Home » Teambuilding » Teambuilding met interactie
teambuilding met intereactie

Bijgewerkt op 19 september 2023

Teambuilding met interactie

Als je als leidinggevende iets aan de teamleden en het team uitlegt, moet je het volgende goed realiseren. Of de informatie overkomt valt of staat bij contact met je team. 

Je kunt een geweldig plan vertellen, maar als er geen interactie en contact met de teamleden is, is de kans aanwezig dat de teamleden er niet bij zijn en dat de informatie niet overkomt. Het kan dan gebeuren dat een teamlid al aan het feestje van aankomend weekend denkt. En dat een ander teamlid aan de toekomst van zijn kind denkt. Met andere woorden de teamleden zijn aanwezig, maar zijn eigenlijk mentaal niet aanwezig. 

De conclusie is dus dat je de teamleden tijdens het vertellen van je verhaal betrokken houdt. Communicatie binnen teambuilding is essentieel! Door op een juiste manier te communiceren blijven de teamleden betrokken bij je verhaal. Maar hoe doe je dat?

Oogcontact en vraag stellen

Als eerste is het belangrijk dat je regelmatig met elk teamlid oogcontact hebt. En dat je zo af en toe een vraag stelt. Als je een vraag stelt reageren vaak dezelfde teamleden terwijl andere teamleden hun mond houden. Door iemand een vraag te stellen en zijn naam te noemen kun je gedoseerd de teamleden betrekken.

Leo, hoe denk je over dit plan?

Een voordeel hiervan is dat je de teamleden dwingt om goed te luisteren omdat het kan gebeuren dat hun een vraag gesteld wordt. De motivatie is dat je goed moet luisteren aangezien je je wel af voelt gaan als je er niets zinnigs op kunt zeggen.

logo team leisure

Team Leisure: Geweldige positieve energie

Rob had mij en het team vanaf de eerste seconden gegrepen. Geweldige positieve energie. Echt een aanrader! Ik wil je nogmaals hartelijk bedanken voor je fantastische energie en inzichten vanmorgen. Ik spreek namens ons allen als ik zeg dat we onafgebroken en helemaal in je verhaal zaten.

Jouw presentatie sloot naadloos aan op onze teamsessie. Oprecht spot-on!
Mocht je een keer in het Zeeuwse zijn ben je altijd van harte welkom bij ons nieuwe kantoor. De koffie ‘staat klaar’. Tot ziens! Met enthousiaste groet, namens het gehele team. Alexander Snoodijk, Team Leisure

Teambuilding met interactie: energizers

Een andere manier om de teamleden te betrekken is een vraag stellen aan alle teamleden. Je kunt dan zeggen: Als je het ermee eens bent, vinger omhoog. En als je het er niet mee eens bent ga je staan. Hierdoor krijg je dus interactie: de teamleden moeten dus actie ondernemen. Een voordeel van energizers is dat de teamleden lichamelijk actief moeten worden. En hierdoor blijven ze scherp. En het voorkomt dat ze indutten.

Ook is het belangrijk dat je als leidinggevende reageert op dat wat je ziet of voelt. Als je ziet dat een teamlid een beetje vragend kijkt zou ik hier direct op inspringen.

Leontien, ik heb de indruk dat je er anders over denkt.

Communicatie is bij teambuilding essentieel! Door het stellen van vragen kun je de teamleden betrekken!

teambuilding

Creëer je droomteam

Ontdek wat er gebeuren moet om van jouw team een team te maken waar iedere leidinggevende van droomt.

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team. Gastspreker, spreekt over teambuilding, leiderschap en winnaarsmentaliteit.