Home » Teambuilding » Praktische teambuilding voor bedrijven » Teambuilding bij werken op afstand
teambuilding bij werken op afstand

Teambuilding bij werken op afstand

Bijgewerkt op 21 juni 2024

Werken op afstand

Teambuilding bij werken op afstand is verschrikkelijk belangrijk! Want juist als je elkaar weinig ziet, kun je gemakkelijk het gevoel dat je een team bent verliezen. Je vergeet dan dat je van elkaar afhankelijk bent en dat je niet zonder elkaar kunt. Teambuilding kan dit oplossen. Hier vind je een paar tips waar jullie je voordeel mee kunnen doen. Juist als jullie werken op afstand.

Werken op afstand en teambuilding

Veel medewerkers zijn zelden op kantoor te vinden doordat zij deels vanuit huis werken. Of je elkaar ziet, is afhankelijk van de dagen waarop jij en de anderen naar kantoor komen. Hierdoor kan het voorkomen dat je elkaar enkele weken niet tegenkomt. In het beste geval zie je elkaar één of twee dagen per week.

Door deze situatie is er weinig contact tussen de teamleden en is de kans groot dat de medewerkers het “wij gevoel” en het teamgevoel verliezen, waardoor de teamleden onbewust niet meer als team opereren. En dat is natuurlijk niet wat je als leidinggevende en teamlid wilt. Je wilt een team waarbij elk teamlid echt het gevoel heeft dat een belangrijk teamlid te zijn en een wezenlijk onderdeel van het team.. Je wilt dat er een saamhorigheidsgevoel is! 

De vraag waar veel leidinggevenden en managers mee worstelen is: hoe krijg én behoud je het teamgevoel terwijl de teamleden elkaar niet of nauwelijks op kantoor zien?

Werken aan het verbeteren van samenwerking

Laatst sprak ik iemand via LinkedIn en die zei dat de teamleden zelf besloten hebben om op vaste dagen naar kantoor te komen zodat ze elkaar regelmatig zien. En er is  afgesproken dat ze twee pauzes hebben van een half uur waarbij elk teamlid ‘’verplicht’’ aanwezig is. Hierdoor kunnen de teamleden bijpraten en wordt een “wij gevoel” opgebouwd. Dit is natuurlijk een heel mooie oplossing!

Ik denk dat het daarbij verstandig is om teambuilding meetings in te plannen waarbij bewust gewerkt wordt aan het verbeteren van de samenwerking  en het vergroten van het saamhorigheidsgevoel en de betrokkenheid. 

Je zult dus momenten moeten organiseren waarop alle teamleden fysiek bij elkaar zijn! Natuurlijk, je kunt ook online meetings organiseren. En deze kunnen ook effectief en efficiënt zijn. Maar  fysieke bijeenkomsten hebben een aantal voordelen t.o.v. de online bijeenkomsten. 

Tijdens de fysieke bijeenkomsten zou ik ervoor kiezen om de betrokkenheid en het teamgevoel te vergroten en om afspraken te maken om beter samen te werken.

Het vergroten van betrokkenheid

De betrokkenheid kun je eenvoudig vergroten door het stellen van vragen. Stel een vraag en laat alle teamleden aangeven hoe ze erin staan en hoe ze er over denken. Hierdoor krijg je dynamiek. Er vindt overleg plaats, meningen worden gedeeld en oplossingen worden bedacht!  De teamleden denken hierdoor actief mee. Hierdoor raken ze betrokken bij het team en de gezamenlijke doelstelling. Maak mensen betrokken door het stellen van vragen! 

Teamgevoel vergroten

Het teamgevoel wordt vergroot wanneer de teamleden hun mening delen. En wanneer ze overleggen en beslissingen nemen. Vooral als elk teamlid gewaardeerd, gerespecteerd en als mens en teamlid volledig serieus genomen wordt.

Teambuilding bij werken op afstand: elkaar nodig hebben

Daarnaast is het belangrijk dat de teamleden zich goed realiseren dat ze elkaar nodig hebben en volledig afhankelijk van elkaar zijn! Je kunt als leidinggevende eenvoudige, praktische en waargebeurde voorbeelden geven waaruit blijkt dat je elkaar echt nodig hebt. Natuurlijk kun je de teamleden ook vragen of ze zelf hiervan voorbeelden geven.   

Beter samenwerken

Je kunt de teamleden vragen hoe ze nog beter samen kunnen werken. Hierdoor gaan ze nadenken en geven ze manieren aan hoe ze dat beter kunnen doen. Daarna maken de teamleden een keuze hoe ze het gaan aanpakken. En maken ze afspraken dat ze het werkelijk gaan toepassen. Dus ook weer vragen stellen! 

Werken op afstand in een team

Als leidinggevende kun je ook gewoon aan zo’n teamgesprek deelnemen. Het gaat er in deze situatie niet zo zeer om dat je beslissingen neemt en zegt hoe je iets het beste kan doen. Het gaat er meer om dat je voor verdieping en duidelijkheid zorgt. Bijvoorbeeld: ‘’Jan, ik begrijp niet precies wat je bedoelt, maar kun je dat in andere woorden aangeven?’’. Of ‘’Jan, bedoel je dit?’’. Een andere mogelijkheid is dat je vraagt: ‘’Jan, een creatief idee. En heb je al aan dat gedacht?’’. 

In sommige situaties is het gunstiger om te vertellen hoe ze beter kunnen samenwerken. En dan is het belangrijk dat je de teamleden ervan overtuigt dat het een goede manier is. 

Zien de teamleden elkaar niet of nauwelijks? En wil je team meetings organiseren om de teamleden te betrekken en beter samen te laten werken? Wil je dat er een echt teamgevoel ontstaat? Neem dan gerust contact met me op. Ik kan een goede invulling voor deze bijeenkomsten verzorgen.

,
Rob Wuijster

Rob Wuijster

Teambuilding specialist

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach. Transformeert een groep mensen tot een team. Spreekt als gastspreker over teambuilding en biedt teambuilding workshops en begeleidingstrajecten.