Home » Teamwork » Waarom teambuilding

Waarom teambuilding

Waarom teambuilding

Waarom teambuilding? Nou daar zijn een aantal goede redenen voor. Want als je werkt in een team of met een team, dan zul je merken dat een team door een aantal fasen gaat. En die fasen moet je als leidinggevende goed begeleiden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over teamleaden die spontaan eigen gewoonten aanleren die niet in het belang van het team zijn.

Waarom teambuilding?

Waarom moeten we aan teambuilding doen is een vraag die me weleens gesteld wordt.

Er zijn vier redenen om aan teambuilding te doen.

  • Een team moet onafgebroken bijgestuurd worden.
  • Elk team kan constant blijven groeien.
  • Een team is voortdurend in beweging.
  • Teams hebben zo af en toe een motivatie boost nodig.

Bijsturen

Een team moet onafgebroken bijgestuurd worden

Als voormalig bondscoach van het Zwitserse nationale heren hockeyteam, maar ook als mental coach in de topsport, ben ik voortdurend bezig geweest om het team bij te sturen!

Je moet gewoon voortdurend bijsturen omdat spelers zich in de loop van de tijd anders gaan gedragen en terugvallen in oude gewoonten. En zich nieuwe gewoonten aanleren. Als die gewoonten schadelijk zijn moet je hierop als leidinggevende op inspringen.

Daarom is het belangrijk dat je als leidinggevende doorlopend een oogje in het zeil houdt en reageert wanneer dat nodig is.

Waarom teambuilding: constante groei

Een team kan constant blijven groeien

Geen mens en geen team is volledig ontwikkeld. We kunnen als mens en als team altijd beter worden. En zo is het ook met samenwerking. We kunnen als teamleden altijd beter samenwerken. We kunnen dingen nog beter doen. En als team kunnen we ons ook voortdurend ontwikkelen.

Een team dat qua ontwikkeling m.b.t. samenwerking stilstaat, staat als team stil! Zorg dat je team zich blijft ontwikkelen op het gebied van samenwerken. 

Een team is voortdurend in beweging

Een team is voortdurend in beweging

Een team is altijd dynamisch en bevindt zich afwisselend in een aantal fasen. Elke fase heeft kenmerken en heeft zijn eigen uitdagingen. En je taak als leidinggevende is het team effectief en efficiënt in deze fasen te begeleiden. 

Je snijdt je als leidinggevende dus in je eigen vingers als je vijf weken of langer niet aan teambuilding doet. In die periode kan je team namelijk in een totaal andere fase terecht zijn gekomen. 

Teams hebben af en toe een motivatie boost nodig

Vooral als het team geen of slechts kleine successen behaalt. En als een team onder druk staat en meerdere tegenslagen heeft gekregen heeft een team af en toe behoefte aan een motivatie boost. 

Tijdens zo’n motivatie boost moeten ze weer het “wij”-gevoel, geloof en vertrouwen in elkaar en het team krijgen! De teamleden moet je weer motiveren, inspireren, kracht en energie geven! 

Voor een leidinggevende is het belangrijk dat je dit goed in de gaten houdt. En dat je een motivatie boost geeft als daar behoefte aan is.

De conclusie is: teambuilding is nooit klaar! Het is dus niet zo dat je een weekje teambuilding doet en vervolgens doorgaat met de waan van de dag. En na een half jaar weer eens aan teambuilding gaat doen.

Misschien denk je nu wel “wauw, dat is intensief!” Geen zorgen, dat valt wel mee. Met subtiele technieken kun je de ontwikkeling van je team automatiseren. Nogmaals: Het is belangrijk dat je gedurende het gehele jaar een accent op teambuilding legt. Dus op het beter samenwerken binnen de teams, maar ook beter samenwerken met andere teams. 

Teambuilding

Schrijf je hier in en ontvang de nieuwste artikelen over teambuilding in je mailbox

Rob Wuijster

Rob Wuijster

Specialist in teambuilding, voormalig bondscoach

Transformeert een groep mensen tot een team