Home » Team-building » Teamwork » Team activiteiten » Wat is teambuilding?

Wat is teambuilding?

Wat is teambuilding

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is teambuilding

Teambuilding is een verzamelnaam voor een reeks groepsactiviteiten, waarbij samenwerking centraal staat. Doel van deze activiteiten is om onderlinge samenwerking, sociale binding, vertrouwen, groepsdynamiek en efficiëntie te creëren binnen een groep mensen. Wikipedia

Dat is niet fout geformuleerd, maar wel een beetje luchthartig. Want als je lat niet hoger legt, dan ga je met een team zoals het hier beschreven is echt de Europa Cup niet winnen.

Teambuilding is uiteraard geen doel! Teambuilding is een middel!

Teambuilding: teamgevoel versterken

Echt goede teambuilding gaat verder dan samenwerking, vertrouwen, groepsdynamiek en efficiëntie. Echte teambuilding creëert een eenheid van een groep mensen. Ze handelen alsof ze één organisme zijn.

Teambuilding is niet: met z’n allen bowlen, uit eten gaan of een spelletjesavond organiseren. Dit is absoluut leuk, maar het helpt niet om de teamleden meer naar elkaar toe te laten groeien. Daar zijn andere dingen voor nodig!

Er zijn een heleboel manieren waardoor de teamleden van het team voor elkaar door het vuur gaan en echte teamplayers worden.

Gebruik van metaforen, symbolen en citaten

Een manier om een hecht team te creëren is het gebruiken van symbolen, metaforen en citaten! Het is eenvoudig en je kunt het direct in de praktijk kunt toepassen. En als je het goed toepast is het enorm krachtig. En je kunt hiermee een hecht team creëren.

Dit is natuurlijk niet de enige manier. En zijn nog veel meer manieren om de teamleden beter als een team te laten samenwerken.

Noodzaak van een hecht team

Om optimaal te kunnen presteren is het nodig dat je team een hecht team is. Een team waarvan de teamleden elkaar versterken. Als een team geen hecht team is gebeurt dat niet. Dan werken de teamleden elkaar tegen.

Daarom is teambuilding zo belangrijk.

Als je de technieken die ik aangeef toepast doen de teamleden alles voor elkaar en voor het team! Elke teamlid maakt zich dan ondergeschikt aan het team!  

Zijn jouw teamleden teamplayers?

Zijn jouw teamleden teamplayers? De teams waarmee ik tijdens de Europa Cups succes mee heb gehad, kenmerkten zich doordat ze hecht waren. Het team was een eenheid! Elk teamlid ging volledig voor het team. Ze knokten voor elkaar en voor het team! Zowel voor, tijdens en na de training en wedstrijd. Zo kan jouw team ook zijn!

Je kunt als leidinggevende heel eenvoudig van een team een hecht team maken. Maar je moet wel weten hoe je dat kunt doen.

Zoals ik al eerder aangaf zijn er een groot aantal technieken waarmee je een hecht team kunt ontwikkelen. Weet je dat je met de woorden die je uitspreekt en de zinnen die je formuleert er voor kunt zorgen dat de spelers naar elkaar groeien?  

Respect, waardering en samenwerking

Een gevolg van teambuilding is dat de teamleden elkaar respecteren, waarderen en goed met elkaar samenwerken. Bij teambuilding gaat het er om hoe je van een groep individuen een hecht en krachtig team kunt maken. Waarbij elk teamlid inziet dat het gewenst is dat elke speler een teamplayer is. 

Teambuilding

Heeft jouw team een teambuildingactiviteit nodig? Vraag kosteloos de checklist op!

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team