlijk niet wat je wilt.
- Of de teamleden geven elkaar geen feedback geven waardoor het team zich niet kan ontwikkelen en groeien. We willen natuurlijk niet dat een team ‘’stil staat’’.
Herken je één of meerdere van de genoemde voorbeelden?
Een teambuilding training
Een goede teambuilding training kan je heel veel opleveren. Na een goede teambuilding training wijzen alle neuzen in dezelfde richting, zijn alle teamleden betrokken en bereid om een echte teamplayer te zijn. De teams hebben tools en motivatie gekregen om beter samen te werken en het team treedt als één hecht team op.
Hierdoor gaat het team beter presteren en behaalt het team betere resultaten. De teamleden raken meer betrokken waardoor de kans veel groter is dat je ze voor je bedrijf behoudt. En als klap op de vuurpijl, hechte teams die goede resultaten behalen hebben een aantrekkingskracht op medewerkers. Deze medewerkers willen heel graag bij zo’n hecht en succesvol team horen.
Een goede teambuilding coach
Naast dat ik je teams kan helpen om beter te leren samenwerken, kan ik de leidinggevenden ook leren hoe je een team beter kan laten samenwerken. De kennis die ik zelf in de praktijk heb opgedaan geef ik door aan de leidinggevenden.
De kennis van teambuilding heb ik opgedaan als bondscoach en clubcoach tijdens diverse Europacups voor clubteams. Daarnaast heb ik als mental coach in de topsport ook veel ervaring met teambuilding. Teambuilding en het motiveren van teams is altijd mijn passie en specialiteit geweest.
Laat me het weten als je hulp kunt gebruiken. Als teambuilding coach wil ik je graag helpen om van je teams ‘’geoliede machines’’ te maken. Teams, waarbij de teamleden optimaal met elkaar samenwerken met als doel om de gezamenlijke doelstelling te behalen.
Aantoonbare ervaring in teambuilding
Teambuilding is een vak. Wil je leren skiën van iemand die zelf zelden of nog nooit geskied heeft? En zou je een cursus ballonvaren willen volgen van een persoon die dat zelf slechts één keer gedaan heeft? Of wil je leren vliegen van iemand die zichzelf piloot noemt, maar die zelf eigenlijk nooit gevlogen heeft? Denk je dat iemand een goede teambuilding training kan geven als hij geen of nauwelijks ervaring in teambuilding heeft?
Heeft de coach zelf teambuilding activiteiten begeleid?
Daarom: volg een teambuilding training bij een trainer die zelf veel aan teambuilding gedaan heeft of nog liever, iemand die nog steeds actief met teambuilding bezig is. Deze teambuilding trainer weet exact wat er binnen een team kan spelen en hoe hij het kan oplossen en verbeteren. Een teambuilding trainer die nog in de praktijk actief is weet precies waar het team zich in bevindt.
Zelf heb ik als voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam en mental coach in de topsport zeer veel ervaring in teambuilding. En ik ken het klappen van de zweep. Ik heb de technieken zelf ervaren en toegepast. De technieken die ik onderwijs, zijn aan de praktijk getoetst.
Aan wie heeft de trainer teambuilding trainingen gegeven?
Dan de vraag aan wie heeft de teambuilding trainer teambuilding trainingen gegeven.
Voor een teambuilding trainer is het een groot voordeel als hij zelf aan verschillende groepen teambuilding trainingen gegeven heeft. Hierdoor heeft hij geleerd om zich aan verschillende groepen aan te passen. En hierdoor is de kans groter dat hij zich ook feilloos aan jouw team aanpast en precies aanvoelt wat er speelt! Elke groep en elk team is namelijk anders, zelfs binnen een bedrijf! Een teambuilding training geven aan computerspecialisten is totaal anders dan het geven van een teambuilding training aan het salesteam.
Zelf heb ik teambuilding trainingen gegeven aan verschillende doelgroepen: in het bedrijfsleven, in het verenigingsleven, aan topsporters en topsportteams en bij gemeenten.
Heeft de teambuilding trainer referenties?
Het is niet zo interessant om te lezen hoe iemand over zijn eigen kwaliteiten als teambuilding trainer denkt. Belangrijker is het hoe de teams en bedrijven de trainer ervaren hebben. Wat vinden zij van hem als trainer? Daarom raad ik je aan om te vragen naar referenties. Het is verstandig om referenties te vragen over de teambuilding bijeenkomsten die hij of zij gegeven heeft.
Door het lezen van referenties krijg je een beter beeld van de trainer. Vraag om de referenties als deze niet op de website staan.
Teambuilding trainer kiezen: persoonlijk contact
Je hebt de antwoorden op je vragen gekregen. De teambuilding trainer heeft zelf veel ervaring in het leiden van teambuilding activiteiten. Hij heeft teambuilding trainingen aan verschillende groepen gegeven en hij heeft goede referenties. Helemaal goed!
Dan is de laatste stap: telefonisch of face-to-face contact. Mijn voorkeur gaat uit naar face-to-face contact. In deze fase check je o.a. of hij veel kennis heeft en of hij past bij jou, bij je doelen en bij je bedrijf. Door een persoonlijk gesprek krijg je ook de indruk of het wel een plezierig, sympathiek, betrouwbaar en prettig mens is om mee samen te werken.
Goedkoop is vaak duurkoop
Na intensief gezocht te hebben heb je eindelijk een teambuilding trainer gevonden over wie je een goed gevoel hebt. Je hebt zoiets van: als de prijs goed is wil ik eigenlijk wel de training bij hem volgen.
Later zie je de prijs op zijn website, in de offerte of misschien hoor je dat tijdens een telefoongesprek. Als je de prijs weet, schrik je! Wauw, dat is veel geld! En je besluit om het niet te doen en op zoek te gaan naar een trainer die het goedkoper aanbiedt.
Uiteindelijk besluit je de teambuilding training bij een goedkopere trainer in te kopen. Na deze training realiseer je je dat deze training niet echt was wat je er van gehoopt had. Het team heeft er niet veel geleerd en is er niet of nauwelijks beter van geworden. Je hebt spijt en je denkt: ik had beter die duurdere teambuilding training kunnen inkopen. Dat had me veel meer opgeleverd!
Ik beweer niet dat een duurdere training per definitie beter is dan een goedkopere training, maar laat je niet afschrikken doordat een training waar je een goed gevoel over hebt duurder is dan een andere training. De kosten van een goede teambuilding training verdien je in de toekomst weer terug.