Home » Team-building » Teamwork » Teamleiders » Zelfdiscipline als teamlid

Zelfdiscipline als teamlid

Zelfdiscipline als teamlid

Geschatte leestijd: 4 minuten

Zelfdiscipline als teamlid

Teamleden vinden het geweldig en zalig om werk te doen waar ze plezier in hebben. Vaak zijn dat ook de werkzaamheden waar ze erg  goed in zijn. Ze vinden het fijn om deze werkzaamheden te doen. De teamleden gaan op in deze werkzaamheden. En er is geen zelfdiscipline voor nodig. Het gaat vanzelf. 

Maar er zijn ook werkzaamheden die ze absoluut liever niet willen doen. En waar ze een hekel en een afkeer van hebben. Teamleden zien al tegen dat werk op als ze eraan denken. Ze doen deze werkzaamheden dus liever niet! Ze hebben er een enorme weerstand tegen. 

Toch moeten deze werkzaamheden in het teambelang verricht worden. Ze moeten gewoon gedaan worden. Elk teamlid moet zich over zijn weerstand heen zetten. Zelfdiscipline! Met andere woorden: je doet wat je moet doen!

Het hebben van zelfdiscipline is helemaal oké. En in mijn optiek noodzakelijk om succes te krijgen. Maar het is belangrijk om te weten dat veel teamleden zelfdiscipline als negatief en vervelend ervaren. 

Kijk anders tegen vervelende werkzaamheden aan

Zingeving

Als teamleden het nut en belang van deze werkzaamheden inzien dan zijn ze eerder bereid  om deze werkzaamheden direct uit te voeren i.p.v. deze werkzaamheden uit te stellen.

Daarnaast verandert hun instelling van “nare werkzaamheden die gedaan moeten worden” in “werkzaamheden die erg zinvol zijn”. 

Door deze benadering zullen ze de ‘’nare’’ werkzaamheden met meer focus en overtuiging uitvoeren. En zullen ze ook een beter resultaat behalen.

Betrokkenheid

Als teamleden volledig achter de doelstelling staan en betrokken zijn en zich van grote waarde voor het team voelen, zullen ze zonder enige weerstand deze minder leuke werkzaamheden uitvoeren. Ze weten namelijk dat deze werkzaamheden noodzakelijk zijn en een enorm positief effect op het resultaat hebben. Hierdoor ontstaat er ook een “wij” gevoel

De rol van de leidinggevende

De leidinggevende speelt hierin een grote rol. Het is de taak van de  leidinggevende om ervoor te zorgen dat elk teamlid achter de doelstelling staat en denkt in het belang van het team! En dat elk teamlid er plezier in heeft om een deel van het team te zijn. Als dat het geval is zal het gevoel van vervelende werkzaamheden moeten uitvoeren veranderen: bij deze werkzaamheden heeft het team baat.

Hierdoor verandert het gevoel van “moeten doen” in “het is goed voor het team om te doen”. Zelfdiscipline is dan niet of nauwelijks nog van belang! Het gevoel van “moeten” is er dan af. De teamleden voeren de vervelende werkzaamheden uit met het gevoel, hier wordt iedereen beter van! 

Zelfdiscipline als teamlid: relativeren

Een andere benadering is: bij elk vak zijn leuke dingen en er zijn ook minder leuke dingen. Maar die minder leuke dingen zijn vaak wel de dingen die heel erg belangrijk zijn en die je gewoon moet doen.

Het nadeel als je dit aangeeft is dat je geen WIJ gevoel bij de teamleden ontwikkelt. 

Je kunt aangeven dat de teamleden het gewoon moeten doen. Zelfdiscipline! Een betere manier is om aan te geven dat het  in het belang van het team is om het te doen. Merk je het verschil? 

Teambuilding

Heeft jouw team een teambuildingactiviteit nodig?

Ontdek het en vraag hier kosteloos de checklist op

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *