Home » Teambuilding » Verbindende team activiteiten » Teambuilding is onzin

Bijgewerkt op 21 juni 2024

Teambuilding is onzin

Teambuilding is onzin! In Algemeen Dagbladvan 20 september 2018 stond een artikel met de volgende tekst: ‘’Stop met geld uitgeven aan teambuildingsuitjes’’.

Bowlen, escape rooms, bootje varen of een andere activiteit om even een dagje aan de teamband te werken. Veel bedrijven organiseren soortgelijke teamuitjes, maar deze zijn zelden nuttig, betoogt ervaringsdeskundige Carlos Valdes-Dapena.

Carlos Valdes-Dapena, Algemeen Dagblad, 20 september 20181

Valdes-Dapena schreef in het vaktijdschrift Harvard Business Review2 dat de teamuitjes plezier en een goed gevoel kunnen geven. En er voor kunnen zorgen dat er een band tussen de teamleden ontstaat. Maar dat deze band niet sterk genoeg is om om  te kunnen gaan met alle dagelijkse stress. Stress die normaal is bij een bedrijf dat goede resultaten nastreeft.

Maar is teambuilding onzin? Of hangt het van je doel en je focus af welk resultaat je krijgt?

Teambuilding is onzin: de onderlinge band is niet sterk genoeg

Je kunt een leuke danswedstrijd, speurtocht en springen met kikkers organiseren. Dat vinden de medewerkers en teams misschien leuk en plezierig. En er wordt misschien heel veel gelachen. Maar of het zinvol is hangt af van je doel.

Dit soort teambuilding activiteiten zijn eigenlijk teamuitjes en bedrijfsuitjes. En deze zijn zeer geschikt als je de medewerkers een leuke en ontspannen tijd wilt geven waarbij de medewerkers elkaar op een andere manier kunnen leren kennen. Daarnaast ontstaat er ook een gezamenlijke band. Maar zoals Carlos Valdes-Dapena al aangaf, deze band is te licht en niet krachtig genoeg om goed om te kunnen gaan met de dagelijkse druk. 

En daarom is teambuilding in de vorm van dit soort teamuitjes en bedrijfsuitjes  zonde van de tijd, geld en energie als je doel is dat er een sterke band tussen de medewerkers en teams ontstaat en als je wilt dat de teams beter gaan samenwerken en betere resultaten behalen. In dit geval is teambuilding onzin, want het is geen teambuilding!

Als je wilt dat de band tussen de teamleden en teams sterk wordt, zul je een andere vorm van teambuilding moeten kiezen! Je zult een vorm van teambuilding moeten kiezen waarin je er dieper op ingaat.

Bij dit artikel hoort een video die je hier kunt zien.

Versterken van de onderlinge band

En dan kom je bij de teambuilding trainingen en workshops. Een onderdeel tijdens deze trainingen is het versterken van de onderlinge band. Hoe krachtiger deze band is, hoe meer een team als eenheid zal optreden. Daarnaast is zo’n team in staat om onder de grootste druk en spanning goed te blijven functioneren. En dat is noodzakelijk om als team goede resultaten te kunnen behalen. De onderlinge band wordt voor een heel groot deel bepaald door het onderlinge vertrouwen.  

Vergroten van het onderlinge vertrouwen

Zoals ik al eerder aangaf, kun je de band alleen versterken als er onderling vertrouwen is. Daarom wordt er tijdens de training bewust aan gewerkt om het vertrouwen tussen de medewerkers te vergroten. Zodat alle medewerkers er 100% vanuit kunnen gaan dat alle collega’s in het belang van het team denken en handelen. En er vanuit kunnen gaan dat iedereen bereid is elkaar te helpen en te ondersteunen! Dat iedereen de afspraken nakomt en doet wat hij moet doen. Het doel is dat elke medewerker  blindelings op zijn collega’s kan vertrouwen!

Wat zit er voor mij in?

Een medewerker kan alleen een goed teamlid zijn als hij inziet dat hij baat heeft bij een goede samenwerking! Tijdens de teambuilding training en workshop besteden we daarom veel aandacht aan wat een goede samenwerking voor elke medewerker oplevert! 

Even heel kort door de bocht, elke medewerker moet het voordeel inzien van een goede samenwerking. Als hij dat inziet geeft dat motivatie. En deze motivatie zorgt ervoor dat hij zijn uiterste best doet om goed samen te werken! Hij zal er alles aan doen om een goede band met zijn collega’s op te bouwen. 

Als een medewerker niet inziet dat hij er belang bij heeft om goed samen te werken, zal hij ook niet zijn best doen om een goed en waardevol teamlid te worden! En dan zal hij ook geen actie ondernemen om de band en het onderlinge vertrouwen met zijn collega’s te versterken.  

Motivatie is dus zeer bepalend. Elk teamlid moet inzien dat hij voordeel heeft bij  een goede band en onderling vertrouwen. Daarom gaan we  hier tijdens de training en workshop veel aandacht aan besteden. 

Focus op groei en ontwikkeling

Tijdens een bedrijfsuitje en teamuitje ligt het accent erop dat de medewerkers plezier hebben, ontspannen en lachen. Maar hier gaat een team niet beter door samenwerken! En hierdoor krijgen de medewerkers geen sterke onderlinge band. Dat komt omdat het accent op plezier en ontspanning ligt. 

Tijdens een teambuilding training en workshop ligt het accent op groeien, ontwikkelen en op het de volgende keer beter te doen! Natuurlijk mag er gelachen worden en mag het plezierig zijn! Maar dat is bij een training en workshop een fijne bijkomstigheid. Dit is niet, zoals bij een teamuitje, het doel op zich. 

Het onderlinge vertrouwen en de onderlinge band kunnen alleen optimaal ontwikkeld worden als je hier specifiek en bewust op traint!  

Teambuilding is onzin of kan zinvol zijn

Een voorwaarde voor een zinvolle teambuilding is dat er de diepte ingegaan wordt; dat er bewust gewerkt wordt aan het vergroten van de teamband en het onderlinge vertrouwen. 

Daarnaast is het van groot belang dat elke medewerker inziet dat hij er belang bij heeft om goed met zijn collega’s samen te werken.   

En de focus van de teambuilding bepaalt het resultaat! Wil je plezier, ontspanning en lachen? Kies dan voor een bedrijfsuitje en teamuitje! Kies je voor een goede teamband, onderling vertrouwen, een betere samenwerking en een beter teamresultaat? Kies dan voor een teambuilding training en workshop.  Neem gerust contact met me op.

  1. Algemeen Dagblad: “Teambuilding is onzin”
  2. Harvard Business Review: Stop Wasting Money on Team Building
, ,
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.